K bodu 5: Souhlasím s tím, že párování závorek pomůže "rozšifrovat" zdrojový text, nicméně to neznamená, že se tím program stane výrazně čitelnějším. Čitelnost znamená "kouknu se a vidím" a ne "otevřu si editor, jezdím kurzorem sem a tam a hledám".
...
Zkrátka a dobře, vždycky je to něco za něco. Obrovská flexibilita LISPu je výhoda, o tom není sporu. Problém "metajazyků" typu LISP je dvojí:
Nechtěl jsem do toho zasahovat, ale to, že je ten les závorek nečitelný, to je naprostý blud.
Základní rozdíl mezi tím vaším "metajazykem" Lisp a třeba céčkovými typy jazyků je ten, že v lispu má každý řádek hutný význam, natož céčkové zdrojaky jsou roztahané, plné deklarací a podobně. Tudíž z toho plyne, že kolikrát kratičká funkce napsaná v lispu dělá to samé, jako 100 řádků v céčku a časově pro pochopení té funkce a proletění 100 řádků to vychází na stejno, ne-li pro lisp na kratší dobu. V tom je ten Váš "závorkový problém" a kolikrát mám problém s čitelností v mých programech, třeba, když se používá více cyklů v maticích a potřebuji těch matic více a z firmy mi napíší třeba po půl roce, že je to třeba upravit... (foreachem to udělat nejde a prasácky to napsané taky není)
Prefix/infix/postfix neřeším. No comment, to není problém jazyka, ale Vás, omluvte mou prostořekost.
Zhoršená čitelnost, viz. víše, musí se přemýšlet, jojo a ne datlovat. Opět, prosím, omluvte mou prostořekost, ale enbylo to myšleno na Vás, ale obecně.
Rozšiřitelnost a agnosticismus. No, já nevím, tento jazyk byl a zřejmě bude vždy pokusným prostředím pro konstrukty pro ostatní programovací jazyky. Razí teorii, která se mi velmi líbí a to: "Pokud máme tu možnost dát uživateli silné nástroje, tak mu je dejme." O tom svědčí samotná plná programovatelnost toho jazyka, možnost psaní maker, úprava všech částí REPLu. Vím, že určitě nastane připomínka: "A co bezpečnost jazyka?". Většina lidí, co v tom někdy něco lehce dělala o tom ani neví, takže to nemohou ani řešit nebo prostě na to nemají buňky. Zároveň takový "programátor" je cvičená opička, která se musí držet za ručičku, aby náhodou něco nepokazila.
Nechtěl jsem začít žádnou hádku a podobně, pouze doufám, že jsem rozumně argumentoval. A abychom předešli případným problémům, v Lispu dělám bakalářku (ovládání robotů, jejich vizualizace a regulární jazyk pro jejich ovládání), v PHP dělám už 6 let v komerční sféře, odkojen jsem byl na BASICu a pak hned C, C++ a nyní převážně C# na firemní aplikace a školní kravinky.