Otázky na pohovoru

TVL

Re:Otázky má pohovoru
« Odpověď #15 kdy: 15. 08. 2018, 06:54:13 »
Vždy mě šokuje, že přes 90% uchazečů vypadne už na tomhle.
Mě zas šokuje že dáváte takové hloupé otázky na věc která se probírala na jedné přednášce na VŠ. Uvědomte si, že ne každý má matematický nebo statistický background a zabředával v těchto věcech celé semestry, aby si to pamatoval do konce života a hned spatra vystřelil odpověď. Důležitější je umět si poradit, pokud neznám hned řešení problému.

Já na VŠ počítal fourierovy transformace, šifroval jsem RSA na papír, implementoval grafové algoritmy, ale teď už bych to z hlavy nedal. A tahle vaše otázka na pohovoru by mě opravdu naštvala, protože mi přijde zbytečná. Chvíli mi trvalo, než jsem si v hlavě problém rozložil a přišel na to že je to 36%. Opravdu, takové otázky nedávejte lidem co mají technickou VŠ, je to zbytečné.

I já jsem na VŠ dělal spoustu matematiky, kterou bych dneska nedal ani z hlavy a mnohdy bych ji nedal vůbec. Ale mám o ní povědomí. A vůbec mě neuráží, když chce někdo otestovat, že ve mě moje VŠ studium zanechalo nějakou trivialitu.
A vůbec si nemyslím, že je zbytečné dávat takové otázky lidem s technickou VŠ. Člověk vidí, co z některých škol leze, nerozumí tomu, proč to má titul, ale nemá jasno v úplně základních věcech - a cítí potřebu (přesně jak psal Ladislav Michl) se ujistit, že to nemyslí stylem 2 torpéda po dvaceti, to je 40.

Ale že mu to myslí a je to pořád stejné a je to 20% je v pořádku? :D Asi jste moc nedával pozor na těch hodinách na VŠ že...

Tvoje odpověď mi nedává žádný smysl a už vůbec ne v kontextu mého příspěvku. Fakt to bylo na mě?

DragonMaster

« Odpověď #16 kdy: 15. 08. 2018, 08:06:14 »
Petilitrovka a ctyrlitrova flaska, jak odmerim 2 litry vody.
Jo, tyhle flaškové hádanky jsou super, člověk si procvičí základy teorie čísel.

U nás na prvním pohovoru dávají jako filtr: Torpédo zasáhne loď s pravděpodobností 20%. Vypálím dvě, jaká je pravděpodobnost zásahu? Vždy mě šokuje, že přes 90% uchazečů vypadne už na tomhle.

To se přiznám, že bych pohořel, protože na pravděpodobnost jsem byl vždy kopyto. Nicméně, řešil bych to tak, že bych si to odsimuloval např. v Javě a pak bych řekl, že pravděpodobnost je přibližně tolik.

Druhá varianta: zkusil bych to cestou logiky (AND, OR) - vynásobil bych 1/5 s 4/5 (jedna trefa AND jedna netrefa), tato situace může nastat naopak, tak bych ju přičetl ještě jednou. A pak ještě může nastat situace, že zasáhnu dvakrát, takže 1/5 krát 1/5, takže
1/5 AND 4/5 OR 4/5 AND 1/5 OR 1/5 AND 1/5
2*1/5*4/5+1/5*1/5 s preferencí * před /, takže vyjde 9/25?

DragonMaster

« Odpověď #17 kdy: 15. 08. 2018, 08:11:56 »
Jinak hádanky a příklady by u pohovoru měly být spíš, než nějaké otázky typu "Co je silný typ?", protože teoretické poučky se dají učit za chodu a informaci člověk najde za 5 minut na Googlu. Řešení problémů, hádanek a příkladů je naopak dovednost, která se osvojuje delší dobu a pokud člověk plave na pohovoru, bude pravděpodobně plavat i u reálného projektu...

me vakérav

« Odpověď #18 kdy: 15. 08. 2018, 08:53:21 »
Mně kdysi dali pěknou úlohu:

Představ si, že máš soubor s logy, ve kterém jsou uloženy URL, která lidi navštívili. Jedno URL na jeden řádek. Ten soubor je obrovský, ani náhodou se nevejde do paměti. Různých URL je také velké množství, ani ty samotné se nevejdou do paměti.

