Co se vám nelíbí na linuxu?

sigi

Re:Co se vám nelíbí na linuxu?
« Odpověď #60 kdy: 11. 08. 2018, 18:28:54 »
Linux je svoboda. Lidé touží po svobodě a bojují za ni. Zkuste si jen představit v jaké beznaději bychom se potáceli bez linuxu! A Bash také miluji:)

PS: Ještě si zkuste spočítat kolik Česko zaplatilo Microsoftu za MS DOS a MS Windows a MS Office každých pár roků znovu a znovu ........... a to mi taky vadí:(

Livan

« Odpověď #61 kdy: 11. 08. 2018, 20:34:49 »
Hlavne linux je uplne nevhodny pre beznych uzivatelov.
Uz vidim ako si bezny clovek bude sam kompilovat driver po kazdom update jadra.

Dalsia vec, vadi mi komunita.
Vadi mi, ze cez gui nejde takmer nic spravit a pri tom to ma byt desktopovy system.
Pri kazdej zmene cohokolvek menia jadro.
Ziadna kompatibilita.
Updaty rozbijaju veci.
Z toho čo si napísal je čiastočne pravda možno iba to, že updaty môžu rozbiť veci. To však robia aj aktualizácie win10. V živote som nemusel kompilovať na linuxe driver. Jadro meniť nemusíš, ak nechceš, môžeš používať pôvodné. Čo konkrétne neide cez GUI spraviť, čo ide vo windows? A kompatibilita? Tak s tou je často problém aj vo windows.

Michal Kovacic

« Odpověď #62 kdy: 11. 08. 2018, 21:09:56 »
... To však robia aj aktualizácie win10. V živote som nemusel kompilovať na linuxe driver ...  Čo konkrétne neide cez GUI spraviť, čo ide vo windows? A kompatibilita? Tak s tou je často problém aj vo windows.

Hmmm... Velice zajímavá diskuse - možná by stálo za úvahu se konečně přestat porovnávat s Windows, BSD, MacOS... a začít konečně řešit věci pro Desktop nebo na rovinu říci, že tohle bude komunita ignorovat. Je předci jedno, zda něco ve Windows nejde nebo jde špatně/jinak/... Tak ukažte, že to jde lépe.

Livan

« Odpověď #63 kdy: 11. 08. 2018, 21:39:23 »
Hmmm... Velice zajímavá diskuse - možná by stálo za úvahu se konečně přestat porovnávat s Windows, BSD, MacOS... a začít konečně řešit věci pro Desktop nebo na rovinu říci, že tohle bude komunita ignorovat. Je předci jedno, zda něco ve Windows nejde nebo jde špatně/jinak/... Tak ukažte, že to jde lépe.
Aby sa o tomto dalo nejako diskutovať, je potrebné byť troška určitejší. Aké veci pre desktop je podľa Vás nutné riešiť? Podľa môjho názoru, slúži desktop v podstate iba ako taká platforma pre spúšťanie programov, ktoré používam. Čo si pod tým predstavujete Vy?

balki

« Odpověď #64 kdy: 11. 08. 2018, 23:27:31 »
Mne sa nepaci  graficke rozhranie. Unix ziadne nemal, nebol problem.  Ale nie, prisiel xerox, apple, microsoft a podobni babraci a vychovali bandu negramotnych klikakacov.  Tak sa unix zacal opicit a GNU/Linux to potom len prebral.

Distribucie by sa mali robit bez grafickeho rozhrania, lebo klikanie robi z ludi nepremyslajuce opice.
Keby o vývoji rozhodovali takíto v minulom storočí zamrznutí jedinci, tak stále robíme programy v asembleri. Mal som možnosť vidieť takéhoto borca v akcii. Všetko robil v termináli, najsôr sa hlboko na niekoľko minút zamyslel, potom napísal jeden príkaz, potom druhý, kde si pracne zisťoval, ako je čo nastavené, potom ďalší príkaz a po pol hodine to začalo konečne behať. Samozrejme počas zadávania príkazov sa často uklepol, tak to zadával znova. Proste cirkus Humberto. Potom mi to isté nastavoval iný borec cez klikátka, naklikal to bezchyby za dve minuty a bolo vymaľované. Tie klikátka sú tam hlavne kvôli pohodliu a rýchlosti a hlavne človek sa tak ľahko neuklepne a často tam má i nápovedu, že aké sú pre daný parameter možnosti.

