Drahé kancelářské židle na každodenní sezení

RádobyProgramátor

Po letech kupování židlí z IKEA jsem se rozhodl si koupit ergonomickou židli. U počítače sedím téměř každý den, a i přes plavání a cvičení mě záda často bolí i při částém vstávání a protahování ze židle.

Jaké jsou zkušenosti těch z  vás, co mají luxusní ergonomické židle (20 tisíc plus) jako Herman-Miller či steelcase, na utracení tolika peněz za kvalitní židli?

Nedávno jsem byl v několika showroomech, a konkrétně se mi velmi zalíbil Herman Miller aeron. Při sezeni na mé normální židli mě často rychle rozbolí oblast beder a těžko udržuji vzpřímenou polohu, ale v této židli je velmi jednoduché sedět napřímeně a po dvou hodinách sezení mě nic netlačilo ani nebolelo. Jediný problém je cena: i s 25% slevou stojí téměř 40 tisíc...

Moje zdraví má pro mě velkou hodnotu, ale na druhou stranu vyhazovat peníze ve jménu pohodlí při sezení u pc mi nepřijde nejchytřejší. Jaký je na toto vás názor? Je dle vás rozdíl mezi "Basic" ergonomickými židlemi, co mají funkce jako houpání nebo upravitelné podpěry pod ruce a "luxusními" židlemi z kvalitnějších materiálů, s delší zárukou a lepší ergonomikou dostatečný pro opodstatnění prémiové ceny?

Ještě obejdou pár prodejen a pokud nenajdu něco trochu srovnatelného s aeronem, těch 40k do toho dám, každopádně nějaké tipy bych uvítal :)

chairman

Re:Drahé kancelářské židle na každodenní sezení
« Odpověď #1 kdy: 10. 08. 2018, 22:45:42 »
Co tak nieco zo Slovenska - https://www.neseda.com/produkt/neseda/

« Odpověď #2 kdy: 10. 08. 2018, 22:47:07 »
Má další židle bude Therapia od krnovské firmy, např. video.

foobar

« Odpověď #3 kdy: 10. 08. 2018, 22:51:38 »
V Praze je několik skladů, které rozprodávají nábytek z kanceláří. Židle HM mají kolem 5 kKč. Vzal bych to jako začátek na vyzkoušení. Několik let by měly v pohodě vydržet a v případě spokojenosti můžeš koupit novou na příštích 20 let, nebo podle toho, co konkrétně ti nebude vyhovovat, si vybereš jiný model.

pan.chytrolin

« Odpověď #4 kdy: 10. 08. 2018, 23:50:35 »
Osobne doporucuju nasledujici, ne nutne v poradi jak zminuji

- servi par podrizenych tak po 45min (znamena, zvednes se a des nekam, pokud ses ultra-luzr-sef a mas vsechny v kanclu tak pak seppuka)
- kazdou pul-hodku udelej 30 drepu
- vytahni balancni balon, neni nutny na nem sedet da se i lezet nebo mrdat, jokes aside
- pak sou naky jakoze-velkyy-kleste co holkam zintenzivni orgac, nekdo me o to pozadal v praci (ne buvka vole!) tak to ma, a strcim ji to tam
co dal? asi moc nesikas co?

andrej

« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2018, 02:37:37 »
V Praze je několik skladů, které rozprodávají nábytek z kanceláří. Židle HM mají kolem 5 kKč. Vzal bych to jako začátek na vyzkoušení. Několik let by měly v pohodě vydržet a v případě spokojenosti můžeš koupit novou na příštích 20 let, nebo podle toho, co konkrétně ti nebude vyhovovat, si vybereš jiný model.
hm aeron za 5k czk? daj adresu skladu.

balki

« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2018, 08:46:30 »
Najlepsie je, ked clovek neni knedla a pravidelne cvici svalstvo, potom sa vsetky nesedy aj plesatym trubanom mozu dat vypchat.

