Výběr pracovního notebooku pro vývojáře

swdev

Výběr pracovního notebooku pro vývojáře
« kdy: 01. 08. 2018, 16:42:30 »
Vybiram si notebook pro praci a vaham nad dvema variantama. Poradite mi?

K cemu ho potrebuji? Z 90% pro pracovni ucely jako vyvojar v jazyku C. Obcas bych rad zkusil zahrat i nejakou hru.

* velice casta prace s GITem, ktery je vzhledem ke sve historii uz dost pomaly
* kompiluji zdrojovy kod cca 5-15x denne ( kompilace trva cca 8 min. na desktopu s i7 6700 )

Vybral jsem dva favority, prakticky jsem se rozhodl pro HP EliteBook - hodne se mi libi design a vykon se zda byt taky slusny.

Ktery z techto dvou byste si vybrali? Jsou vubec vhodne pro tuto praci? Je rozdil ve vykonu znatelny, pokud bude procesor v boost modu? Jak dlouho (orientacne) vubec vydrzi procesor v boost modu - sekundy, minuty, ...? Priplatit si radeji 15k za G4 1040 nebo neni rozdil ve vykonu natolik velky, aby za to stal?

https://www.alza.cz/hp-elitebook-840-g5?dq=5275893
https://www.alza.cz/hp-elitebook-1040-g4?dq=5155089

Male shrnuti:
G5: delsi vydrz, rychlejsi pameti
G4: vykonnejsi procesor, cena +15k
« Poslední změna: 13. 08. 2018, 10:23:41 od Petr Krčmář »

zdenek henek nereg.

Re:Vyber pracovniho notebooku ( vyvojar )
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2018, 17:18:46 »
Vybiram si notebook pro praci a vaham nad dvema variantama. Poradite mi?

K cemu ho potrebuji? Z 90% pro pracovni ucely jako vyvojar v jazyku C. Obcas bych rad zkusil zahrat i nejakou hru.

* velice casta prace s GITem, ktery je vzhledem ke sve historii uz dost pomaly
* kompiluji zdrojovy kod cca 5-15x denne ( kompilace trva cca 8 min. na desktopu s i7 6700 )

Vybral jsem dva favority, prakticky jsem se rozhodl pro HP EliteBook - hodne se mi libi design a vykon se zda byt taky slusny.

Ktery z techto dvou byste si vybrali? Jsou vubec vhodne pro tuto praci? Je rozdil ve vykonu znatelny, pokud bude procesor v boost modu? Jak dlouho (orientacne) vubec vydrzi procesor v boost modu - sekundy, minuty, ...? Priplatit si radeji 15k za G4 1040 nebo neni rozdil ve vykonu natolik velky, aby za to stal?

https://www.alza.cz/hp-elitebook-840-g5?dq=5275893
https://www.alza.cz/hp-elitebook-1040-g4?dq=5155089

Male shrnuti:
G5: delsi vydrz, rychlejsi pameti
G4: vykonnejsi procesor, cena +15k

Mozna pomuze srovnani tech procesoru http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-8550U-vs-Intel-Core-i7-7820HQ/m320742vsm185229

Pak srovnani toho lepsiho s I7 6700 , nevim jestli jsem vybral spravny typ, ale je rychlejsi :)
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7820HQ-vs-Intel-Core-i7-6700/m185229vs3515

takze i s tim rychlejsim procesorem to bude pomalejsi nez ten desktop, zalezi na pouziti.
Jsou to uzivatelske testy, tak bych tomu mozna i veril vic, nez nejakym marketingovym letakum.

Spomaleni neni nijak tragicke, ale nevim, jetsli to ocekavate, kdyz kupujete novy stroj.

Jeste bych zauvazoval nad ramkou. Delam prevazne javu, ale pokud budete chtit mit pustene nejake virtualni stroje, nenazrane prohlizece atd, tak je 16gb tak tak. Sice tam je ssd, ale porad je lepsi mit par gb filesystemu v ramce.

Pokud se da pockat, tak bych vydrzel, az budou 8 core CPU notebooky.
Popripade nejdriv poridit repas treba Thinkpad W530 s 32gb ram https://www.ebay.de/itm/Lenovo-ThinkPad-W530-i7-3740QM-2-7GHz-32GB-500GB-15-6-Win-10-Pro-K2000M-1920x10/302804717610?hash=item468091502a:g:0-EAAOSw6AlbSWwo

tam uz je teda vetsi propad ve vykonu oproti i7-6700, ale da se na tom pracovat, pouzivam to kazdy den

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-6700-vs-Intel-Core-i7-3740QM/3515vsm2919

VojtaF

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2018, 17:32:47 »
Za ty peníze máš už téměř Macbook Pro a to je mašinka pro vývojáře jak dělaná (60% commitu na GitHubu jde z macOS počítačů). Já frčím na Macboocích už hezkou řádku let (C/++/#, Java, PHP, Python, JS) a neměnil bych. Lehké, bytelné a mají pekelně rychlé SSD což při kompilaci oceníš.

zdenek henek nereg.

« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2018, 17:47:27 »
Za ty peníze máš už téměř Macbook Pro a to je mašinka pro vývojáře jak dělaná (60% commitu na GitHubu jde z macOS počítačů). Já frčím na Macboocích už hezkou řádku let (C/++/#, Java, PHP, Python, JS) a neměnil bych. Lehké, bytelné a mají pekelně rychlé SSD což při kompilaci oceníš.
https://www.alza.cz/macbook-pro-15-retina-2018-s-touch-barem?dq=5358583&o=10

Toto by slo :)

swdev

« Odpověď #4 kdy: 01. 08. 2018, 18:02:57 »

Nad Macbookem jsem uvazoval, ale ... mame vice druhu HW, pouzivame pro kompilaci zdrojaku specialni kompilery od vyrobce procesoru (napr. Texas Instruments) a ten to bude mit kompilatory pouze pro Windows :-|.

Ooo

« Odpověď #5 kdy: 01. 08. 2018, 18:16:16 »
Ja davam prednost vice RAM.
Takze kdyz uz musim vybirat tak radsi vic ram a trosku horsi CPU,
nez naopak.
dnes uz bych radsi 32-64 GB RAM, mam 16.

y,

« Odpověď #6 kdy: 01. 08. 2018, 18:23:04 »
Hlavne pamet a SSD --  pro praci se zdrojaky je SSD zazrak.
Nedelal jsem zadne presne testy ale Alienware 15 vs T430  bylo na kompilaci OpenFST rychlejsi radove (Alienware radove minuty, T430 radove hodiny). Ten rozdil nejde prihodit jen na konto procesoru.
Myslim, ze git taky podstatne zrychli.

adminn

« Odpověď #7 kdy: 01. 08. 2018, 18:45:50 »
Ja som naposledy predal starsie PC za 490 eur a kupil som Lenovo ThinPad E545 A8-4500M, Full HD display za 130 eur
 + dokupil som 525GB SSD za 60 eur a 2 x 8GB RAM za 66 eur cize dokopy ma to vyslo na 256 euro a mam super stroj na vyvoj.

Sten

« Odpověď #8 kdy: 01. 08. 2018, 18:52:36 »
Jestli hodně děláte s velkým Gitem, tak místo SSD doporučuji NVMe (PCI-E M2, pozor, ne SATA M2, to je totéž jako SATA SSD). Pokud to nebude ten nejlevnější šunt, tak je to hodně poznat.

ttxx

« Odpověď #9 kdy: 01. 08. 2018, 19:21:45 »

Nad Macbookem jsem uvazoval, ale ... mame vice druhu HW, pouzivame pro kompilaci zdrojaku specialni kompilery od vyrobce procesoru (napr. Texas Instruments) a ten to bude mit kompilatory pouze pro Windows :-|.

takze windows ovca)))) bohuzel)) mame linux, mame mac os, mame chrome os.... tak proboha proc preferovat windows? ten maximalne spustit ve vmware, jinak ne)))

swdev

« Odpověď #10 kdy: 01. 08. 2018, 20:57:11 »
Ja davam prednost vice RAM.
Takze kdyz uz musim vybirat tak radsi vic ram a trosku horsi CPU,
nez naopak.
dnes uz bych radsi 32-64 GB RAM, mam 16.

Mi 16 GB stačí. Běžně mám využito cca 9 GB. Rychlost je pro mě v tuto chvíli důležitější.

swdev

« Odpověď #11 kdy: 01. 08. 2018, 21:09:37 »
Hlavne pamet a SSD --  pro praci se zdrojaky je SSD zazrak.
Nedelal jsem zadne presne testy ale Alienware 15 vs T430  bylo na kompilaci OpenFST rychlejsi radove (Alienware radove minuty, T430 radove hodiny). Ten rozdil nejde prihodit jen na konto procesoru.
Myslim, ze git taky podstatne zrychli.

Na stolní stanici mám 16 GB + SSD. SSD už používám dlouho, takže v tomto k zrychlení nedojde.

swdev

« Odpověď #12 kdy: 01. 08. 2018, 21:13:56 »
Jestli hodně děláte s velkým Gitem, tak místo SSD doporučuji NVMe (PCI-E M2, pozor, ne SATA M2, to je totéž jako SATA SSD). Pokud to nebude ten nejlevnější šunt, tak je to hodně poznat.

NVMe jsem nikdy neměl, ale v konfiguraci notebooku jsem to ještě asi neviděl - alespoň ne v HP Elitebook

swdev

« Odpověď #13 kdy: 01. 08. 2018, 21:16:57 »

takze windows ovca)))) bohuzel)) mame linux, mame mac os, mame chrome os.... tak proboha proc preferovat windows? ten maximalne spustit ve vmware, jinak ne)))

Proč ne? Windows jako pracovní nástroj není špatný. Co potřebuji? Visual Studio, chrome, cygwin a Outlook.

Ooo

« Odpověď #14 kdy: 01. 08. 2018, 21:25:38 »
Ja mam spustene intellij a visual studio a v konsoli mingw.
takze ramka je hlavni!