Dobrý den,
jestli jsem správně pochopil, tak byste rád kvalitní bezdrátové připojení v rodinném(?) domě.
.....
Šmarjá!
Mash síť - netuším, co je... Mesh ano. Zkuste google ve spojení s nějakým "enterprise" výrobcem WiFi (Cisco, Aruba), abyste zjistil, co to je. Rozhodně to nejsou tyhle marketingové sr..ky, co teď tlačí TP-Link nebo kdo. Vy máté zřejmě na mysli ne mesh WiFi ale řešení s controllerem...
Proto jsem tazateli doporučil Unifi AP + Unifi CloudKey. Zázraky se od toho čekat nedají, ale za ty peníze je to velice dobré - výkonný hardware, centrální správa, centrální logy, centrální upgrade, možnost 802.1x atp.
Pokud by chtěl tazatel investovat více, tak bych mu doporučil Aruba Instant AP. Nevím ale, jestli v domácím prostředí pozná rozdíl.
Efektivní roaming - ano, to je zaklínadlo všech výrobců enterprise WiFi. A někdy to i funguje. V zásadě netuším, proč (když to nefunguje na 100% Ciscu a Arubě u řešení za statisíce) by to mělo fungovat dobře na nějakém Linksysu, TP-Linku atp. U Unifi jsem teda nikdy nezaznamenal, že by to vůbec fungovalo. Prostě základ je dobré pokrytí a klient se snad někdy přepojí sám...
Je otázkou jak ap bude nakonfigurováno možností je více. Nejjednodušší je nakonfigurovat zařízení jako access point tedy jako bránu mezi kabelem a bezdrátem (routování, přidělování adres atd je řízeno routerem(ve Vašem případě modemem) do kterého je ap připjeno.)
Ježíš. Jste si jistý, že toto je téma, se kterým můžete někomu radit? Pokud už navrhujete řešení s controllerem (tak to chápu já), tak je jasné, že AP budou v bridge... A co mesh? A co CAPWAP?
...stačí koupit jednoduchý soho switch...
To už bych opravdu radši doporučil si připlatit třetinu a jít třeba do D-Link DGS-1100-08. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat VLAN.
Poe switch není potřeba...
To je otázka preferencí. Plus: kompaktnost, omezení bordelu. Mínus: cena, větší poruchovost.
Pokud chcete PoE switch tak teoreticky by mělo být jedno jaký.
Troufnu si říci, že všechny u nás prodávané PoE switche (alespoň od normálních výrobců) splňují standard (802.3af nebo 802.3at). Co je potřeba pohlídat: jestli umí PoE na všech portech, případně maximální výkon a HLAVNĚ jestli splňuje standard AP. Speciálně u Mikrotiku a Ubiquiti to je daleko větší bolest (pasivní PoE) než u nějakého switche (ale ta doba snad již končí).