t2000

« Odpověď #7 kdy: 11. 08. 2018, 11:51:58 »
Před nějakou dobou jsem měl možnost díky nemoci kolegy v Německu vyzkoušet jeho židli Steelcase Please. Na ničem lepším jsem zatím neseděl a to už jsem vystřídal pár desítek židlí. Ani po několika hodinách jsem neměl potřebu změnit polohu sezení, prostě pocit jako by židle byla součástí těla, nekecám.. Teď ji sháním v ČR, ale je to trochu problém, nová cenou a použité jsou většinou bez opěrky hlavy.
Doma používám Ikea Klappe, celkem spokojenost, ale na ten Steelcase nemá ani náhodou. Podle mojí zkušenosti je důležité, aby měla negativní sklon dopředu, to tě pak nutí sedět rovně a pak samozřejmě správné podepření bederní páteře. U mě je důležitý i posun sedáku dopředu/dozadu a pěnová opěrka, taková ta plastová síťovina je na nic, sice to jakože větrá, ale je to nepohodlné a pokud je průvan vzduchu, tak to profoukne až na záda..

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #8 kdy: 11. 08. 2018, 12:02:07 »
Mám židli Therapia Body. Je to výborná židle a s nákupem jsem spokojen, nicméně:

• po pár letech by zasloužila nové čalounění – ani takto drahá židle nevydrží věčně
  • během horkých letních dní by se hodila spíš prodyšná židle se síťkou, i když nebude tak ergonomická

A obecně: sedět osm hodin u počítače je náročné a ani židle za sto tisíc tenhle problém úplně nevyřeší. Takže vždycky to chce se občas projít, občas změnit polohu (např. míč nebo si jít číst na pohovku) a ideálně si pořídit polohovatelný stůl, u kterého se dá stát.

k0k0t

« Odpověď #9 kdy: 11. 08. 2018, 12:40:46 »
Mam rh logic 400. Kupil som si ju domov po tom co som v US stravil na nej par tyzdnov.  Cena pre retail je troch amimo ale da sa zohnat jazdena za menej ako polovicku.
Je to ale strasne individualne... kup si to co mas moznost si skusit. Kasli na recenzie a nazory na forach.

ojhb

« Odpověď #10 kdy: 11. 08. 2018, 19:43:43 »
Mám již mnoho let křeslo Oklahoma PDH (tehdy cca 5000,-). Jsem až na pár drobných konstrukčních vad spokojen. Jediné, co mi vadí je, že podsedák nevětrá, takže se člověk potí, navíc se podsedák po letech dost špatně čistí. Určitě bych zkusil židli s asynchroní mechanikou Každopádně tyhle věci jsou poněkud individuální a musí se vyzkoušet.

foobar

« Odpověď #11 kdy: 11. 08. 2018, 20:00:18 »
hm aeron za 5k czk? daj adresu skladu.

BLK Servis

CoffeeMan

« Odpověď #12 kdy: 11. 08. 2018, 20:26:02 »
Až začne Apple dělat židle, to bude ryto na akciích ;D

mikrom

« Odpověď #13 kdy: 11. 08. 2018, 20:41:09 »
Nemysli si ze draha stolicka ti zazracne pomoze. Ja mam drahu Viasit a krize ma bolievali aj tak aj ked som 2 - 3 krat tyzdenne chodil cvicit. Potom asi pred tromi rokmi som zacal este cvicit Judo a po case ma krize prestali boliet. Chcel som iba povedat ze namiesto vyhadzovania penazi za predrazenu stolicku investuj do vhodnej pohybovej aktivity. Ked ti nepomaha plavanie skus nieco ine.

CoffeeMan

« Odpověď #14 kdy: 11. 08. 2018, 21:11:08 »
Hodně těhlech bolestí je psychosomatických. Na to pomůže fakt jenom láska a nebo iChair.