Úroveň AJ uchazečů

Fuzzy Riot

Úroveň AJ uchazečů
« kdy: 17. 10. 2018, 13:57:25 »
Taky se vám imrvére stává, že angličtina uchazečů (i na pozici seniora) je na mizerné úrovni? Teď nemyslím design a frontend, ale hardcore vývoj. Nevím jak teď, za nás byla na VŠ angličina minimálně dva roky s povinnou zkouškou (zhruba na úrovni státnice) včetně konverzace s rodilým mluvčím. To co mi teď leze na pohovory si bez špetky studu píše "advanced English" do CV a nakonec nedá ani small talk. O psaném projevu radši pomlčím, ten bývá ve většině případů otřesný i v češtině (resp. ve zhruba polovině případů slovenštině).

FF

Re:Úroveň AJ uchazečů
« Odpověď #1 kdy: 17. 10. 2018, 14:12:07 »
Tak třeba introvert nedá smalltalk ani v češtině. Takže myslím že já si umím přečíst kde co, rozumím tomu ale mluvit je pro mě smrt..... :)

JardaH

« Odpověď #2 kdy: 17. 10. 2018, 14:41:05 »
No ono to není tak jednoduché, na většině developerských pozic se komunikuje v angličtině tak maximálně písmem a to možná jen někdy, technickou dokumentaci bez vzletných frází dokáže taky přelouskat kdekdo a je možné, že ve škole to nějak zdárně k té "advanced level" doklepal i jazykový budižkničemu, který si ale zvládne tak maximálně objednat pivo a zmrzlinu, když se podívá na víkend do Londýna. Navíc jazyk, který není používán začne dost rychle rezavět...

Takže pokud pak takový člověk příjde na pohovor s někým, kdo anglicky šprechtí dennodenně, pak vypadá jako jelito. Mě osobně se to taky stalo, kdy mi paní z HR u pohovoru položila na rozehřátí velice jednoduchou otázku, kde poloužila jedno slovo, které jsem neznal, a bylo vymalováno (ta otázka navíc nešla nějak opravit z redundantního cukru kolem, jelikož žádný nebyl). A to jsem v té době pracoval v mezinárodní korporaci, kde se písemně o technických problémech komunikovalo jen v angličtině.

K rapidnímu zlepšení u mě došlo, když sbalil anglicky mluvící dívčinu a asi po 14 dnech už jsme si toho mezi sexem už moc smalltalkovat nemohli, páč mi došla slovní zásoba. Ale jak vztah pokračoval, tak jsem nakonec dosáhl i té úrovně, že plynně hovořím, s psaným košatým slovníkem a vzletnou gramatikou mi pomůže Grammarly a Google Translator a film si vychutnám i bez titulků. Každopádně mám pořád přízvuk, takže lidi poznaj že jsem odjinud hned jak něco kváknu, ale zajímavé je, že mě tipujou hlavně na Francouze :)

kolega

« Odpověď #3 kdy: 17. 10. 2018, 14:50:02 »
Docela dobra poznamka mi prisla, jak tu nekdo rikal. Opatrne s temi jazyky, pracuji v Nemecku, bezne pouzivam nemcinu (kterou teda nemam nijak uzasnou) a anglictinu, kde si jsem jistejsi a doma cesky. Chvili to trva nez clovek zapne/prepne. Jak tu rikal nekdo vyse, nedelal bych zavery hned na zacatku.

Mozna trochu offtopic, ale zkousky z anglictiny na vetsine vejsem stoji za hovno. Lidi se nasprtaji nejakou knizku a tecka. Nikdo je aktivne nevede v konverzaci. Obdivuji cesky skolni system, kde deti vidi aj uz ve 2. tride, ale vysledky proste nejsou... Coz je mirne receno fascinujici.