Jak bys napsal program, co nejefektivnější, který by vypsal 5 nejčastějších URL? Ne napsat, ale vysvětlit. Vůbec jsme nebyli u PC.

To je docela složitá úloha, nečekali, že to dám z hlavy, ale dívali se jak přemýšlím a postupně mě vedli k výsledku.

Jedna z pozdějších nápověd bylo, že příkaz "sort | uniq -c | sort -nr | head -n 5" přesně kopíruje to řešení (a jak to ten sort s tak velkým souborem vlastně dělá?). Rozhodně nechtěli slyšet "strč to do databáze a udělej SELECT", protože v tom případě si ten člověk myslí, že databáze je nějaká magická krabička a nevidí za tím, jak na tuhle úlohu je neefektivní.

DragonMaster

« Odpověď #19 kdy: 15. 08. 2018, 08:58:18 »

Představ si, že máš soubor s logy, ve kterém jsou uloženy URL, která lidi navštívili. Jedno URL na jeden řádek. Ten soubor je obrovský, ani náhodou se nevejde do paměti. Různých URL je také velké množství, ani ty samotné se nevejdou do paměti.

Jak bys napsal program, co nejefektivnější, který by vypsal 5 nejčastějších URL? Ne napsat, ale vysvětlit. Vůbec jsme nebyli u PC.

To je docela složitá úloha, nečekali, že to dám z hlavy, ale dívali se jak přemýšlím a postupně mě vedli k výsledku.

Jedna z pozdějších nápověd bylo, že příkaz "sort | uniq -c | sort -nr | head -n 5" přesně kopíruje to řešení (a jak to ten sort s tak velkým souborem vlastně dělá?). Rozhodně nechtěli slyšet "strč to do databáze a udělej SELECT", protože v tom případě si ten člověk myslí, že databáze je nějaká magická krabička a nevidí za tím, jak na tuhle úlohu je neefektivní.

Jenže právě databáze je mnohem efektivnější řešení než to mít nacpané v souboru. A když dělám projekt, tak ho chci řešit efektivně.

Gramír naci

Re:Otázky má pohovoru, co je to za nesmysnlý název
« Odpověď #20 kdy: 15. 08. 2018, 08:58:25 »
Asi 20 odpovědí, ale nikoho nepraštilo do očí "Otázky má pohovoru"? to píše dislektig? Má jít o IT pohovor
Co jsou monády, nějaké souhvězdí? Nebo není to spíš z krejčovského fochu když šermuješ s jehlami?
>Pětilitrovka a čtyřlitrovka to je spíš pro šoféry náklaďáků a hospodské-`výčepní?
Kód: [Vybrat]
Naleju 5 litrů benzínu do 5 litrovky
přeleju 4 litry do 4L a poté k sobě do nádrže. Odleju litr pro učitele.  5L je prázdná.
Opět naleju 5L z nádrže do 5L nádoby, 4L odleju do 4L nádoby a to do kanystru v mém autě, zbylý litr pro učitele
>Torpédo je jednoduché 1 – (1 - 0.2) ^2. Případně od oka zhruba 0.4 , ale o něco méně

Spíš by mělo smysl: "V
Citace
jakém frameworku byste řešili úlohu výpočtu celkové  pravděpodobnosti  zásahu děla dílčími zásahy o dané pravděpodobnosti?
...Vždy odfiltruji 40% uchazečů (Javamana a semestralku, DragonMastera), co řekne Javu.

Trader

« Odpověď #21 kdy: 15. 08. 2018, 09:10:15 »
Pokud třeba má VŠ tak takových problémů a úloh (a mnohem těžších) řešil nespočet.
Jenže tohle se bere na SŠ a i tam se to považuje za triviální.

Trader

« Odpověď #22 kdy: 15. 08. 2018, 09:15:18 »
A tahle vaše otázka na pohovoru by mě opravdu naštvala, protože mi přijde zbytečná. Chvíli mi trvalo, než jsem si v hlavě problém rozložil
Pokud se někdo, kdo má údajně VŠ, zasekne na takovéto trivialitě, tak je něco špatně. Zde je krásně vidět, proč ta otázka zbytečná není, jejím účelem je vyloučit právě takové méně bystré, a tedy hůře použitelné jedince. Vzhledem k tomu, co dnes leze ze škol, je takové testování bohužel nutné.

