Lisp svou základní syntaxí odradí hodně začátečníků. I mně se to stalo. [...] Programování v Lispu se jen velmi těžko popisuje [...]
No zas abysme nemluvili o voze a o koze - myslím, že je nás tady víc (ne-li všichni), kdo ví, že existují různá paradigmata a čím se vyznačují. Dost z nás asi i v některém neprocedurálním jazyce umí něco napsat. Takže asi není potřeba popisovat, že v Lispu je všechno seznam a jak je to boží...
Ta otázka je trochu o něčem jiném - skoro bych to až vulgárně-manažersky napsal takhle: a kdo si tím někdy vydělal nějaké slušné peníze? Je těch lidí víc než u jiných jazyků? A jestli ne, proč ne? Tam myslím blizzboz mířil a mně to nepřijde jako špatná otázka, zvlášť vzhledem k úvodní otázce tématu. Rozhodně by to neznamenalo, že je blizzboz přízemní tupec, který nechápe krásu LISPu apod...
Není vůbec jednoduché pochopit jeho možnosti a schopnosti a využít je ve svůj prospěch. [...] ale takové programy jsou často mnohem delší a méně efektivní, než by mohly být. Tato zkušenost odradí experimentátora od dalších pokusů a raději se vrátí k zažitým postupům.
No super, konečně něco konkrétního o nějakém prospěchu
Takže v LISPu se (údajně) programuje rychleji, zdroják je kratší a výsledek efektivnější. Sice nechápu, proč by takové super vlastnosti experimentátora měly odradit, ale ok
Pak nám tedy zůstává otázka, proč firmy, které lidem za programování platí, nechtějí, aby jejich zaměstnanci pracovali rychleji a výsledek byl efektivnější. Není to třeba špatným marketingem?
Ale já na marketing nedám! Takže můžu se někde podívat na LISPový ovladač nějakého hardware (efektivita), nebo vidět nějaký projekt, který vyvinul nějakou boží aplikaci v LISPu za dobu, o které se těm zlým a hloupým uživatelům CLI ani nezdálo?
Velikost zdrojáku ok, to beru. Akorát mi ještě nikdy nikdo nedal žádné peníze za to, že aplikaci, kterou jsem pro něj napsal, má superkrátký zdroják