Freelancing z Thajska

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
Re:Freelancing z Thajska
« Odpověď #15 kdy: 31. 07. 2018, 10:37:59 »
Vzhledem k tomu, že mám ženu thajku, tak mě tyto myšlenky napadají již delší dobu, ale protože mám malou dcerku, která v ČR chdí do školy, tak se to pravděpodobně uskuteční později.
Je to škoda, protže v Thajsku máme bydlení zajištěné.
btw:
Jak tu někdo zmiňuje, že tam je horko...chacháá..v ČR je horko mnohev agresivnější(suché, řezavé)!
Jenom šlapky, chlast a tranďáci?...také není pravda..to napsal někdo kdo Thajsko nezná.
A super je, že ze severu Thajska je to kousek do super čajové oblasti v Číně(Junan) kde je hodně thajců a když máte ssebou thajku, domluva zajištěna :_)
« Poslední změna: 31. 07. 2018, 10:42:24 od ZAJDAN »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Dzavy

« Odpověď #16 kdy: 31. 07. 2018, 10:48:34 »
Delam pro mezinarodni korporat a ve smlouve mam 100% home office - oficialne Praha, ale vzhledem k tomu, ze jsem ve styku s lidma z celyho sveta, tak je kazdymu uplne jedno kde realne sedim, muj sef jenom matne tusi, kde Praha vlastne je.

Jenom pro upresneni - tu smlouvu jsem nedostal jako Lojza z ulice, ale po 4 letech klasicky "kancelarsky" smlouvy se slusnyma vysledkama. A napln moji prace je navrh/sprava infrastruktury.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 31. 07. 2018, 11:01:09 »
Ohledně Thajska je potřeba vědět, že Tobě jako cizincovi tam neprodají pozemek ani dům! jedině byt/condo.
Problémy tam jsou i se zaregistrováním auta na tvoje jméno, ale dá se to ošéfovat.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 31. 07. 2018, 14:11:56 »
Osobně bych hledal práci napřímo v Thajsku než se svazovat na korporáty v ČR.
Práce v IT se tam dá nalézt velice dobře.

TVL

« Odpověď #19 kdy: 31. 07. 2018, 14:42:16 »
Osobně bych hledal práci napřímo v Thajsku než se svazovat na korporáty v ČR.
Práce v IT se tam dá nalézt velice dobře.

A jak tu práci platí? Já konkrétně v Thajsku nikdy nebyl, ale byl jsem na projektech v celkem dost zemích třetího světa. Člověka napadne - kruci, dalo by se tady žít? Se svými znalostmi bych tu byl mezi místními něco jako superprofík, kolik bych asi tak dostal. A ptal jsem se těch nejšikovnějších místních, kolik berou.
A vždycky, když jsem dostal odpověď, tak jsem nasucho polkl a přemýšlel, jak z toho dokáže přežít.
Většinou to bylo tak, že by mi museli dát alespoň 10x tolik, jako těm místním (na místní poměry) kvalitním lidem, abych tam dokázal normálně žít (tzn. abych se měl o poznání hůře, než se mám v Česku).
Já samozřejmě chápu, že bych se tam nesměl ucházet o práci řadového seniorního inženýra/programátora, ale musel bych být něco jako konzultant (ve skutečném slova smyslu), ale i tak bych to viděl bledě, že bych tam dosáhl na zajímavé peníze.

Zajímavé peníze v těch zemích, se vydělávaly tak, že člověk dělal jako zaměstnanec západní korporace a byl poslán do té země na dlouhodobý projekt. Tedy, že bral normální západní plat + spoustu příplatků za práci v neatraktivní zemi.