Fuzzy Riot

« Odpověď #4 kdy: 17. 10. 2018, 15:52:08 »
No ono to není tak jednoduché, na většině developerských pozic se komunikuje v angličtině tak maximálně písmem
Ano, a číst anglické výplody (dokumentaci nebo třeba maily) je skoro vždy utrpení, většina používá český slovosled s pochybnými anglickými výrazy.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17. 10. 2018, 15:58:38 »
To nema se skolou nic spolecneho. Kdyz jsem zil v zahranicich potkal se studenty se statnicema z AJ a nebyli si schopny objednat pivo. Pred cca deseti lety se hlasalo, jak absolvent VS v CR musi umet dva svetove jazyky. Realita je takova, ze umeji spatne cesky. To ze lezeme EU do zadku s poctem absolventu na ukor kvality vzdelavani se podepsalo na degradaci tech jedincu, kteri VS maji a neco skutecne umeji. Vrcholem pro mne byl cerstvy absolvent CVUT FEL, ktery krom toho ze nebyl schopen zodpovedet temer zadne otazky na pozici junior admina navic ani nebyl schopen hovorit o sve diplomove praci za kterou dostal titul a kterou sem si precetl pred danym pohovorem. Realitaje takova, ze kdo chce nauci se sam svepomoci a kdo ne, tomu neni pomoci.

unicode

« Odpověď #6 kdy: 17. 10. 2018, 16:20:54 »
A o jakou firmu jde? Já jen že bych si přišel pokecat :)

Chtělo by to anketu:
  - Jaký jazyk používáte pro verbální komunikaci v práci.
  - Jaký jazyk používáte pro komentáře v kódu.

Já jsem totiž myslel, že to už bude mnohem lepší. Různé výměnné programy na univerzitách atd, člověk má možnost setkat se s lidma mluvící EN i v ČR a komunikovat. Já jsem na uni takové štěstí neměl, ale zase jsem pracoval v zahraničí a mluvil EN denně po dobu několika let. Teď makám na vlastním projektu, ale kdyby se naskytla nějaká zajímavá práce, tak bych možná popřemýšlel :)

j

« Odpověď #7 kdy: 17. 10. 2018, 16:55:58 »
Me by teda celkem zajimalo, proc by nekdo zkoumal jak technik mluvi, kdyz vzivote s nikym mluvit nebude. A kdyz, tak s jinym technikem a s tim se dycinky domluvi. Stejne pri vyuce ala CR se nejlip domluvim s nemcem nebo francouzem ... teda po tom, co jim vysvetlim ze anglican nejsem, protoze kdybych byl, tak se semnou anglicky bavit odmitnou. Oni mluvej stejne blbe jako ja, takze si rozumime.

....
Realita je takova, za vyuka jazyku tu stoji ze jedno velky hovno. A je jedno na jakym stupni. Baziruje se na tom co je naprosto zbytecny (gramatika), kdyz se doticni nedomluvi. Je to stejny, jako kdybys nemluvne zavrel do zvukotesny mistnosti, dal tam knizky, a cekal ze se nauci cist, psat a mluvit.

Krasny jsou zadani typu "vysvetlete tazateli kudy nekam dojde", kdyz bych mu neco takovyho nedokazal vysvetlit ani cesky (stejne uz na druhy krizovatce nebude vedet jestli doleva nebo doprava).

A vubec nejvetsi pruser je to, ze sme to dotahli tak daleko, ze tlacime dva jazyky povine uz na zakladce, coz je pro ty kterym proste jazykovy nadani nadeleno nebylo naprosta tragedie. Je to asi tak stejny, jako kdyz pridavace vyhodej z uciliste, protoze neumi napsat diktat.

Danny

« Odpověď #8 kdy: 17. 10. 2018, 17:14:25 »
Pracoval jsem deset let v nadnárodních korporátech, kde jsem běžně mluvil a psal anglicky a nedělalo mi to problém -  a teď jak jsem druhým rokem v české firmě tak vidím, jak mi degeneruje angličtina: když chci něco někam napsat (na fóra nebo tak) musím si už dost věcí googlit, protože si nejsem jistý. A to jsem, myslím, všechno zvládal s přehledem. Je až kupodivu, jak rychle to začalo zahnívat.

