Mirku, ten, kdo posila tu zpravu neztraci ihned kontrolu v pripade synchronniho (blokujiciho) volani, jak jsem zminoval. Tj. Tazatel po odeslani zamrzne vyjma toho, ze je schopen prijmout odpoved na svoji odeslanou zpravu. Tazatel a odpovidatel se muzou koordinovat pomoci unikatniho klice (correlation id), ktere svazuje request a response k sobe.
Já teď nevím, o čem mluvíš. Jestli o "mainstream OOP", "původním OOP", actor modelu nebo nějaké své představě. Pokud o actor modelu, tak nemáš pravdu hned v několika bodech.
P.S. tím mým "ztrácí kontrolu" jsem myslel, že nemůže poslat něco ve stylu ukazatel, co by mohl po doručení měnit.
Ano, kazdy agent funguje jakoby plne ve svym pocitaci, s vlastnimi zdroji, ve vlastnim vlakne. Jak moc blizko se tehle abstrakce v softwaru implementujicim agenty/actory dosahne je irelevantni. Konceptualne jsou plne izolovani.
Souhlas - jak je to implementované je irelevantní, pokud jsou splněné jisté požadavky.
Nejsem toho nazoru. Prijimaci strana musi na urcite urovni zprave rozumet, jinak by neumela data zpracovat.
A v tom se právě mýlíš. V actor modelu i "původním OOP" můžeš mít objekt, který na
jakoukoli zprávu odpoví "sorry, nerozumím". Opět: v pseudoOOP implementovaném pomocí volání metod to není realizovatelné.