JardaH

« Odpověď #20 kdy: 31. 07. 2018, 15:56:31 »
Ahojte,
je tady prosim nekdo, kdo by realne dlouhodobe pracoval z Thajska bez toho, aby kazdy mesic jezdil do Cr? A pracoval pro nejakej velkej korporat v Cr? Fakt by me zajimalo, jestli to je realne, nebo jen sci-fi. Pokud o nicem vite, dejte tip. Support, vyvoj, cokoliv.
Predem diky

Co jsem tak odpozoroval:

a) "Nejjednodussi" zpusob jak zacit pracovat remote je najit si praci ve firme, ktera nedela problemy s home-officem, vybudoval si povest nepostradatelnosti, nabidnout jim, ze chci pracovat remote a pokud nedelaji problemy tak se do toho vrhnout.

b) Dale si myslim, ze proces a) je nejmene pruchozi ve velkem korporatu v CR. Tak nejak se tu budoval teoreticky trend je vsichni (co drepime u PC) jednou budeme pracovat z domova, ale nakonec se ukazalo, ze to tak hladce nepujde: https://www.nbcnews.com/business/business-news/why-are-big-companies-calling-their-remote-workers-back-office-n787101
Osobne si myslim, ze korporaty v CR nejsou zarukou dobreho platu, v Praze jsou i male firmy, ktere uz jsou zavedene a pokud neco umite dokazi to nalezite ocenit. Navic velke korporaty vas semelou v procesech a vydupat si nejake vyjimky je temer nemozne (tabulkove platy, nepovolena prace remote, atd.), mensi firma v tomhle dokaze byt flexibilni a klicovym lidem vyjit vstric. Nektere firmy v CR (hlavne v Praze) take pochopily, ze nejjednodussi zpusob jak pretahnout lidi je nabidnout jim dobry prachy a ne je presvedcovat, ze automat na kafe, fotbalek a pracovni notebook jsou neuzasnejsi benefity na svete.

c) Sam jsem chtel pracovat z domova, existuji ruzne seznamy remote friendly IT spolecnosti, ozval jsem se asi 80 z nich, to vedlo asi k 5 pohovorum, ale nebyl jsem prijat nikde. Pokud mate napr. v CR, v Praze vybudovanou povest odbornika, tak v globale je to stejne k nicemu. Narazite na dost podstatne kulturni odlisnosti a napr. pro US musite ukazat ultimatni sebevedomi a byt za supermana. Navic na globalnim trhu je mnohem vetsi konkurence.

Nakonec jsem (vice-mene nahodou) zistal brigadu z domova pro malinkatou firmu v New Yorku, ktera ma 1 investora, 1 COO, 1 developera, pro ktere jsem navrhl cloud infrastukturu a delam automatizacni skripty pro monitoring a deployment a trochu Linux administrace za $40/hr a hodi mi to zhruba $1000 mesicne a travim sem tam po vecerech 2 az 3 hodiny, zhruba 2x mesicne mam meeting po skypu. Takze to mi tak pokryje kapesne, k tomu samozrejme musim jeste hakovat v officu :D

d) Zkousel jsem si nejake remote portaly pro kontraktory, ukazalo se to jako naprosta ztrata casu (energie vlozena do vytvoreni profilu a delani testu, cca 150 hodin, vedla ke kontraktum odpracovani asi 10 hodin). V roce 2014 jsem se nabizel za $10/hr, sel bych az na $8/hr, porad o dost drazsi nez $0.5/hr od Pakistancu a Filipincu... Nejvetsi vydridusi byli zadavatele zakazek z USA, tam zrejme maji predstavu, ze se kazdej posere za hrst buraku. Outsourcing jim tam naprosto posral ekonomiku: vydelali na tom  ti nejbohatsi, stredni tridu to poslalo do mrdele.

