Nedoručené zásilky a adresace adresáta

Kamui

Nedoručené zásilky a adresace adresáta
« kdy: 18. 10. 2018, 17:52:08 »
Jsem iritován. Na konci srpna jsem si objednal přes eBay něco z Japonska. Tak jsem čekal, čekal, čekal a nedočkal se. Dnes jsem dostal zprávu od prodejce, že se mu to vrátilo, že adresát si zásilku nevyzvedl. Přitom já o tom nedostal žádnou informaci. Každý den jsem kontroloval schránku a nic tam nebylo. Stejně tak doma na stole kam se spolubydlícíma dáváme takovéhle věci, ať si to každý vezme co je jeho. A už se mi několikrát stalo, že ačkoli na schránce mám své jméno, tak výzvu k vyzvednutí jsem našel položenou bokem na schránkách. Je pošťák debil? Jenže se dostáváme asi k jádru problému. Moje příjmení je Novotný, což je jedno z nejčastějších. A adresace lidí stylem Ulice - Dům - Jméno může fungovat na vesnici nebo vilové čtvrti, ale v 12 patrovém paneláku pokud se sejde víc rodin téhož příjmení, je na průšvih zaděláno. Já nevím, proč tohle nikdo neřeší? Co jsem slyšel od známých tak rozhodně nejsem jediný kdo má podobné problémy. Proč se nezavedou, co já vím, nějaké poštovní identifikátory, který dostane každý přidělen už při narození a který bude jedinečný minimálně napříč státem?

Trollopata

Re:Nedoručené zásilky a adresace adresáta
« Odpověď #1 kdy: 18. 10. 2018, 18:53:31 »
Ještě je také možné, že vám oznámení o uložení zásilky ze zahraničí na poště přijde tak za týden, dva – pochopitelně až poté, co se zásilka vrátila odesilateli. Na některých poštách je to běžná praxe. Stalo se mi dvakrát – ale já s tím tak nějak počítal a chodil jsem se ptát, jestli tam náhodou nemám balíček. 21. století.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 18. 10. 2018, 19:04:35 »
Vyžadujte po odesílateli telefonní číslo na zásilce, pak vám přijde upozornění SMSkou ve chvíli, kdy tu zásilku zadají do systému. Roznášená upozornění jsou nespolehlivá.

RDa

• 3 067
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 10. 2018, 01:21:52 »
A vy jste nemel sledovaci cislo? I kdyz zasilka neni sledovana, tak postaci registracni cislo (to ma kazda zasilka, u ktere je vyzadovan podpis, vetsinou to konci na 2 pismena podle statu). To zadate na webu CP do track and trace.. a najde to stav i lokalni sledovaci cislo (koncici na VV). Delam to pokazde co se domnivam ze by to mohlo dorazit.. na druhou stratu me toho chodi hodne, takze mam v DB seznam ocekavanych zasilek (datum odeslani, datum doruceni a jine informace), takze kdyz na to clovek denne cumi, vidi urcity pattern jak dlouho co trva.. a pak to resi. Cekat tydny na postu je nesmysl.

.

« Odpověď #4 kdy: 19. 10. 2018, 01:50:40 »
Možná je pošťák debil, ale jak tobě ta zásilka unikla, to si nedovedu představit...

Return to sender

« Odpověď #5 kdy: 19. 10. 2018, 06:06:52 »
To je je dnešních pošťaček normálka. Už ani obsílky k soudu nedávají podepsat. Urvou část k podepsání a hodí do schránky. Bohužel ne vždy do správné. Diskrétně předáno. 21. století.

Takže ano, cenné zásilky = Fedex, PPL, nebo minimálně PO box.

« Odpověď #6 kdy: 19. 10. 2018, 07:18:07 »
Pokud je vás v paneláku Novotných více, není přece problém do adresy připsat třeba „byt č. 23“. Jinak bych řekl, že pokud pošta pošle oznámení o uložení zásilky e-mailem nebo SMS, lísteček do schránky už nedává. Takže je potřeba uvádět správný e-mail a mobil.

Jméno:

« Odpověď #7 kdy: 19. 10. 2018, 07:28:13 »
bohuzel smutnou ale ucinnou praxi se mi ukazalom kdyz cekam zasilku a nic, tak proste zavolam na mistni pobockum jestli pro me nemaji balicek. treba ve 40% takovych pripadu reknou ze jo, tak je poprosim jestli by mi ho mohli dorucit a oni ze teda jo.. je to retardni, ale neprisel jsem na lepsi zpusob, pokud chci svuj cinskej odpad z aliexpressu...

problem podle mne neni v adresaci, ale v poste.. uz jsem bydlel v dome, kde byla rodina stejneho jmena jako pritelkyne a resilo se uplne netechnicky. proste si jednou za cas krizem dorucenou postu vymenili :)

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19. 10. 2018, 08:04:17 »
on si vazne nekdo jeste v dnesni dobe stezuje na ceskou postu? Ceska posta zasadne nedorucuje, v idealnim pripade se zasilka rovnou ztrati.  ;)

