Použitý notebook - výběr - konfigurace - stáří

sandy

Použitý notebook - výběr - konfigurace - stáří
« kdy: 01. 10. 2018, 20:58:23 »
Ahojte všichni na rootu.  8)

Chtěl bych vás požádat o radu. Přemýšlím nad koupí notebooku (použitého). Jsou mi nabízeny tyto 2 možnosti:

1. Dell 74xx s 8 Gb RAM a 128 Gb SSD.
2. Thinkpad t440p.

U Dellu se mi zdá nízká konfigurace a nové RAM a větší SSD stojí každé 3500,- (takže další investice). Ale má FHD IPS a procesor 7. generace U.

U thinkpadu t440p je bohužel zatím rozlišení HD+, ale přemýšlel jsem, že bych za cenu 74xx koupil 16 Gb RAM a větší SSD (min. 256 Gb).

Také jsem s notebookem hlavně přemýšlel i o externím monitoru (notebook potřebuji jak na každodenní přenášení, tak i na práci). Která varianta je dle vás asi nejlepší a nejvýhodnější? Starší notebook s vyšší konfigurací, anebo novější s konfigurací nižší (ale s novějšími součástkami)? Použití: na práci (technickou). Který z těchto 2 notebooků vykoná lepší a dlouhodobou službu? Díky

pavelxx

Re:Použitý notebook - výběr - konfigurace - stáří
« Odpověď #1 kdy: 01. 10. 2018, 23:17:45 »
V tvé cenové kategorii s tvýma požadavkama je to naprosto jedno ... vzal bych to lenovo protože pod něj koupíš za pár korun dokovací stanici ... .

k3dAR

• 2 982
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 10. 2018, 12:52:52 »
Ahojte všichni na rootu.  8)

Chtěl bych vás požádat o radu. Přemýšlím nad koupí notebooku (použitého). Jsou mi nabízeny tyto 2 možnosti:

1. Dell 74xx s 8 Gb RAM a 128 Gb SSD.
2. Thinkpad t440p.

U Dellu se mi zdá nízká konfigurace a nové RAM a větší SSD stojí každé 3500,- (takže další investice). Ale má FHD IPS a procesor 7. generace U.

U thinkpadu t440p je bohužel zatím rozlišení HD+, ale přemýšlel jsem, že bych za cenu 74xx koupil 16 Gb RAM a větší SSD (min. 256 Gb).

Také jsem s notebookem hlavně přemýšlel i o externím monitoru (notebook potřebuji jak na každodenní přenášení, tak i na práci). Která varianta je dle vás asi nejlepší a nejvýhodnější? Starší notebook s vyšší konfigurací, anebo novější s konfigurací nižší (ale s novějšími součástkami)? Použití: na práci (technickou). Který z těchto 2 notebooků vykoná lepší a dlouhodobou službu? Díky
T440p se delal i s FHD
obecne, novejsi generace maji vetsinou lepsi vydrz na baterku, pokud to ocenis.. pokud vybiras za stejnou cenu starsi a novejsi, da se pocitat s tim ze ten novejsi muze byt horsi kategorie... ohledne ram a ssd to muzes vzdy (pokud to neni pripajene na desce) zmenit, resp. u RAM zalezi jeste kolik to ma slotu a/ne bo jak akatualne obsazene, jestli bude stacit dokoupit k 8GB druhou 8GB, nebo ji zahodit a koupit 2x* nebo 1x16...

btw: jakej konkretne Dell 74xx uvazujes? neznam je, ale abych mohl s T440p porovnat konkretni model...

sandy

« Odpověď #3 kdy: 02. 10. 2018, 14:43:01 »
Je to 80. Co porovnání?

sandy

« Odpověď #4 kdy: 02. 10. 2018, 20:11:56 »
??

xhamsterr

k3dAR

• 2 982
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 10. 2018, 21:04:36 »
pokud bys potreboval ultra speed disku, tak 7480 ma m.2 NVMe (i kdyz "jen" x2), T440p ma m.2 jen SATA
oba maji 2 sloty na RAM, ale 7480 zvlada max 32GB, T440p "jen" 16GB

dalsi vec bude klavesnice ja pouzivam Thinkpad <= rada 20, tedy jeste tu klasickou, novodobe klavesnice na rade >=30 mi nesedi, ale nevim zda novodobe Dell nejsou jeste horsi, opet Dell znam klavesnice z podobneho obdobi (Preccision m4600), to by bylo idealni aby sis to osahal osobne...

