Vaše největší přehmaty?

Ramirez

Re:Vaše největší přehmaty?
« Odpověď #75 kdy: 02. 10. 2018, 21:56:56 »
Já tohle vlákno vypravuji. Moc se nesmějeme, protože to platíme. Obecně to podporuje můj názor, že na rozdíl od jiných profesí ta zodpovědnost v IT není zrovna nejlepší. My jsme tomu ale všichni přizpůsobeni, nebojte.

proč jen v IT? Četls tu část o zastavení elektrárny například, nebo s tou krochnou? To nemělo s IT nic společného. Stejně jako jistič bez označení "nešahat" (jj taky se mě to stalo, dobrá zkušenost). Výpadky má prostě každej, jen si to přiznat.
Trošku to s tou elektrárnou upřesním ;-)
Nešlo o zastavení celé elektrárny, šlo jen o zdržení náběhu jednoho bloku z odstávky.

A k tomu, jestli je to o zodpovědnosti/nezodpovědnosti. Budu nesouhlasit ... myslím, že zas až tak úplně ne ze sta procent jen o té zodpovědnosti, respektive nezodpovědnosti. Vždycky je v tom část typu přetížení, kdy už myslíš na další kroky nebo něco jiného, nebo rutinérství, kdy si říkáš, že tu danou věc děláš po x-té, ale třeba se zrovna změní nějaká okrajová podmínka a nepostřehneš to apod. Mnohokrát se mi stalo, že jsem zrovna dělal nějaké činnosti, kdy jsem musel na dálku koordinovat práci několika lidí a současně ovládat čerpadla/armatury/regulační ventily/reaktor a do toho mi třeba někdo další ještě zavolal kvůli nějaké kravině a najednou jsem byl mimo, vypadl jsem ze soustředění a těžko jsem hledal nit. Pak se lehce stane, že je problém na světě a není to jen tím, že bych nebyl zodpovědný.

Fernet

« Odpověď #76 kdy: 02. 10. 2018, 21:59:07 »
Já tohle vlákno vypravuji. Moc se nesmějeme, protože to platíme. Obecně to podporuje můj názor, že na rozdíl od jiných profesí ta zodpovědnost v IT není zrovna nejlepší. My jsme tomu ale všichni přizpůsobeni, nebojte.

Však plaťte, od toho tu jste ;)  Nebo váš business můžete dělat bez IT, pak to platit nebudete muset.
Nechali jste si vyrůst hydru, chcete po IT systémech vyšší efektivitu, která by vám dala náskok před konkurencí, vymýšlíte si různé fičury jako např. BI a pak očekáváte, že se vám o to bude starat tým špičkových odborníků, kteří nedělají chyby, za pár kaček? 
Já dělám v IT necelých 18 let, většinou ve firmách, které s IT nemají nic společného a můžu říčt, že kdyby měli lidé z některých oborů alespoň takovou zodpovědnost, jako v IT, tak by bylo na světe krásně.

« Odpověď #77 kdy: 02. 10. 2018, 22:16:26 »
Sice se to stalo kolegovi, ale přidám k dobru.

Kolegovi z ex-ex-práce se nechtělo jezdit k zákazníkovi z Brna do Prahy s novým diskem do diskového pole (nebo serveru) za jeden ve stavu predicted failure, tak to poslal lokálnímu ajťákovi, že ho bude navigovat po telefonu a on to vymění.
Celá akce skončila rozpadem RAID5 a kolega musel do Prahy na večer, aby to dal do kupy.

Když se pak zjišťovalo, jak se to celé stalo, tak se ajťák přiznal že si spletl šachtu, ke které patří svítíci dioda, tak vytáhl jiný disk, pak si toho všiml, leknul se, zarazil ho zpátky a vytáhl ten vadný :)

R2D2

« Odpověď #78 kdy: 02. 10. 2018, 22:20:40 »
Když už jsme u těch kolegů:
Kdysi jsme se učili Turbo Pascal na DOSu, tuším v2. Kolega se chtěl pochlubit, že zvládl “if” a pozval mne na premiéru: Napsal jsem si program, který mi najde určitý soubor na disku a vymaže jeho duplicity. Zmáčkl Enter a byl to jediný soubor co na disku zůstal

R2D2

« Odpověď #79 kdy: 02. 10. 2018, 22:23:39 »
Zapírat, zapírat a když to nejde, tak zapírat

R2D2

« Odpověď #80 kdy: 02. 10. 2018, 22:44:42 »
Testování na produkčním stroji (AIX) v 6 ráno, jestli nejde jeden ovladač nastavit do nějakého stavu, aby to neshazovalo kernel. V 7:30 poslední test; před testem ovladače jsem nenapsal "sync". Bohužel instalace SW předtím modifikovala /etc/inittab, takže byl po rebootu prázdný.... Tak jsem zjišťoval, jak se AIX bootuje z CD.... naštěstí tam byl nějaký záložní, tak se to povedlo docela rychle nahodit (hodně dááávno...)

