nerikaji ty Godelovy vety o neuplnosti v podstate jen to, ze pravdivost ? (uplnost ?) systemu zalozeneho na nejakych axiomech NELZE DOKAZAT, ale vubec nepopira (resp. nevyjadruje se) ze by takovy system nemohl existovat ? cili ze takovy system je mozne mit (jen tam bude ta nejistota ze to nelze dokazat ?)
Pokud si chceme fakt Goedelovy věty připomenout a popovídat si o tom, co z nich plyne pro programátorskou praxi, tak tomu nepomůžou takhle mlhavé vágní úvahy, spíš naopak.
Právě proto jsem tohle téma založil - nelíbí se mi zdejší nešvar, že se tady teorie zmiňuje jenom stylem mírnixtýrnix plácnutí nějakého "vznešeného" pojmu, aniž by se nějak doložilo, jestli je ten poznatek v daném kontextu vůbec relevantní (typický je "ale to nejde, protože halting problem", to tady na fóru zaznělo už x-krát, skoro vždycky nekorektně, protože se tím argumentovalo pro něco, co z poznatků o halting problem vůbec nevyplývá).
Takže pokud se někdo chce pokusit, bylo by asi dobrý začít tím, že Goedelovy věty mluví o dokazatelnosti v rámci nějakého logického systému, kde mám nějaké axiomy a nějaká odvozovací pravidla. Pokud to chci dát do souvislosti s typovým systémem programovacího jazyka, budu asi muset mezi těmahle dvěma světy najít nějakou korespondenci...