vykonove pak zalezi na konkretnim CPU s kterym bys to porizoval...
pak rozdil v ext monitoru T440p ma DisplayPort, 7480 HDMI, zalezi co mas/koupis za monitor, i kdyz zredukovat to jde... ja mam Thinkpad s DisplayPort a Dell IPS monitor s DisplayPort :-)

a treba baterie, do T440p jde dat ~100Wh (o 2cm presahuje vzadu) ktera ma papirovou vydrz ~13hodin, u 7480 je baterka sice slabsi ale vidim dle testu 11-13h... ale z praxe vydrz samozrejme nevim, ani nevidim 2 recenze od stejneho autora se stejnym zpusobem mereni aby slo realne srovnat...

u t440p by mi treba vadilo ze touchpad nema fyzicke tlacitka ale je celej mackaci u 7480 je naopak 5 fyzickejch tlacitek, coz jako uzivatel T420s s totoznejma 5 bych urcite preferoval...

zalezi co te zajima, ja ackoliv Thinkpad priznivce, pokud bych byl nasilim nucen k necemu jinemu nez T420s bych z techto dvou vzal 7480 HLAVNE kvuli tem tlacitkum u touchpadu, protoze nepouzivam mys, ale trackpoint a 3 tlacitka pod space... nebo bych sel do T440p s tim ze bych tam prendal touchpad s tlacitkama z t450p, tedy v pripade ze by me nepresvedcila 7480 klavesnice kterou bych si nejdriv osahal, zda by vyhovovala vice nez T440p...

edit: pro zajimavost dodam, ja bych z techto dvou vybral (znovu) Thinkpad T420s s i7 kterej mam, protoze KLAVESNICE... s tim ze mam provedene upravy: FHD IPS, Wifi AC, BT4, WWAN 4G, 16GB(max) RAM, SSD 512GB SATA (m.2 mi neschazi :-), druha baterka (nebo druhej 2.5" disk) misto DVD...

edit2: jo a kupoval bych (znovu) v http://importpc.cz s 2roky zarukou, do kosiku dal slevovek KSTATE a mel slevu 3% a postovne zdarma :-)
« Poslední změna: 02. 10. 2018, 21:10:36 od k3dAR »

alfi

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 10. 2018, 23:19:24 »
Repasů jsou všude mraky od 2000 do 30000 Kč, proč zrovna tyhle dva? Požadavky na max. cenu, výbavu, velikost, klávesnici (vč. podsvícení), USB3 apod. žádné nejsou? A pojede tam nějaký linux, tj. jsou i požadavky na ovladače? :-)
Já když jsem vybíral 14" IPS s podsvícenou klávesnicí a USB3, tak jsem toho moc nenašel.. T440 je použitelný, ale má horší trackpoint, T450 s IPS pořádně vůbec nebyly, T460 ještě v repasech nejsou, nový L470 zase nevede podsvícení. Zajímavé jsou i carbony, ale dražší nebo starší a nedá se přidat RAM. Přechod na novou klávesnici ze starších x10, x20 ale docela bolí i po několika měsících denního používání.. :-)

sandy

« Odpověď #9 kdy: 03. 10. 2018, 10:47:53 »
k3dAR: Děkuji za srovnání.

Repasů jsou všude mraky od 2000 do 30000 Kč, proč zrovna tyhle dva? Požadavky na max. cenu, výbavu, velikost, klávesnici (vč. podsvícení), USB3 apod. žádné nejsou? A pojede tam nějaký linux, tj. jsou i požadavky na ovladače? :-)
Já když jsem vybíral 14" IPS s podsvícenou klávesnicí a USB3, tak jsem toho moc nenašel.. T440 je použitelný, ale má horší trackpoint, T450 s IPS pořádně vůbec nebyly, T460 ještě v repasech nejsou, nový L470 zase nevede podsvícení. Zajímavé jsou i carbony, ale dražší nebo starší a nedá se přidat RAM. Přechod na novou klávesnici ze starších x10, x20 ale docela bolí i po několika měsících denního používání.. :-)