Preco? Jazyky vyssej urovne tu boli v casoch, ked este sa graficke rozhranie nepouzivalo. Co ste prave predviedli je priklad niekolkych fallacies v kope. Nie je pravda, ze nutne veci idu nastavit v klikatkach lepsie, nez cez textovu konzolu.
Mam skusenosti, kedy klikatka neposkytuju plne moznosti vyuzitia niektoreho z nastrojov. Takze vasa prupovidka o klikacovi  je skor zbozne prianie, nez skutocnost, zosycha ako stary list a kolise sa kdesi vo vetre.

nosss

« Odpověď #65 kdy: 12. 08. 2018, 08:08:13 »
Hlavne linux je uplne nevhodny pre beznych uzivatelov.
Uz vidim ako si bezny clovek bude sam kompilovat driver po kazdom update jadra.

Dalsia vec, vadi mi komunita.
Vadi mi, ze cez gui nejde takmer nic spravit a pri tom to ma byt desktopovy system.
Pri kazdej zmene cohokolvek menia jadro.
Ziadna kompatibilita.
Updaty rozbijaju veci.
Z toho čo si napísal je čiastočne pravda možno iba to, že updaty môžu rozbiť veci. To však robia aj aktualizácie win10. V živote som nemusel kompilovať na linuxe driver. Jadro meniť nemusíš, ak nechceš, môžeš používať pôvodné. Čo konkrétne neide cez GUI spraviť, čo ide vo windows? A kompatibilita? Tak s tou je často problém aj vo windows.

Mne aktualizacia Win 10 rozila veci len raz v zivote, potom som stlacil jedno tlacitko, ktore mi Windows sam ponukol a veci boli fixnute.
Ja som musel, po kazdom update kompilovat driver na grafiku (Asus k50-kova rada).
Co nejde cez GUI spravit? napriklad vynimky proxy serveru na Lubuntu.
Kompatibilita? To vazne, este na Windows 7 sli bez problemov spustit 16-bitove binarky pre DOS, na Widnows 10 mi ide vsteko od Windows XP, co je minimalne 10 rokov dozadu. Zatial co Ubuntu 14 a 16...

Dalej na Linuxoch sa mi nepaci pdopora a trvalost distibucii, clovek pouziva nejaku distribuciu, potom ti ju tvorcovia pokur* a clovek nema na vyber, lebo security update na staru verziu uz nebudu, alebo sa v nej obiavia zavazne diery. Napriklad dost ma nastvalo, ze Lubuntu zrazu zmenilo smerovanie. Pri tom som ho rad pouzival na starsich strojoch.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 12. 08. 2018, 08:32:26 »
Na Linuxu také jde spustit stará aplikace, ale musí to být statický build.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 12. 08. 2018, 08:57:50 »
scanner Mustek BearPaw 2448CU Pro
Kdo to mysli se skenovanim vazne koupi si za $70 lifetime Vuescan. Hodne modelu Musteku podporuje - https://www.hamrick.com/vuescan/mustek.html#scanner-drivers muzes zkusit zadarmiko, jen skenuje na velky rozliseni s watermarkem.

zkusil jsem nainstalovat na kubuntu 18.0.4.1 co mam na ntbk

pri pokusu o spusteni to jen napise Segmentation fault a tim jsem skoncil a bohuzel s tim neumim pohnout dal i kdyz jsem googlil, tak to mivam s ruznymi mymi pokusy na linuxu casto, bohuzel

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 12. 08. 2018, 09:00:21 »
Na Linuxu také jde spustit stará aplikace, ale musí to být statický build.

jenze statickych buildu je naproste minimum a pokud se nekdo o neco takoveho pokusi hned se na nej snese z komunity obrovska vlna kritiky kvuli bezpecnosti, zabirani mista atd... o dependency hell se ale radeji nezminuji ...

nastesti nekteri uz na to kaslou a zacinaji se objevovat prvni vlastovky - flatpaky, snapy, appimage

