Ad1) Tak ako v inych odboroch, tak aj embedded vyvojar ma specializaciu, a je ich urcite hodne... Pri dnesnej komplikovanosti procesorov (akejkolvek architektury), je takmer nemozne pokryt (casovo/vedomostne) vsetky mozne periferie/sposoby. Proste, niekto je zamerany viac na SW vyvoj v embedded, niekto viac na HW..
Ad2) Za 8 rokov praxe nepoznam nikoho kto by sam pokryl nejaky cpu.. mozno tak CortexM0/+ .. pozrite si M4 s DSP alebo M7.. to o A-ckovych/R-kovych ani nehovorim...
Ad3) V 99,5% percentach kodu ktore sme robili, sme pouzivali ciste C.. ma to vela vyhod, napr staticka analyza kodu, unit testy, dokaze sa robit review testu, kodu... zvysnich 0,5% kodu boli optimalizovane ASM sekcie, ale kazda sekcia sa testovala predtym nez sa pouzila... a ajtak sa nasli po rokoch chyby...
Dnes ma procesor bezne 128/256/512/1024/2048/4096 kb Flasky, alebo obsahuje SD/RAM controller... Tak naco stracat drahocenny cas optimalizaciou niecoho co vo vacsine pripadou nieje ani treba...
Ad3a) V jednej jedinej aplikacii som videl vacsie pouzitie asm.. a to pre automotive motor control.. aj to len pre safety a fastloop (niektore vypocty vo FRAC aritmetike).. inac 95% kodu bolo v C...
Ad4) Na "trhu" je mnozstvo RTOS (
https://www.osrtos.com/) takze pisat si svoj vlastny RTOS je vhodny leda tak na prehlbenie znalosti, inac je to strata casu... FreeRTOS je de-facto standard pre male MCU, a to pre vhodnu licenciu, jednoduchu portaciu, pekny memory model a dobru dokumentacku.. a ked nieco nejde tak si firma kupit ten zaklad co predava... support...
Ad5) v CR/AT/DE je dost embedded firiem ktore vedia dobre zaplatit (sam v jednej robim
. Praca ma bavi, je zaujimava a clovek niekedy dostava takmer infarkt ked debbuguje dosku, pri tom cita schemu, a ma otvoreny RM.
Je to nieco medzi sadizmom, pozitkom, flustraciou a vnutornou vyzvou.
Osobne, embedded svet je velmi zaujimavy, urcite nieje fadny a nudny, komplikovanost je ale velmi vysoka takze to neni pre kazdeho.. Ale zasa, niekedy sa clovek vie pekne vysantit
Drzim palce.