Nevím, proč zrovna tyto 2. Přemýšlím koupit kvalitní a spolehlivý notebook do 15 tisíc. Připadalo mi, že jsou 2 mnou vybrané asi nejlepší co se týče výbavy, údržby a upgradu.
Přemýšlel jsem o počítači. Bylo by to zřejmě nejlepší řešení v poměru cena/výkon, ale potřebuji mít notebook na cesty. Navíc, 7480 má procesor 7300U a benchmark 5100. U thinkpadů lze procesor upgradovat a to jsou další výdaje. K čemu ale takový silný procesor, když se nevyužije jeho potenciál.
Na velikosti nezáleží. Spíš mě 14" děsí (moc malý?), ale počítal jsem, že by sem tam byl na externí obrazovce, ale většinou zase ne. Přemýšlel jsem nad novými/repasovanými/použitými/zánovními a dospěl jsem k výběru z těch dvou. Poradili byste mi něco jiného jako nejlépe možné řešení, lepší, než t440p a 7480?

dustin

« Odpověď #10 kdy: 03. 10. 2018, 11:12:36 »
Pokud můžeš v lokalitách, kde pracuješ, mít dokinu s pořádným monitorem a klávesnicí/myší, volil bych menší a takový, který má v linuxu kvalitní podporu dokiny. Sebelepší notebook se uživatelským pohodlím nevyrovná pořádnému monitoru (min. 27") a normální klávesnici. Navíc výrazně ušetříš.

sandy

« Odpověď #11 kdy: 03. 10. 2018, 17:52:00 »
Jenže, co byste mi tedy poradili za konkrétní notebook s konkrétní konfigurací? Když ne 7480 či t440p?

Ty repasy mi obecně připadají výrazně naceněné. Když si to porovnám s procesory dnešní generace, např. zde prodávají t420s za neskutečných 11 tisíc:

https://www.importpc.cz/notebooky/business/lenovo/repasovany-notebook-lenovo-thinkpad-t420s.html

A to má starý procesor 2. generace s benchmark 3900 a TDP 35 W. Má sice tu "bezkonkurenční klávesnici", ale k čemu mi ta klávesnice bude, když výkon s grafikou bude nedostatečný?
Rád bych notebook propojil s 2 externími monitory a aby na nich svištěl (MATLAB, Eagle, FHD youtube apod...).

dustin

« Odpověď #12 kdy: 03. 10. 2018, 18:37:57 »
Pokud chceš 2 monitory, nemusí tě kvalita klávesnice ntb nijak trápit, ne? Stejně použiješ standardní na stole.

k3dAR

• 2 982
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 03. 10. 2018, 19:08:31 »
Ty repasy mi obecně připadají výrazně naceněné. [...]
A to má starý procesor 2. generace s benchmark 3900 a TDP 35 W. Má sice tu "bezkonkurenční klávesnici", ale k čemu mi ta klávesnice bude, když výkon s grafikou bude nedostatečný? Rád bych notebook propojil s 2 externími monitory a aby na nich svištěl (MATLAB, Eagle, FHD youtube apod...).
z toho maleho dovetku na konci si asi prehledl "pro zajimavost dodam", me vykon toho CPU bohate staci, casto pouzivam bez ext.lcd a kdyz tak s 1x ext.lcd + interni, tedy vzdy pouzivam interni klavesnici, proto to pro me ma vyznam, pokud ty pocitas primarne s 2x ext.lcd a ext.kbd, tak samozrejme muzes ignorovat to co pouzivam ja, a zamerit se na to co sem ti psal o porovnani tech 2 co sis vybral ;-)
jinak nepouzivam MATLAB ani Eagle, ale FHD youtube na ext.lcd zvlada ma T420s samozrejme levou zadni a to i kdyz jedu pres Intel a ne tu dedikovanou NVIDIA ;-)

k3dAR

• 2 982
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 03. 10. 2018, 19:16:43 »
Ty repasy mi obecně připadají výrazně naceněné. Když si to porovnám s procesory dnešní generace, např. zde prodávají t420s za neskutečných 11 tisíc:
btw: ono to chce srovnavat srovnatelne, kdyz teda s procesorem dnesni generace, tak zaroven ~odpovidajici model, tedy Thinkpad T480 za >=32000Kc (model s i5)