Na C/C++ mám kdevelop. Mimochodem, jde tam nějak přepínat vstupní režim do 'vi', takže by si na své možná přišli i kultisti vimu
Přepínat jde i kwrite a asi i kate (kwrite to dělá zkratkou ctrl+shift+v).
Já Vim nikdy nepoužíval, teď jsem si s tím chvilku hrál a zatím nevidím žádnou výhodu. Co umí Vim a IDE ne? Co z vimu dělá ve Vašich očích ten ultimátní programátorský nástroj?
Tohle je jak u blbejch na dvorečku. Asi po sto padesáté - vim
není IDE, vim je
textový editor. Textový editor je nástroj usnadňující manipulace s textem. Program je většinou zapsán ve formě zdrojového
textu (v české odborné terminologii skutečně textu; anglické "code" je v dnešní době asi přiléhavější, protože s pokračující debilizací IT jde čím dál častěji o dekódování než o čtení zdrojáku). Při vývoji se s tímto textem často poměrně intenzivně manipuluje, pročež je nabíledni, že textový editor může být vývojáři velmi nápomocen. Ale rozhodně ne jenom při vývoji a ne jenom programátorovi - to je snad zřejmé.
Pod manipulacemi s textem si dnes ovšem drtivá většina lidí představí operace "tref se myší, piš, maž, označuj a CTRL-C/CTRL-V", což se projevuje tak, že sedíte-li v open-spacu, ozývají se od klávesnic uživatelů těch "moderních" textových editorů zvuky, jak kdyby tam seděly písařky a zrovna na stroji vyťukávaly nějakou tabulku. Nevím, zda si to ti uživatelé uvědomují, ale tím degradovali počítač na o trochu pohodlnější poznámkový blok. Opravdový textový editor by ale měl usnadňovat skutečnou práci s textem, orientaci především na základě sémantiky, vizuálně v podstatě spíše jen výjimečně, a operace provádět jako počítač, tj. programovatelný přístroj s pamětí a procesorem, a ne jako mechanický psací stroj. Aby to ale bylo možné, je nutné mít k dispozici podstatně širší paletu povelů než ty výše zmíněné, a aby to bylo i praktické, je nutné se je mechanicky naučit, asi jako řízení auta - v obojím případě by bylo dosti nepraktické ovládání založené na systému menu a formulářů. Je zajímavé, že dnes zatím nikomu nepřipadá divné, že řízení automobilu je nutné se nejprve naučit, ale je považováno za nepřijatelné muset se učit ovládat textový editor, zvlášť když to má být nástroj obživy.
Není tedy nejlepší způsob osahávat si nástroj typu
vim (nebo emacs) tak, že si ho pustím a zkouším si s ním na blind chvilku hrát. Chápu, že heslem každého správného geeka je použít manuál jen když už to opravdu nejde jinak, ale tady takový postup nefunguje. Nemá-li člověk opravdu chuť a trpělivost pár hodin postupovat podle tutorialu a poctivě si procvičovat úkoly, ať se na to raději vykašle - ale taky ať o tom nástroji pak laskavě raději pomlčí, když ho nezná. Můžu do písmene potvrdit to, co tu psal operator - dotaz, co že to je za nástroj, v němž edituji, pocházel zatím
vždycky od toho, kdo mě pozoroval při práci. Sám rozhodně nemám potřebu to někomu cpát, zvlášť hrozí-li, že bych se pak měl stát nějakou hotlajnou.
Sice nevím, co je to "
poslední programátorský nástroj" (ultimus = latinsky poslední), ale jak jsem napsal výše - pro mě je to
také programátorský nástroj s výjimečným poměrem nároky/dostupnost/schopnosti.