proste ta kombinace vsech moznych zavorek, slozenych zavorek, hranatych zavorek, odsazeni, stredniku, dvojtecek, rovna se, dvojite rovna, plusek, dvojitych plusek, minusek, tecek, ˜, ', ", @ # $ % & * ? atd .. mi prijde ze by to snad mohlo jit zjednodusit aby se to lip pamatovalo ?
Syntaxe většiny smysluplných jazyků je podle mě dosti minimalistiská. Jednoduše se pamatuje, kontroluje a překládá do strojově stravitelné podoby.
treba by stacilo rozsirit seznam vyhrazenych slov nejlepe odpovidajicich beznemu lidskemu mysleni (v anglictine)
Napadá mě hned několik důvodů, proč by to nejspíš dopadlo úplně jinak, než si myslíš. Lidský mozek je schopný chápat instrukce na výrazně vyšší úrovni než stroj. Dokud nedojde k výraznému posunu v této oblasti, Star-Trekoidí programovací jazyk operující ve stylu "Počítači, zobraz předpokládaný stav asteroidového pole 39 sekund po explozi fotonového torpéda" jen tak nepůjde. Pouhé nahrazení symbolických operátorů slovy mnoho nepomůže, něco jako:
moje_pole = nové pole celých čísel o velikosti 65
proveď pro x v rozsahu 0 až velikost(moje_pole) - 1:
nastav prvek x z moje_pole na (x + 1) * 2
mi fakt nepřijde čitelnější než toto
auto vec = std::vector<int>(65);
for (int idx = 0; idx < vec.size(); idx++)
vec[idx] = (idx + 1) * 2;
Čím více klíčových slov bude jazyk používat, tím méně jich zbyde programátorovi a pojmenovávání vlastních objektů. Největší problém začínajících programátorů je naučit se přemýšlet jako stroj a s tím sebelidštější syntaxe nepomůže.