Cluster v polorozpadlém režimu...říkám kolegovi - zkontroluj, jestli node č.2 běží a jestli ne, rebootni. OVĚŘ si, že je to node č.2. Rebootnul node č.1 (protože tam byla migrující IP adresa a on se připojoval na node 1.....) - obnova celého prostředí....
Ad §1 no fuj, testovat driver na produkcnimserveru ajeste asi puzit halt misto shutdown -r
Ad §2 root by se mel pripojovat na persistent label ne na service label
Chybama se clovek uci :-)

R2D2

« Odpověď #81 kdy: 02. 10. 2018, 22:46:03 »
Testování na produkčním stroji (AIX) v 6 ráno, jestli nejde jeden ovladač nastavit do nějakého stavu, aby to neshazovalo kernel. V 7:30 poslední test; před testem ovladače jsem nenapsal "sync". Bohužel instalace SW předtím modifikovala /etc/inittab, takže byl po rebootu prázdný.... Tak jsem zjišťoval, jak se AIX bootuje z CD.... naštěstí tam byl nějaký záložní, tak se to povedlo docela rychle nahodit (hodně dááávno...)

Cluster v polorozpadlém režimu...říkám kolegovi - zkontroluj, jestli node č.2 běží a jestli ne, rebootni. OVĚŘ si, že je to node č.2. Rebootnul node č.1 (protože tam byla migrující IP adresa a on se připojoval na node 1.....) - obnova celého prostředí....
Ad §1 no fuj, testovat driver na produkcnimserveru ajeste asi puzit halt misto shutdown -r
Pardon pisu z mobilu

annn

« Odpověď #82 kdy: 03. 10. 2018, 00:38:50 »

To byl konec devadesátých let.... a nepoužil jsem halt, použití toho driveru sundalo kernel..... v 8 začali chodit lidi...
Citace
No mě to jasný bylo, kolegovi ne...

Jinak ještě si vzpomínám: instalace archivačního SW na nějaký Solaris; SW šáhnul na externí zařízení a solaris se odporoučel k zemi (asi nějaká chyba driveru). Následoval reboot (po nějaké hoooodně dlouhé době) s kompletními fsck, trvalo to několik desítek minut...

Telefony začaly zvonit než jsem si vůbec stihnul uvědomit, že se něco stalo..... Mimochodem, to je taky zajímavé, že většina SW je "zbytná", ale pokud se vám podaří sundat ve firmě Exchange, tak IŤákům začnou zvonit telefony dřív, než si vůbec uvědomíte, co se stalo...

MasoxCZ

« Odpověď #83 kdy: 03. 10. 2018, 13:10:41 »

Dokonce ani to není úplně "podle učebnice", protože na to máš mít vyhrazenou management adresu, ideálně bokem v samostatný správcovský síti. Od Win2016 dokonce bez ní cluster ani nevytvoříš; ve 2012R2 byla ještě pouze "optional".

MasoxCZ

« Odpověď #84 kdy: 03. 10. 2018, 13:15:28 »

Tak tomu se můžu jen zasmát. Kdyby ta druhá věta byla pravda, neděly by se takový věci jako požár auta od stropní lampičky o příkonu <=5W (VW Tiguan), stovky mrtvejch kvůli vadný konstrukci spínačky u Fordů způsobující uzamčení volantu za jízdy, najetí tankeru na molo, kamión s hutním materiálem na přejezdu, chybně smontovaná centrifuga tuším ve Stříbře, zapnutí 400kV kobky během údržby na rozvodně v Malešicích v roce cca 1990, a podobně.

Yokotashi

« Odpověď #85 kdy: 03. 10. 2018, 13:48:19 »
Ramirez: telefonovat cloveku, ktery prave ridi reaktor a k tomu "nejake ventily" povazuju za obecne ohrozeni a telefonujici by mel jit sedet. Moje osobni zkusenost je, ze kdyz mi v jedne praci co ctvrt hodiny nekdo zavolal, tak jsem nebyl schopen slepit ani trivialni skript. Samozrejme telefony byly: 60% neco, co jsem vubec nemel resit ja a nevedel jak; 30% trivialita, kterou mohl udelat kdokoliv; 8% casove nekriticka vec, ktera mohla byt uplne klidne poslana mailem (pristi tyden bychom potrebovali ...); 2% relevantni.

A pokud se neco skutecne podelalo, tak byly dve volby: vyvesit telefon a opravit to za 5-30 minut, nebo nevyvesit telefon a opravit to za 3 - 8hodin. Behem pruseru bral docela casto moje telefony sef, zatimco ja jsem se hrabal v serverech.

Take jsem zazil dve uzasne prihody s kolegy z materske firmy.

