Čau čau,
Jsem absolvent SPŠE Ječná z roku 2017, takže ti můžu dát svůj pohled na tu školu (objektivní názor nelze od nikoho získat). Nevím, na jaký chceš obor, já byl na IT. Ta škola ti fakt hodně dá, ale i hodně vezme.
Začnu tím, co ti nedá, nebo co ti vezme. Na škole je 95% kluků v takové dost zvláštní sociální bublině, která ti postupem času může začít lézt na mozek. Tomuhle můžeš zabránit tím, že se budeš dost stýkat i s lidmi, co nechoděj na tuto školu. Pokud se však budeš převážně stýkat pouze s lidma ze školy, tak očekávej, že až z ní vylezeš, tak se budeš muset naučit zas normálně komunikovat s holkama a také s lidma, kteří nejsou technicky zaměření. Další negativní věc je, že na škole je spousta starých učitelů, zejména v elektrotechnice a číslicové technice, ale co tak sleduji, tak to se teď postupně zlepšuje.
Ale přejdu k pozitivům. Po technické stránce je to jedna z nejlepších škol v Praze (ať si každej vychvaluje SSŠVT jak chce, ale většina lidí odtamtud, co jsem potkal (at už na vejšce nebo v práci) byla nepoužitelná). Za ty 4 roky získáš základy elektra, čtení technických dokumentů, programování a dost dalších věcí. Zaměřím se více na programování. Za tu dobu, kdy do tebe budou 4 roky hustit víceméně ty stejné základy se chtíc nechtíc dostaneš do fáze, kdy se nejenom budeš pamatovat syntaxe (což je nepodstatné), ale hlavně pochopíš tu logiku a začneš nad tím jinak přemýšlet, což je strašně důležité a nedá se to naučit za nějaké 2 semestry na výšce a pokud půjdeš na nějakou IT vysokou (FEL, FIT, FIS(tam jsem teď já)), tak budeš strašně napřed před všema gymplákama, kteří si se svou biologií a ostatními obecnými předměty mohou vytřít zadek. Také na pracovním trhu budeš mnohem více atraktivní (hned jako čerstvý vysokoškolák se v klidu dostaneš na pozici, která je určená pro absolventy bakalářského studia). Ale jak říkám, nejdůležitější a nejcenější věc, co ti to dá je technické myšlení.
Takže se rozhodni, jestli obětuješ 4 roky sociálního života na to aby ses dostal o 4 roky dopředu po profesní stránce.
Jinak lidi tam jsou fajn, ale nesmíš bejt moc divnej a velkej nerd, protože pak tam jede trošku šikana

Přeju hodně štěstí ať už se rozhodneš jakkoliv.