Tak tak, skenery mam dva + ruzny krabicky jako externi DAP, vse jede ok. Notas restartuju max pri nasazeni novyho kernelu, tzn vydrzi sleep on/off klidne nekolik mesicu. Ale mozna je to tim, ze sem si pred 15 rokama poridil gentoo a trochu tomu rozumim, verim, ze mainstream distra naky problemy mit pri updatech budou.
Skenery mám taky dva, Epsona a HP.
První připojení do Widlí:
0. zapojení stroje do USB
1. Bublina v systrayi, že byl nalezen nový HW
2. 10 minut se nic nedělo, stroj poněkud zamrzlý
3. Vyskočila chyba, že ten nový HW nemá a že chce CD s ovladači
4. Vložení CD s ovladači, dvě minuty se stroj snažil pochopit, co na tom CD je.
5. Widle nabídly ovladač k instalaci. Samo že pro jinou verzi widlí a jiný model.
6. Zrušení dialogu pro instalaci, cesta skrz ovládací panely do správce zařízení a tam ruční přidání správnýho ovladače přes dialog.
7. Instalace aplikace po skenování
8. Reboot
9. Skenování
(total time včetně rebootu cca 20-30 minut)
První připojení k tučňákovi:
0. Zapojení stroje do USB
1. <Ctrl>+<F2>, "Sken"
2. Aplikace "jednoduché skenování" nalezena, ale nebyla instalovaná, ta byla v sekci "SW k instalaci"
3. Klepnul jsem na ikonu "jednoduché skenování"
4. Vyběhl dialog pro zadání root hesla, napsal jsem ho tam, Enter
5. Za cca 30s (tehdy jsem měl hodně pomalý připojení) info, že aplikace byla nainstalována a jestli ji chci spustit
6. Odsouhlasuji, skenuji
Total time < 45s, bez nutnosti rebootu a hledání CD s ovladači
A ohledně NTB, i když experipnetuju s Gnome na Waylandu a občas to spadne, kernel drží mezi aktualizacema bez problémů (včetně procesů na pozadí). A stačí NTB zaklapnout, po otevření zmáčknout tlačítko napájení a za 5s zadávám heslo. A po dalších 5s je vše obnoveno. Stav, který se mě na XPčkách nedařilo spolehlivě dosáhnout.