A co vás u mezinárodních a vůbec jakýchkoliv zásilek nutí používat track&trace český pošty?
Já třeba přes ČP posílám cenný psaní po celej evropě, včetně států na jihu i států východního bloku, naposled do Bosny kde člověk očekává bordel, a nikdy se nic neztratilo. Všechny zásilky pak sleduju přes
https://www.17track.net/ a vždy vidím i dost podrobností z last mile. Stejně tak mi česká pošta nikdy neztratila ani nezničila žádnou příchozí zásilku, a to ani ty nejlacinější co chodí ve 3x použitých žlutých papírových obálkách z číny. Stejně tak jsem nikdy neměl problém s doručováním v žádném jiném evropském státě, kdy například kvůli absenci schránek v domě, bežně ležela pošta na hromádce v domě. Nikdy se nic netratilo.
Osobně vidím největší problém v sousedech a podobně, zejména v čechách, kde je spousta nenechavců a vandalů, kdy nejsou výjimkou vypáčené či alespoň prokopnuté schránky v panelácích a co nestojí za to ukrást je alespon pošlapané.
V některých civilizovaných zemích je běžné, že se balíky nechají v domě nebo i před domem a nic se neztratí.
U nepojištěných a nesledovatelných zásilek z číny a podobně už před objednáváním zvažuju tu možnost, že se zásilka ztratí či poškodí, takže pokud něco opravdu potřebuju, připlatím si dolar na poštovným, nebo to koupím od nějakého přeprodejce v EU, o kterého to budu mít do týdne s tím, že poštovný bude stát stovku.
Často se v tomto ohledu vyplatí nakupovat i na starém dobrém aukru, kde je taky spousta překupníků.
Mno a pokud mám tracking number, není problém si doručení ohlídat.