Zajímalo by mne zda by se root.cz zaplatily náklady na provoz želez(a), kdyby zkusil jit na rok cestou příspěvků čtenářů, a nezobrazoval by žádné reklamy. (mno možná vyjma jobs.... / openmag)
Jeden takový web provozuji (pravda s řádově menší návštěvností). Reklamu tam nemáme a nechceme. Železo a hosting člověk ještě zvládne sponzorovat, ale na honoráře autorům, na grafiku, na reklamu jinde atd. prostě už nezbývá. Čtenáři můžou posílat peníze autorům přímo (Flattr)…
Reklamu na webu sice nemám rád (a blokuji), ale nedokážu si představit, že by se do podobného režimu mohl překlopit Root – a kdyby ano, tak by sis tu nepřečetl asi ani desetinu článků, co jich tu vychází dnes. Rozumným kompromisem mi přijde Adblock – server si na sebe vydělá a uživatelé, kterým reklama skutečně vadí, ji nevidí, nejsou obtěžováni. Ostatně nedávno i tady na Rootu vyšel článek o tom, že blokování reklamy není hřích :-)
Jinak ta myšlenka svobodného obsahu, který se zaplatí z dobrovolných příspěvků, se mi taky líbí. A myslím, že k tomu směřujeme – ale zatím tam ještě nejsme…