e) Je potreba nabidnout nejake hyper-superznalosti neceho co zrovna frci. Adminu, sitaru, webovych fullstack lepicu kodu je vsude jako much. Branze je narvana naivnima kretenama, co si mysli ze staci mit Bc. "computer science" z nejake provincni univerzity a vsichni pred nima padnou na zadek. Lidi co se rozhodli pro IT jen z toho duvodu, ze maji pocit, ze v IT jsou super penize, ale nemaji k tomu zadny vztah (kdysi tu byla sorta lidi, kteri od 8 let programovali v BASICu na nejakych osmibitech a v 15 mohli strcit do kapsy ktedajekoho Ing. z vypocetniho strediska, dneska uz je takovych pripadu naproste minimum, vsichni maji pristup ke vsemu a to vedlo k naprostemu upadku schopnosti). Pracoval jsem pro jeden cool start-up a tam takovych lidi byla vetsina... Vypadalo to tam tak, ze kolegyne

f) Full-time z homoficu neni pro kazdeho, muzete zjistit, ze doma se nedokazete dokopat k praci, takze se v tom budete ruzne placat, hnit u PC a v pokoji si kupit hromadu bordelu. Pro nektery IT asocialy (mne nevyjimaje), je chozeni do prace jeden z mala zpusobu jak se dostat mezi lidi :D

aabb

« Odpověď #21 kdy: 31. 07. 2018, 16:10:30 »
Co sa tyka platu, v Kuala Lumpur (Malayzia) vo velkych IT firmach HP, Tsystems... davaju "fresh graduated" ludom cca 600-650EUR NETTO. Neviem ake su seniorske platy. Maju tam vsak nizsie dane, odvody cca 20% (pravdepodobne zo superhrubej mzdy). Je v tom "sporenie" na dochodok. Zdravotna starostlivost, zdravotne poistenie... sa plati samostatne (asi dobrovolne).
Viac detailov neviem, ale mozem zistit :)

t

« Odpověď #22 kdy: 31. 07. 2018, 18:18:45 »
Nechapu jak firmy pri remote praci vam urcuji penize podle lokality, kde se momentalne nachazite. Pripadne mi rozumne, ze by urcovali vysi odmeny podle toho kde ma firma vedeni. Pracoval jsem nekolik let remote, ale vetsinu roku jsem cestoval, takze v mem konkretnim pripade by neslo jednoduse urcit, podle ktere zeme ci mesta urcit penize.

V dnesni dobe snad neni problem po roce nebo dvou zazadat o full home office a pracovat odkud chcete. Zrovna v dnesni dobe kdy se tezko schani lidi a firmy se predbihaji v benefitech.

Mozna je problem jen v CR?

JardaH

« Odpověď #23 kdy: 31. 07. 2018, 18:49:37 »
Nechapu jak firmy pri remote praci vam urcuji penize podle lokality, kde se momentalne nachazite.

Jedna z remote friendly firem, se kterou jsem mel pohovor byl GitLab, ty to maji popsano tady:

https://about.gitlab.com/handbook/people-operations/global-compensation/#compensation-calculator

Pohovor byl celkem OK, ale nakonec se ukazalo, ze z asi 5 klicovych dovednosti v popisu prace byla nejdulezitejsi ta o ktere jsem vedel nejmin (programovani v Ruby, ale priklad ktery mi dali za domaci ukol jsem zvladnul, i kdyz to byl vubec prvni skript ktery jsem kdy v ruby napsal). Takze me nakonec odmitli, dali mi feedback, ze hledaji TOP rockstary. Asi za mesic potom jim klekla databaze a zjistilo se, ze jim celou dobu nefungovaly zalohy: https://www.theregister.co.uk/2017/02/01/gitlab_data_loss/ Takze jejich rockstari, zrejme v satne klatili grupees a na administraci srali, jinak si to nedokazu vysvetlit.

t

« Odpověď #24 kdy: 31. 07. 2018, 21:43:35 »
Nechapu jak firmy pri remote praci vam urcuji penize podle lokality, kde se momentalne nachazite.