Dva prijeli predelat servery. Jeden umel dobre tahat draty, to mu fakt slo. Ale tim jeho schopnosti asi koncily. Druhy byl muj sef a chtel, abych ty tri dny co tam budou, prijizdel do prace o tri hodiny driv, nez normalne a ja jsem mu chtel udelat radost. Druhy den jsem po ceste domu nedal na krizovatce prednost zprava. Naprosto prehledne misto, jel jsem asi 15km/h, protoze to byla ostra krizovatka mezi barakama. Podival jsem se doprava, vidim, ze prijizdi auto, ale nijak to nepoznamenalo muj dalsi rozhodovaci proces a normalne najizdim do krizovatky, jako kdyby tam nic nejelo. V okamziku, kdy mi to doslo uz neslo nikam uhnout. Nastesti si pritelkyne koupila vykonne auta a nastesti jsem jel jejim. Netusim, jestli ten chudak brzdil, nebo jenom nechapave cumel, ale v jednu chvili jsem ho mel snad dva metry za zadkem. Prohnal jsem motor poradny kus za do cerveneho pole v otackomeru. Spankova deprivace je svine. Ne, nestava se mi to bezne - predtim jsem nekomu nedal prednost jednou, asi o 10, nebo 12 let drive (a ne tak blbe, zastavil jsem jeste vcas a objel me).

Treti den byl jeste zabavnejsi. Stojim vymlety v serverovne cumim do zdi. To je vec, kterou za normalnich okolnosti vydrzim tak 20 sekund, nez me nuda donuti zacit neco cist, pocitat, nebo delat. Nevim, jak dlouho jsem cumel do zdi, ale zaregistroval jsem, ze sef odpojil DHCP server. Tak co, testovani prostredi. Pak jsem zaregistroval, ze testuje porty na switchi, jestli na nich dostane DHCP. Rikam mu, ze na nich nedostane DHCP, protoze ten DHCP server odpojil. Zkousel to da. Rikam mu, ze mu DHCP server lezi u nohou s odpojenym sitovym kabelem, takze mu tezko neco posle. Zkousel to dal s tim, ze to preci zajistuje celofiremni IT oddeleni. Uz jsme tam byli asi hodinu a ja chtel jenom domu a konecne se vyspat. Kdyz jsem mu asi potreti rikal, ktery stroj je DHCP server a ze si tim jsem naprosto jist, protoze jsem ho tam sam dal, tak to nevypadalo, ze by tento fakt dokazal akceptovat. Nezbylo mi, nez dojit do kuchynky, nechat si do hrnicku natocit dve dojita espressa s dvojitou davkou kavy (nebo neco v tomhle stylu), obratit to do sebe, vyhat lidi ze serverovny a behem deseti minut to dodelat. Domu jsem jel skoro krokem.

A moje nejvetsi chyba v zivote - dostal jsem se do situace, kdy jsme si musel rok nechat srat na hlavu, protoze jsem nutne potreboval penize a nemohl si dovolit dat vypoved. Doporucuju si naplanovat zivot tak, aby k tomuhle nemohlo dojit jen tim, ze se posere pouze jedna vec.

CoffeeMan

« Odpověď #86 kdy: 03. 10. 2018, 15:16:00 »
Byla dneska odpojena nemocnice od telefonního spojení. Do asi poledne.

Bravó!

CoffeeMan

« Odpověď #87 kdy: 03. 10. 2018, 15:21:20 »
Zapírat, zapírat a když to nejde, tak zapírat

Jo! Já to nějak neřeším, už jsem si za svůj život vyslechl takových keců... ať to funguje.

R2D2

« Odpověď #88 kdy: 03. 10. 2018, 23:33:10 »
Aix, konec 90.let ... docela rad bych soukrome pokecal, musime se znat... Jen nevimjak to zaridit

To byl konec devadesátých let.... a nepoužil jsem halt, použití toho driveru sundalo kernel..... v 8 začali chodit lidi...
Citace

Jinak ještě si vzpomínám: instalace archivačního SW na nějaký Solaris; SW šáhnul na externí zařízení a solaris se odporoučel k zemi (asi nějaká chyba driveru). Následoval reboot (po nějaké hoooodně dlouhé době) s kompletními fsck, trvalo to několik desítek minut...

Telefony začaly zvonit než jsem si vůbec stihnul uvědomit, že se něco stalo..... Mimochodem, to je taky zajímavé, že většina SW je "zbytná", ale pokud se vám podaří sundat ve firmě Exchange, tak IŤákům začnou zvonit telefony dřív, než si vůbec uvědomíte, co se stalo...

R2D2

« Odpověď #89 kdy: 03. 10. 2018, 23:36:54 »
Testování na produkčním stroji (AIX) v 6 ráno, jestli nejde jeden ovladač nastavit do nějakého stavu, aby to neshazovalo kernel. V 7:30 poslední test; před testem ovladače jsem nenapsal "sync". Bohužel instalace SW předtím modifikovala /etc/inittab, takže byl po rebootu prázdný.... Tak jsem zjišťoval, jak se AIX bootuje z CD.... naštěstí tam byl nějaký záložní, tak se to povedlo docela rychle nahodit (hodně dáá

Citace

To forum ma hrozny format. Tak znovu:
AIX 90.leta, musime se asi znat. Docela rad bych pokecal face to face, ale nevim jak to udelat