Bacsa

« Odpověď #9 kdy: 17. 10. 2018, 17:31:31 »
Baziruje se na tom co je naprosto zbytecny (gramatika)
Gramatika je naopak důležitá, změť anglických slov bez struktury (syntax) se nedá dešifrovat.

Bacsa

« Odpověď #10 kdy: 17. 10. 2018, 17:34:05 »
Pracoval jsem deset let v nadnárodních korporátech, kde jsem běžně mluvil a psal anglicky a nedělalo mi to problém
Jedna věc je “nedělat problém” a druhá psát správně. U admina to je jedno, ale například vedoucí markeťáků IBM píše jak analfabet.

kmet

« Odpověď #11 kdy: 17. 10. 2018, 17:40:39 »
Jakozto programator, vysokoskolsky vzdelany mmj v anglictine, kdy me syntax osobne ucil spolupracovnik z MIT Noam Chomskeho, kde jsem obhajoval pred temito lidmi zaverecnou praci musim rict jedine.

Ze sta lidi, ktere jsem potkal (i vysokoskolaci s phd, i programatori) kteri tvrdili ze umeli anglicky, jich anglicky umeli opravdu asi 3, mozna 4.

Takze se vzdy smeju, vzhledem k tomu, ze vim presne jaka je opravdova uroven lidi v CR ohledne anglictiny, kdyz nekdo na foru machruje nad ostatnimi ze umi anglicky, zvlaste u ITaku s egem je to sranda.

Pravda je, ze pokud anglictinu denne nepouzivate, velmi rychle ji zapomenete. To stejne plati pro psany ci mluveny projev, ktery prakticky vy jako programator mate nejmene - jako programator totiz z 90% ctete anglicke texty, obcas neco maleho napisete v mailu, mluvite minimalne - a vono to k te praci staci.

Kdyz prejdete do prostredi nakyho manazera v korporatu kde vic mluvite, tak se do toho zase dostanete, ale chvili to bude trvat.

Jinak umet mluvit anglicky neni vubec zajimave - umet mluvit anglicky umi i ten posledni homelesak v americe, kluci.
Nejduleztejsi je rozumet psanemu textu, nasledne mluvenemu slovu, nasledne umet psat, a jako posledni je dulezite umet mluvit, a jako uplne nejposlednejsi je neco jako umet mluvit s "neutralnim" prizvukem pokud by neco takoveho realne existovalo.

kmet

« Odpověď #12 kdy: 17. 10. 2018, 17:42:32 »
Jeste dodam ze na syntax jako predmet ktery vyucoval clovek z MIT, jsme meli nekolik rodilych americanu i z kalifornie - ten predmet nezvladli a museli ho opakovat.

j

« Odpověď #13 kdy: 17. 10. 2018, 18:14:20 »
... Gramatika je naopak důležitá, změť anglických slov bez struktury (syntax) se nedá dešifrovat.
To jiste, doufam ze svy deti budes nejmin tak do 5ty tridy denne mlatit, protoze si dovolej mluvit aniz by tusily jak se to gramaticky spravne pise.

Bacsa

« Odpověď #14 kdy: 17. 10. 2018, 18:44:59 »
To jiste, doufam ze svy deti budes nejmin tak do 5ty tridy denne mlatit, protoze si dovolej mluvit aniz by tusily jak se to gramaticky spravne pise.
Ty v mluvené řeči nepoužíváš syntax? To by znělo hodně retardovaně, i lidi s IQ pod 50 produkují gramaticky správné věty (ten výše, co údajně studoval u Chomského, ty vysvětlí, co to znamená well-formed). Pokud tvé děti syntax před pátou třídou nepoužívají/nepoužívaly, tak to bude incestem.