Nobody (ten levej)

« Odpověď #9 kdy: 19. 10. 2018, 08:38:17 »
1. některé trekovací čísla pošta nepodporuje
2. info o sledování zásilky je někdy i z 14-ti denním zpožděním nebo vůbec (dostanu e-mail od číňana, že balíček dorazil na místní poštu, ale v systému ČP je poslední info, že zásilka byla teprve převzata do dopravy, balíček si tedy osobně vyzvednu na poště a někdy obdržím lísteček po týdnu od vyzvednutí nebo vůbec)
3. lísteček vůbec nedostanu (schránku mám řádně označenou včetně patra a čísla bytu)
4. na každé zásilce mám uvedenou kompletní adresu včetně patra, čísla bytu, telefonní číslo a e-mail (číňan to tam fakt vše napíše - napasoval jsem to do adresních řádků v registraci)

Prostě pokud mě něco jde z ciziny a vidím, že odletělo zboží, tak po cca 7 dnech začnu chodit na poštu.

FailNet

« Odpověď #10 kdy: 19. 10. 2018, 10:40:30 »
Last Mile - poslední míle je prostě vždycky největší problém...

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 19. 10. 2018, 11:00:23 »
Aspoň ty nepoužitelné zmetky práskejte na ČTÚ.

?

« Odpověď #12 kdy: 19. 10. 2018, 17:38:53 »
A co vás u mezinárodních a vůbec jakýchkoliv zásilek nutí používat track&trace český pošty?
Já třeba přes ČP posílám cenný psaní po celej evropě, včetně států na jihu i států východního bloku, naposled do Bosny kde člověk očekává bordel, a nikdy se nic neztratilo. Všechny zásilky pak sleduju přes https://www.17track.net/ a vždy vidím i dost podrobností z last mile. Stejně tak mi česká pošta nikdy neztratila ani nezničila žádnou příchozí zásilku, a to ani ty nejlacinější co chodí ve 3x použitých žlutých papírových obálkách z číny. Stejně tak jsem nikdy neměl problém s doručováním v žádném jiném evropském státě, kdy například kvůli absenci schránek v domě, bežně ležela pošta na hromádce v domě. Nikdy se nic netratilo.

Osobně vidím největší problém v sousedech a podobně, zejména v čechách, kde je spousta nenechavců a vandalů, kdy nejsou výjimkou vypáčené či alespoň prokopnuté schránky v panelácích a co nestojí za to ukrást je alespon pošlapané.

V některých civilizovaných zemích je běžné, že se balíky nechají v domě nebo i před domem a nic se neztratí.

U nepojištěných a nesledovatelných zásilek z číny a podobně už před objednáváním zvažuju tu možnost, že se zásilka ztratí či poškodí, takže pokud něco opravdu potřebuju, připlatím si dolar na poštovným, nebo to koupím od nějakého přeprodejce v EU, o kterého to budu mít do týdne s tím, že poštovný bude stát stovku.

Často se v tomto ohledu vyplatí nakupovat i na starém dobrém aukru, kde je taky spousta překupníků.

Mno a pokud mám tracking number, není problém si doručení ohlídat.

xxxxx

« Odpověď #13 kdy: 19. 10. 2018, 18:18:38 »
...
Osobně vidím největší problém v sousedech a podobně, zejména v čechách, kde je spousta nenechavců a vandalů, kdy nejsou výjimkou vypáčené či alespoň prokopnuté schránky v panelácích a co nestojí za to ukrást je alespon pošlapané.
...
Myslím, že o tomto případu se zde nebavíme a já osobně ho nevidím jako problematický (odsledováno, i v okolí, co si házíme do schránek přímo věci - v rámci baráků;, svjček, družstev .... vše zůstane, i delší dobu)

Obvyklý případ je ten, že doručovatel nejen že nedoručí (i když jsem doma nebo třeba kolega si posílá na adresu práce /kde je v doručovací doby vždy někdo na recepci/) a přesto pošta tvrdí, že nikdo nebyl k zastižení (komické, u té práce). Plus, se mi už párkrát stalo, že nedoje ani oznámení, že nebylo doručeno (což je právě výše zmiňovaný případ od OP). A někdy oznámení nedojde ani kolegovi, do té práce - tedy vandalové a spol. absolutně vyloučeno. Prostě pošta ...

Občas pomůže si stěžovat (přímo na pobočce), ale zabere na chvíli, rok, se štěstím dva, s velkým štěstím tři, ale pak zase obvyklá praxe. Jinak nepravidelné. Něco (často) projde, něco ale ne. Nevypozorována (z vnějšku) žádná závislost, kdy se to "nepovede".

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 19. 10. 2018, 18:49:34 »
Potkal jsem pošťačku dole u schránek. Pozdravil jsem a dostal jsem lísteček, že jsem nebyl zastižen a pro balíček si mám dojít na poštu.