Notebook pro práci po sedmdesátépáté. Ale jinak...

Nereálné požadavky

Kočka není doma, myši na fóru mají pré, tak jedem.
Potřebuji notebook. Na práci. Práce znamená, že potřebuji klávesy F1-F12. Potřebuji mačkat ty klávesy jedním prstem.
Současně ale potřebuji klávesy, kterými přidávám/ubírám hlasitost a tlačítko mute. Tato tři tlačítka potřebuji také mačkat jedním prstem.
Dříve to tak měly všechny notebooky. Později už jenom pracovní řady od IBM/Lenovo a DELLu (a možná další) a dneska jsem koukal na nový Lattitude a ten už také klávesy nemá, Thinkpady doprasily klávesnici už před časem.
Dneska mám nějaký dost nefungující čínský šmejd (Thinkpad řada L) a soudruzi byli tak hodní, že tam mám navíc klávesy pro správce souborů, webový prohlížeč a kalkulačku, tak ty tři klávesy pro ovládání zvuku mám namapovány tam. Ale není to úplně ono...
Ostatní tlačítka zásadní důležitosti (vypnout/zapnout wifi, projektor, jas, mikrofon, atd.) mačkám asi 1x týdně a nemám problém k nim přistoupit dvouprstovou zkratkou (a klidně i komplikovaněji).

Notebook nosím do nesmírně přísně střežených prostorů, takže občas musím pologramotným strážcům ukazovat, že sériové číslo notebooku je stejné jako v seznamu vnášeného materiálu. Bylo by krásné, kdyby to sériové číslo nebylo pod baterkou a já nemusel počítač na vrátnici dávat hibernovat a vyndávat baterku. Ale chápu, že zvenku viditelné sériové číslo je u notebooku zásadní estetická vada a tady asi nepochodím.

Současně by to měla být solidní značka s dobrým a rychlým servisem (dříve jsem preferoval IBM a DELL právě kvůli tomu, ale netrvám na nich).

Notebook musí být "plnotučný", tedy 15 palců, výkon na úrovni i5/i7 (tzn. ne žádný tenký elegán). A musí mít porty. Jsem ochoten tolerovat pouze jeden ethernet, ale musí mít minimálně 3 (nejlépe 4) USB porty (USB-C nepočítám).
Dříve jsem trval na docku, ale po současné zkušenosti s dockem od Thinkpadu, nemám problém žít bez něj a  raději trávit 30 minut denně zasouváním a vysouváním různých kabelů do konektorů.

Je něco pro mě, nebo už lidstvo dosáhlo takového rozvoje, že se pracovat nebude a takovéto pracovní notebooky nejsou potřeba?

xyz

Re:Notebook pro práci po sedmdesátépáté. Ale jinak...
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2018, 09:41:32 »
Lenovo ThinkPad P51

Nereálné požadavky

« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2018, 09:56:09 »
Lenovo ThinkPad P51

Já to sice podal trochu odlehčeně, ale jinak je to zcela vážně míněno.
Teď nevím, jestli tvoje odpověď je čistý trolling, nebo jestli prostě jenom odpovídáš podle nadpisu, aniž bys četl, co hledám.

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2018, 18:54:43 »
nejsem si jistej zda to splnuje neco jineho nez Thinkpad W(~T)5(4)20, pokud hledas novej model tak hodne stesti(zazraku)  ;-)

Bukanyr

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2018, 19:08:19 »
Potrebujes ntb na praci, potrebujes F klavesy, a pak napises ze potrebujes tlacitka na ovladani hlasitosti? Delas si zadel? Po tomhle jsem prestal cist..... >:(

Jsf

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2018, 19:14:44 »
Potrebujes ntb na praci, potrebujes F klavesy, a pak napises ze potrebujes tlacitka na ovladani hlasitosti? Delas si zadel? Po tomhle jsem prestal cist..... >:(
s/potrebuji/chci/g

adminn

« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2018, 21:04:15 »
odporúčam zadekL T61xp

Nereálné požadavky

« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2018, 22:59:29 »

A co se ti nezdá? Vypnout zvuk jedním tlačítkem, případně ho trochu ztlumit je IMHO základní ergonomická věc, bez ohledu na to, jestli je to notebook pracovní, nebo jakýkoliv jiný.