« Odpověď #23 kdy: 15. 08. 2018, 09:19:26 »
A tahle vaše otázka na pohovoru by mě opravdu naštvala, protože mi přijde zbytečná. Chvíli mi trvalo, než jsem si v hlavě problém rozložil
Pokud se někdo, kdo má údajně VŠ, zasekne na takovéto trivialitě, tak je něco špatně. Zde je krásně vidět, proč ta otázka zbytečná není, jejím účelem je vyloučit právě takové méně bystré, a tedy hůře použitelné jedince. Vzhledem k tomu, co dnes leze ze škol, je takové testování bohužel nutné.

O tom, ze je to ucivo stredni skoly nemluve.

On se samozrejme muze obcas na necem seknout kazdy. Ale cilem pohovoru snad neni najit nekoho, kdo odpovi vse a spravne. Jako jedna z nekolika otazek mi to prijde naprosto OK (prestoze sam bych se ptal spis na jine veci).

Trader

« Odpověď #24 kdy: 15. 08. 2018, 09:21:26 »
Petilitrovka a ctyrlitrova flaska, jak odmerim 2 litry vody.
Jo, tyhle flaškové hádanky jsou super, člověk si procvičí základy teorie čísel.

U nás na prvním pohovoru dávají jako filtr: Torpédo zasáhne loď s pravděpodobností 20%. Vypálím dvě, jaká je pravděpodobnost zásahu? Vždy mě šokuje, že přes 90% uchazečů vypadne už na tomhle.

To se přiznám, že bych pohořel, protože na pravděpodobnost jsem byl vždy kopyto. Nicméně, řešil bych to tak, že bych si to odsimuloval např. v Javě a pak bych řekl, že pravděpodobnost je přibližně tolik.

Druhá varianta: zkusil bych to cestou logiky (AND, OR) - vynásobil bych 1/5 s 4/5 (jedna trefa AND jedna netrefa), tato situace může nastat naopak, tak bych ju přičetl ještě jednou. A pak ještě může nastat situace, že zasáhnu dvakrát, takže 1/5 krát 1/5, takže
1/5 AND 4/5 OR 4/5 AND 1/5 OR 1/5 AND 1/5
2*1/5*4/5+1/5*1/5 s preferencí * před /, takže vyjde 9/25?
To je právě ten způsob uvažování, o který jde, toto je jeden z možných postupů. Akorát teda udávat u výrazu explicitně “preferenci” (jde o precedenci) je red flag.

Trader

« Odpověď #25 kdy: 15. 08. 2018, 09:22:34 »
Jinak hádanky a příklady by u pohovoru měly být spíš, než nějaké otázky typu "Co je silný typ?", protože teoretické poučky se dají učit za chodu a informaci člověk najde za 5 minut na Googlu. Řešení problémů, hádanek a příkladů je naopak dovednost, která se osvojuje delší dobu a pokud člověk plave na pohovoru, bude pravděpodobně plavat i u reálného projektu...
Přesně.

Trader

« Odpověď #26 kdy: 15. 08. 2018, 09:25:27 »

Tohle dávají v Googlu :)

Trader

« Odpověď #27 kdy: 15. 08. 2018, 09:26:42 »

Jenže právě databáze je mnohem efektivnější řešení než to mít nacpané v souboru. A když dělám projekt, tak ho chci řešit efektivně.
Jenže tady jde o algoritmus.

Trader

Re:Otázky na pohovoru
« Odpověď #28 kdy: 15. 08. 2018, 09:30:13 »
Torpédo je jednoduché 1 – (1 - 0.2) ^2. Případně od oka zhruba 0.4
Od oka? Tohle dá z hlavy i průměrně inteligentní dítě na ZŠ.

Bukanyr

Re:Otázky na pohovoru
« Odpověď #29 kdy: 15. 08. 2018, 09:52:41 »
Torpédo je jednoduché 1 – (1 - 0.2) ^2. Případně od oka zhruba 0.4
Od oka? Tohle dá z hlavy i průměrně inteligentní dítě na ZŠ.

Ver mi, ze vetsina zaku ZS by to nedala.