Zdravím.
Učím se trochu programovat v BASH a narazil jsem na otázku, zda dodržovat při programování zpětnou kompatibilitu s dřívějšími verzemi BASH. Ptám se tedy, v jakých případech by se měla zpětná kompatibilita dodržovat a v případě, že jo, tak jak hluboko do historie verzí BASH.
Pokud úplně začínáte, doporučuji rovnou začít s čistým shellovým skriptováním, tzn. #!/bin/sh
O nic zásadního nepřijdete a kompatibilita bude mnohem lepší. Bash použijte jen v případech, kdy to jinak nepůjde.
Tomu uplne nerozumim. Ale v knizce o programovani v Linuxu (a o ten mi jde predevsim) jsem cetl, ze /bin/sh je, v mnoha pripadech Linuxovych distribuci, odkaz na bash.
To je do jiste miry pravda. Ale napriklad v Debianu je to odkaz na /bin/dash, ktery je mensi, rychlejsi avsak neobsahuje BASHismy - viz napr.
http://www.abclinuxu.cz/clanky/odstranujeme-bashismy. Diky temto vecem by pak Vas skript byl kompatibilni tak maximalne s Bashem.
Jinak co se tyce zpetne kompatibility, myslim, ze to zas az tak moc hrotit nemusite. Samotne interpretery shellu se obecne meni jen malo, takze nenarazite moc na veci, ktere v pristich verzich nebudou fungovat, ci budou moc odlisne. Me se to jeste nestalo, alespon co se tyce interpreteru.
Neco jineho jsou vnejsi prikazy, cesty, atpd... A to by jste se podle meho z toho pak asi zblaznil. Takze podle me je jednodusi se snazit o
kompatibilitu max. na urovni aktualnich dister.