Rád bych zmínil můj pohled na věc.
Nejsem si úplně jistý, co vlastně autor chce slyšet. Pokud je nutností se naučit všechny vlastnosti a výjimky toho jazyka, tak není žádný jazyk špatný. Ani asembler.
Skutečnost, že se tu občas někdo naváží do programátorů jako do lopat, to taky není tak úplně jednoznačný. Přeci jen je rozdíl když si musím namáhat hlavu, abych ošéfoval všechny vlastnosti a situace, a podrazy toho jazyka (javascript, C, python) a pak doufal, že jsem byl opravdu tak dobrej, a na nic nezapoměl...
... a nebo si musím namahat hlavu, abych přesvědčil kompilátor, že má udělat to co chci, a on na mě furt řve, že tohle nejde, a tohle nejde, a že to musím ještě takhle jinak - a tu všechnu buzeraci kůli tomu, aby kompilátor minimalizoval riziko špatného programu (typescript, rust, haskell).
Tohle jsem si uvědomil při mém studiu jazyka Rust. On to není žádný jednoduchý jazyk. Naučit se ho chce trošku mentální námahy. Ale ta námaha má smysl. Námaha vložená do programu v C mi přijde naprosto zbytečná, protože dělám to, co by měl dělat stroj.