Samozřejmé mi to nepřijde. Dívám se na
statistiky, v Česku bylo 5,4 %, ale ve vyspělejších zemích kolem 20 %. Když si vezmu, jak často se firmy v Česku brání jenom home office, moc nevím, co si myslet. Takže se ptám ... ideálně na praktickou zkušenost nebo přesnější data.
Než jsem se zeptal, dal jsem si hledat nabídky Python (protože to je mi asi nejblíž) v Brně a vypadly mi 2-3 + další 2-3 QA. Ale co já vím ... možná špatně hledám nebo je nějaká oblast, kde jsou lepší možnosti. Taky jsem podezřívavý, jestli jsou potom pracovní podmínky a smlouva realistické / flexibilní.
Finančně taky nevím. Výdajů mám minimum, rodina není v plánu v nejbližších +-5 letech, ale
cost of living mi stejně vychází na skoro 20k/měsíc. Pochybuju, že by se reálné mzdy blížily těm 120k, o kterých tu někdo psal.
Co chci dělat: nejvíc mi záleží na flexibilitě, kdybych zaměstnání mohl věnovat třeba 2x2 hodiny denně a mezitím dělat úplně jiné věci, náplň práce by byla podružná. Jinak: z technologií je mi nejblíž Linux, Python nebo funkcionální programování, z typů práce radši věci rozebírám (asi analytika, data science, QA) než skládám (vývoj), ale vývoj je ok, z domén mnohem radši věda a udržitelný rozvoj než finanční sektor a automobilový průmysl. Teď nevím, jestli jsem si nezavařil na flame, ale snad ne.