Livan

« Odpověď #69 kdy: 12. 08. 2018, 09:33:47 »
Mne sa nepaci  graficke rozhranie. Unix ziadne nemal, nebol problem.  Ale nie, prisiel xerox, apple, microsoft a podobni babraci a vychovali bandu negramotnych klikakacov.  Tak sa unix zacal opicit a GNU/Linux to potom len prebral.
Distribucie by sa mali robit bez grafickeho rozhrania, lebo klikanie robi z ludi nepremyslajuce opice.
Keby o vývoji rozhodovali takíto v minulom storočí zamrznutí jedinci, tak stále robíme programy v asembleri. Mal som možnosť vidieť takéhoto borca v akcii. Všetko robil v termináli, najsôr sa hlboko na niekoľko minút zamyslel, potom napísal jeden príkaz, potom druhý, kde si pracne zisťoval, ako je čo nastavené, potom ďalší príkaz a po pol hodine to začalo konečne behať. Samozrejme počas zadávania príkazov sa často uklepol, tak to zadával znova. Proste cirkus Humberto. Potom mi to isté nastavoval iný borec cez klikátka, naklikal to bezchyby za dve minuty a bolo vymaľované. Tie klikátka sú tam hlavne kvôli pohodliu a rýchlosti a hlavne človek sa tak ľahko neuklepne a často tam má i nápovedu, že aké sú pre daný parameter možnosti.
Preco? Jazyky vyssej urovne tu boli v casoch, ked este sa graficke rozhranie nepouzivalo. Co ste prave predviedli je priklad niekolkych fallacies v kope. Nie je pravda, ze nutne veci idu nastavit v klikatkach lepsie, nez cez textovu konzolu.
Mam skusenosti, kedy klikatka neposkytuju plne moznosti vyuzitia niektoreho z nastrojov. Takze vasa prupovidka o klikacovi  je skor zbozne prianie, nez skutocnost, zosycha ako stary list a kolise sa kdesi vo vetre.
Pokiaľ v klikátku neidú nastaviť nejaké veci, je to chyba toho klikátka, to znamená, že to niekto odflákol. Nesúhlasím s názorom, že klikátka robia z ľudí nepremýšľajúce opice. I v tom klikátku musí človek rozmýšľať, čo a ako nastaviť, iba sa to nastavuje jednoduššie. Naopak klikátka umožnili niektorým ľuďom nastavovať veci, ktoré by cez terminál nezvládli. Čiže rozšírili okruh ľudí, ktorí si veci vedia sami nastaviť. A to by malo byť cieľom nie? Alebo chceme stav, kde sa v nastavovaní linuxu vyzná iba úzky okruh ľudí, ktorí nemajú problém všetko nastavovať cez terminál?

Livan

« Odpověď #70 kdy: 12. 08. 2018, 10:17:27 »
Mne aktualizacia Win 10 rozila veci len raz v zivote, potom som stlacil jedno tlacitko, ktore mi Windows sam ponukol a veci boli fixnute. Ja som musel, po kazdom update kompilovat driver na grafiku (Asus k50-kova rada). Co nejde cez GUI spravit? napriklad vynimky proxy serveru na Lubuntu. Kompatibilita? To vazne, este na Windows 7 sli bez problemov spustit 16-bitove binarky pre DOS, na Widnows 10 mi ide vsteko od Windows XP, co je minimalne 10 rokov dozadu. Zatial co Ubuntu 14 a 16...  Dalej na Linuxoch sa mi nepaci pdopora a trvalost distibucii, clovek pouziva nejaku distribuciu, potom ti ju tvorcovia pokur* a clovek nema na vyber, lebo security update na staru verziu uz nebudu, alebo sa v nej obiavia zavazne diery. Napriklad dost ma nastvalo, ze Lubuntu zrazu zmenilo smerovanie. Pri tom som ho rad pouzival na starsich strojoch.
Tak s tou kompiláciou, tak to je fakt smola. Vo väčšine prípadov to robiť netreba. A čo sa týka trvanlivosti distribúcií, tak to je o výbere. Vyber hociakú rolling ditribúciu a máš trvanlivosť dlhodobú. Alebo si vyber LTS distribúciu, tam máš 5 rokov, čo tiež nie je málo. A čo sa týka Lubuntu, prechod na LXQT sa mi tiež nepáči ale LXDE sa v nejakej forme určite zachová, takže sa bude dať nainštalovať. Ja mám naopak na mojom počítači nie veľmi dobré skúsenosti s win10. Neustále otravuje s aktualizáciou ale keď ju spustím, tak nedobehne a vráti zmeny naspäť. A tak stále dookola a zakázať sa nedá. Mám tam stále 16.07, vyššia verzia sa tam dať nedá.