Dymas

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2018, 08:12:30 »
Ja pouzival jako pracanta Dell Latitude E7XXX (ted nevim uplne prenej model ale je to 7ckova rada) a ma jak F1-F12 tak Mute+Volume +/- bez potreby Fn klavesy. ale ne kazdemu sedi to zbyle rozlozeni klavesnice.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2018, 09:15:25 »
Tož tomuto říkám thread!
+1
tyhdle témata mě tady perou ze všech nejvíc..
jaký notebok pro práci? jaký notebok do školy? jaký notebook pro milenku?
konečně někdo tu debilitu vypíchl vhodným stylem! :_)
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 03. 08. 2018, 12:03:02 »
Jestli se F klávesy musí mačkat s Fn nebo bez je snad věcí nastavení OS, ne? Stejně tak ty volume/mute.

Se SN si nech vyrobit samolepku a nalep si ji kam je libo. Případně pokud je tam plast, tak do toho jde normálně vygravírovat libovolnou věc laserovou gravírovačkou na minimální výkon. To má výhodu, že se na rozdíl od samolepky nesmaže a neodře.

Nereálné požadavky

« Odpověď #11 kdy: 03. 08. 2018, 14:54:13 »
Jestli se F klávesy musí mačkat s Fn nebo bez je snad věcí nastavení OS, ne? Stejně tak ty volume/mute.

Se SN si nech vyrobit samolepku a nalep si ji kam je libo. Případně pokud je tam plast, tak do toho jde normálně vygravírovat libovolnou věc laserovou gravírovačkou na minimální výkon. To má výhodu, že se na rozdíl od samolepky nesmaže a neodře.

U notebooků, které znám, se nutnost použití Fn pro eF klávesy nastavuje v setupu, ale to je detail. Podstatné je, že si musím dopředu vybrat, jestli chci F1-F12 mačkat bez tlačítka, NEBO jestli chci mačkat volume/mute bez tlačítka.
Obojí dohromady nejde, když je to na jednom fyzickém tlačítku.
Jako není jasné o čem mluvím?
Mám např. jedno tlačíko. Je na něm napsáno F1 a symbol přeškrtnutého reprodukoru.
Buď na zmáčknutí funguje jako F1, potom musím ale zmáčknout Fn+to tlačítko, abych ztišil zvuk.
Nebo funguje (defaultně) jako mute, ale pokud chci F1, tak musím zmáčknout Fn+to tlačítko.

Je to svělý pocit vědět, že výrobce na notebooku s prodejní cenou 30 - 60 tisíc Kč ušetřil několik tlačítek v ceně hluboko pod dolar. Ale raději bych zažil ten starý pocit, kdy na běžné funkce nemusím mačkat Fn.

S tím S/N je to opruz, ale není to často. Samolepka mě napadla, ale normální samolepka by tam dlouho nevydržela. S laserovým značením mám náhodou celkem zkušenosti. Šance, že na první pokus do neznámého plastu vypálíš profesionálně vypadající text je víceméně mizivá.
Upřímně - raději nejdůležitějšímu člověku na světě sundám na vrátnici baterku, než abych mu vysvětloval, že tady to jsou nepovedené pokusy o značení a tady to, už je správné sériové číslo.

xyz

« Odpověď #12 kdy: 03. 08. 2018, 15:43:40 »
Lenovo ThinkPad P51 na rozdiel od inych novych ThinkPadov ma samostatne tlacitka na mute, volume up/down vpravo hore na klavesnici (nad numpadom), ma 4 usb 3.0, thunderbolt 3, hdmi, mini display port, ethernet

http://17c4dcd7f91259d8cc66-f5932f6db0039e8c02f89a70c334ff0e.r2.cf1.rackcdn.com/wp-content/uploads/sites/2/P1450671_1920-752x470.jpg

Nereálné požadavky

« Odpověď #13 kdy: 03. 08. 2018, 17:42:07 »
Lenovo ThinkPad P51 na rozdiel od inych novych ThinkPadov ma samostatne tlacitka na mute, volume up/down vpravo hore na klavesnici (nad numpadom), ma 4 usb 3.0, thunderbolt 3, hdmi, mini display port, ethernet

http://17c4dcd7f91259d8cc66-f5932f6db0039e8c02f89a70c334ff0e.r2.cf1.rackcdn.com/wp-content/uploads/sites/2/P1450671_1920-752x470.jpg

Tak to se omlouvám za předchozí reakci, já hodil ten model do googlu a vypadly na mě fotky té klasické klávesnice, takže jsem reagoval hloupě.
Trochu problém je, že já mám na svém thinkpadu ta tlačítka taky - jenom mají jiné funkce, ale dají se přemapovat - kromě toho zamykacího. Takže dobré vědět, že když si člověk připlatí za notebook jednou tolik, že sice nedostane tlačítka navíc, ale nebude muset přemapovávat :-)

Každopádně díky za tip.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2018, 18:08:04 »
Stejne skoncis u macu...