Kočka není doma, myši na fóru mají pré, tak jedem.
Potřebuji notebook. Na práci. Práce znamená, že potřebuji klávesy F1-F12. Potřebuji mačkat ty klávesy jedním prstem.
Současně ale potřebuji klávesy, kterými přidávám/ubírám hlasitost a tlačítko mute. Tato tři tlačítka potřebuji také mačkat jedním prstem.
Dříve to tak měly všechny notebooky. Později už jenom pracovní řady od IBM/Lenovo a DELLu (a možná další) a dneska jsem koukal na nový Lattitude a ten už také klávesy nemá, Thinkpady doprasily klávesnici už před časem.
Dneska mám nějaký dost nefungující čínský šmejd (Thinkpad řada L) a soudruzi byli tak hodní, že tam mám navíc klávesy pro správce souborů, webový prohlížeč a kalkulačku, tak ty tři klávesy pro ovládání zvuku mám namapovány tam. Ale není to úplně ono...
Ostatní tlačítka zásadní důležitosti (vypnout/zapnout wifi, projektor, jas, mikrofon, atd.) mačkám asi 1x týdně a nemám problém k nim přistoupit dvouprstovou zkratkou (a klidně i komplikovaněji).
Notebook nosím do nesmírně přísně střežených prostorů, takže občas musím pologramotným strážcům ukazovat, že sériové číslo notebooku je stejné jako v seznamu vnášeného materiálu. Bylo by krásné, kdyby to sériové číslo nebylo pod baterkou a já nemusel počítač na vrátnici dávat hibernovat a vyndávat baterku. Ale chápu, že zvenku viditelné sériové číslo je u notebooku zásadní estetická vada a tady asi nepochodím.
Současně by to měla být solidní značka s dobrým a rychlým servisem (dříve jsem preferoval IBM a DELL právě kvůli tomu, ale netrvám na nich).
Notebook musí být "plnotučný", tedy 15 palců, výkon na úrovni i5/i7 (tzn. ne žádný tenký elegán). A musí mít porty. Jsem ochoten tolerovat pouze jeden ethernet, ale musí mít minimálně 3 (nejlépe 4) USB porty (USB-C nepočítám).
Dříve jsem trval na docku, ale po současné zkušenosti s dockem od Thinkpadu, nemám problém žít bez něj a raději trávit 30 minut denně zasouváním a vysouváním různých kabelů do konektorů.
Je něco pro mě, nebo už lidstvo dosáhlo takového rozvoje, že se pracovat nebude a takovéto pracovní notebooky nejsou potřeba?