Řešení I.:
1. vypnout vadný systemd-resolv
2. volitelně instalovat dnsmasq či jinou DNS cache, pokud o ni má zájem, nikde jsem neviděl požadavek, že to musí být systemd-resolv, takže Jirsák nutí tazatele do nutnosti užívat systemd-resolv úplně zbytečně
Užívat si funkční věc
Řešení II.:
1. systemd-resolv je bezchybný, není proto možné aby fungoval špatně, chyba je určitě v dnsmasq
...vyvráceno...
2. v tom případě jste něco měnil v konfiguraci systemd-resolv, špatně tudíž fungujete vy, opravte to
...vyvráceno...
3. důvody změn jsou v linku, cokoli jiného než systemd-resolv by bylo ohýbání systému, zprovozňování dnsmasq je pracné (ha ha) a stejně až to zprovozníte, že chyba je jinde, protože přece systemd-resolv je bezchybný.
...vyvráceno...
4. chyba bude určitě v konfiguracích u vás, ne v systemd-resolv
...vyvráceno...
5. chyba je v komponentě netplan, kterou systemd-resolv používá, protože havaruje - opravte netplan podle linku
Řešení stále v nedohlednu, ale mezitím stačil Jirsák těm, kdo nesdílí jeho názor do tváře a když vidí, že lidi, co tomu rozumí nepřesvědčí, snaží se do nesmyslného řešení vmanipulovat aspoň tazatele.
Jsem zvědavý, které řešení si teda kamen vybere, jestli se bude trápit prokousáváním se problémy se systemd-resolv nebo ho vyhodí a nahradí ho funkčním softem, aby mohl na PC pracovat a neřešit pořád Windows-like troubles
PS: Žádné systemd hatery tu nevidím, sám to používám, umím vyřešit hromadu věcí, které to umí přivodit, ale protože si z tohohle kusu často chybně fungujícího softu nedělám modlu, nemám problém věci vyřešit i bez systemd-*, je spousta skvěle funkčních alternativ, které tu byly daleko dříve než systemd-* a jsou prověřeny léty. Není to žádný prohřešek ani ohýbání systému, prostě se mi nehodí určitý kus vadného softu, použiju jiný, žádná křeč. Hatovat systemd nemusím, což ale neznamená, že se k němu musím modlit - tyhle extrémy nechávám psychopatům a jiným podivínům.