Jedna z remote friendly firem, se kterou jsem mel pohovor byl GitLab, ty to maji popsano tady:

https://about.gitlab.com/handbook/people-operations/global-compensation/#compensation-calculator

Pohovor byl celkem OK, ale nakonec se ukazalo, ze z asi 5 klicovych dovednosti v popisu prace byla nejdulezitejsi ta o ktere jsem vedel nejmin (programovani v Ruby, ale priklad ktery mi dali za domaci ukol jsem zvladnul, i kdyz to byl vubec prvni skript ktery jsem kdy v ruby napsal). Takze me nakonec odmitli, dali mi feedback, ze hledaji TOP rockstary. Asi za mesic potom jim klekla databaze a zjistilo se, ze jim celou dobu nefungovaly zalohy: https://www.theregister.co.uk/2017/02/01/gitlab_data_loss/ Takze jejich rockstari, zrejme v satne klatili grupees a na administraci srali, jinak si to nedokazu vysvetlit.

GitLab je jedna velka tragedie. Momentalne si uzivaji popularitu diky GitHubu, ale uvidime jak dlouho.
A kdyz si spocitate nabizeny plat, tak vam vyjde ze nic moc. Hlavne, ze firmy jim plati v SF cenach.
Navic, kdyz se chcete prestehovat tak musite pozadat sveho managera o povoleni?

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 01. 08. 2018, 08:07:15 »
V thajsku je spousta mezinárodních korporací. Doporučuji se podívat na mezinárodní portály s  nabídkou práce a vyhledat si Thajsko.
Plat bude vždy o domluvě a i v Thajsku existují velmi pěkné platy.
V česku je největší položka v nákladech na jídlo a jeho kvalita je navíc hodně nízká, oproti tomu v Thajsku na jídle hoooodně ušetříte a jídlo je výborné.

Cek

« Odpověď #26 kdy: 01. 08. 2018, 10:28:05 »
V thajsku je spousta mezinárodních korporací. Doporučuji se podívat na mezinárodní portály s  nabídkou práce a vyhledat si Thajsko.
Plat bude vždy o domluvě a i v Thajsku existují velmi pěkné platy.
V česku je největší položka v nákladech na jídlo a jeho kvalita je navíc hodně nízká, oproti tomu v Thajsku na jídle hoooodně ušetříte a jídlo je výborné.

Nejvetsi polozka jidlo??? :-O
Teda ze bych projedl to, co me stal najem a pak hypoteka, to bych musel jist 24 hodin tak 3 lidske zivoty....
Navic u single bude rozlozeni jeste o dost jinde (pokud to neni nejaky sileny gurman).

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 01. 08. 2018, 10:51:53 »
Teda ze bych projedl to, co me stal najem a pak hypoteka, to bych musel jist 24 hodin tak 3 lidske zivoty....
Navic u single bude rozlozeni jeste o dost jinde (pokud to neni nejaky sileny gurman).
Třeba Zajdan chodí na snídaně, obědy a večeře do restaurace sedm dní v týdnu, každé jídlo aspoň za dvě kila. Možná to zní absurdně, ale takto se lze stravovat např. v menze na VŠ. Já si vzhledem k homeofficu vařím doma a víc jak kilo za den neutratím.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 01. 08. 2018, 11:07:56 »
Za mě samotného padne za jídlo a různé pamlsky 6 tisíc měsíčně.
Nevím co jíte za šrot, ale dneska je průměrná cena meníčka v kdejaké jídelně 90-100Kč, což je za 20 pracovních dnů 2 tisíce jen za obědy!
Večeře -> I když budu večeři vařit doma a budu se chtít kvalitně najest tak mě to vyjde minimálně na 60Kč! Pokud steak tak 100 minimálně!
Snídaně -> Vždyť jen blbá plechovka fazolí(kvalitních) dnes stojí 30Kč, k tomu zelenina,olej, vejce a jsem na 50Kč
Kde jsou pamlsky, kava, čaj?

hodně cvičím hodně jím!
« Poslední změna: 01. 08. 2018, 11:13:11 od ZAJDAN »

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 01. 08. 2018, 11:17:00 »
Zapomeňte na to, že Thajci  budou jíst na snídani jogurt nebo chleba s máslem!
Máte vůbec ponětí jak vypadá thajská snídaně? Až to uidíte, budete se domnívat, že je to oběd :)

ještě dodám:
Mám rád grepy a třeba dneska a včera mi jeden grep vyšel na 22Kč!