Cent2x

« Odpověď #71 kdy: 12. 08. 2018, 11:07:16 »
Já mám fakt linux rád, ale zároveň vnímám negativně jeho roztříštěnost. Problém je v nás lidech. Málokomu se chce přispívat do společného díla a zároveň né každý je ochoten se dohodnout nebo se dělit o zásluhy. Proto každá trubka chce vymyslet svoji distribuci OS, než aby se udělalo něco pořádně. U komerčních os je to podobné, tam za to akorát nemůže rozdílnost a neshoda, ale naopak marketing, jelikož se snaží lidem pořád vnucovat nové věci, i když ve zkutečnosti nové nejsou. U linuxu mi chybí aspoň jeden PC a jeden server za rozumnou cenu. Prostě železo, kde bude linux běžet stabilně. Zátím jsem nci takoveho nenašel, vždy se nakonec dočtu, že dany HW ma bug a zpusobuje nestabilitu OS. Chapu, že by to měl řešit vyrobce toho HW, ale zajimave je, že na Windows ten samy HW funguje dobře. V podstatě jsem na tom tak, že netbook s Windows, hlida linux server, a jakmile selže no tak ho restartuje. Netbook s Windows jede v kuse, linux server, nevydrži běžet dele jak 30dni. Přál bych si koupit hw přimo kompaktibilni a otestovany s linuxem, ale něco takove a levneho se u nas v ČR sehnad neda, zvlašť tiche, bez větráků. Pokud by někdo o něčem takovem věděl, budu moc rád za info. Něco jako RPI, ale x86 a beztěch šilenych přemostění vstupů přes USB a se sata rozhranim. Na výkonu mi nesejde.

Livan

« Odpověď #72 kdy: 12. 08. 2018, 11:32:24 »
U linuxu mi chybí aspoň jeden PC a jeden server za rozumnou cenu. Prostě železo, kde bude linux běžet stabilně. Zátím jsem nci takoveho nenašel, vždy se nakonec dočtu, že dany HW ma bug a zpusobuje nestabilitu OS. Chapu, že by to měl řešit vyrobce toho HW, ale zajimave je, že na Windows ten samy HW funguje dobře.
Teda oprav mě jestli se pletu ale podle mne hardvér nemúže mít bug. Bug múže mít driver nebo OS, případně BIOS/UEFI. Však pokud by byl bug v hardvéru, tak by se projevoval taky ve windows. To vyplývá z logiky věci.

dustin

« Odpověď #73 kdy: 12. 08. 2018, 11:36:47 »
V podstatě jsem na tom tak, že netbook s Windows, hlida linux server, a jakmile selže no tak ho restartuje. Netbook s Windows jede v kuse, linux server, nevydrži běžet dele jak 30dni.

Na jakém HW běží ten linuxový "server"? To spíše vypadá na problém s HW.

Cent2x

« Odpověď #74 kdy: 12. 08. 2018, 12:20:16 »
Hledal jsem tiché zařízení a našel jsem Zotac nano CI320 a na něm to z nepochopitelného důvodu padá. Ani interní watchdog to nezvládne uhlídat. Když procházím fóra tak má pokaždé někdo jiný problém :o) Teď mám podezření na řadič disku, totiž na Amazonu popisoval podobný problém jeden kupující a údajně zjistil, že některé SSDčka působují pád a jiné ne. Takže až vyřeším migraci, zkusím nahradit kvalitní ADATA Premier Pro SP920 disk za nejlevnější Kingstone s řadičem Phison. Už jsem několikrát pátral po alternativě, ale vždy jsem před koupí našel report bugu, který způsobuje zamrzání, nebo jiné problémy. Týká se to i Intel NUC PC. Asi by byla větší šance z klasickým desktop PC, ale tam jde o spotřebu pro provoz 24/7, o hlučnost a o rozměr zařízení. V zahraničí nabídky jsou, ale i samotná cena bez dopravy je obrovská. Jedná se o home server, nevydělává mi žádné peníze, pouze slouží jako koníček :o)