Tak jsem trochu googlil a zjistil jsem, ze krome zde zminenych uziti LISPu jsou i dalsi, jako je treba semanticky web, webove planovani (dovolena, letecke a jine prepravni spolecnosi), take ve vojenstvi (AI) apod. Sice jsem nenasel nijak zavratne komercni pouziti, ale existuje toho docela dost.
Nekdo na zahranicnich webech psal, ze zajem o programatory v LISPu neni. Nekno jiny zase psal o tom, ze firem neni mnoho, ale zato ty firmy, co jsou, neustale hledaji programatory v LISPu, protoze je jich nedostatek.
Take jsem cetl pomerne dobre prirovnani, ktere vyjadruje, proc vetsina lidi radsi voli Cecko nebo Javu pred LISPem. To prirovnani zni asi tak, ze vam nekdo da za ukol opravit auto a nabidne vam k tomu 2 sady naradi. Jedna sada obsahuje par jednoduchych naradi se kterymi se da auto docela snadno spravit (Cecko, Java). Druha sada obsahuje dily, ze kterych si muzete sestavit opravdu jedinecne a skvele naradi, se kterym si pak auto jednoduse spravite (LISP). Vetsina lidi si pak radsi vybere tu sadu prvni.
Krome tohoto prirovnani jsem take cetl nazory, ze vetsina lidi od LISPu odrazuje uplne jine mysleni, ktere se pri programovani pouziva. Zatimco v Cecku a Jave etc. se mysli tak, ze nejprve udelej krok A, pak B, pak C, D a nakonec E. Tak v LISPu to je spise udelej krok A, pomoci ktereho udelej krok B s jejichz pomoci udelej krok C a D abyses zaverem dostal az k E.
Spolu s temito duvody se pak uvadeji dalsi odrazovaci duvody, jako ze LISPovsky kod neni blizky lidske reci a jejimu zapisu, ze se s LISPem bezne nesetkavaji studenti ve skole, ze je malo pracovnich mist pro programatory v LISPu, atd.
Co rici zaverem. LISP se stava pouzivanejsim, jak je patrne z nekterych srovnavacich tabulek. Vice se take blizi doba vetsiho pouzivani ruznych druhu umele inteligence. Pro zajimavost muzu uvezt, ze jsem napriklad cetl, ze se chystaji takove webove sluzby, ze kazdy uzivatel bude mit sveho osobniho asistenta, ktery uzivateli bude navrhovat a planovat jeho pracovni a volny cas v zavislosti na tom, kde se uzivatel nachazi, kolik je v jeho miste hodin, co ma rad, jake ma povinnosti, jake ma charakteristicke vlastnost atd.
Mozna bych se mohl jeste zeptat, jestli tady na rootu je nekdo, kdo v LISPu programuje ve firme nejakou komercni vec, pripadne jestli je tu nekdo, kdo s LISPem pracuje na akademicke pude. A jestli muzete, tak bych vas poprosil, abyste napsali co ten program v LISPu bude delat - nejake konkretnejsi vysvetleni jeho vyuziti.
Diky
P.S. Ty jo kluci, co je to "flame". Prelozeno z anglictiny je to "plamen". To jako znaci plamennou diskusi? Jako ze to je fakt horka diskuse? Nebo jako ze se kolem tematu rozhori velka diskuse?