Osobně si myslím, že lidstvo do toho vámi požadovaného vztahu nedospěje nikdy. Bez selekce to nejde. A představy jak by to šlo, nejsou pro současné lidi vůbec pěkné.
Kdysi dávno, když jsem byl dítě školou povinné (snad dokonce ještě na nižším stupni ZŠ), měl jsem takovou představu (v mládí maji děti spousty iluzí, které postupně setkáváním s realitou opouštějí), že by se na Zemi vyčlenil nějaký kus místa, kde by vznikl nový stát, ve kterém by žili pouze lidé podobného smýšlení. Ti, kteří by měli jiný způsob smýšlení, by odtamtud dobrovolně odešli a ti, kteří by takový způsob smýšlení zastávali by naopak měli umožněno se do toho státu přestěhovat bez ohledu na to, kde právě jsou. Žádne nucení do něčeho, vše na dobrovolné bázi vzájemného respektu. Bez ohledu na "fantastičnost" této myšlenky, u které by muselo vyjít spoustu věcí souběžně, později jsem pochopil, že je to velmi obtížně realizovatelné, ale nikoliv pouze z důvodu "vznešených ideálů stojících v pozadí", ale kvůli úplně banální přízemní věci jako je to, že by se asi žádný stát nevzdal části svého území, aby ji věnoval nějaké nově vznikající Utopii.
Souhlasím s vámi, že toto by se pravděpodobně dalo vyřešit pouze nějakou formou selekce. Nicméně, pokud by se to povedlo, pak například po volbách by nebyly takové problémy se sestavováním vlády nebo ohledně otázek vnitřní či zahraniční politiky. Taková společnost by nemusela mít na vše stejný názor, ale dokázala by se mezi sebou domluvit na nějakém rozumném většinovém způsobu, ke kterému by se došlo kultivovanou diskusí a výměnou argumentů, namísto vynucování nějakého pohledu silou.
Dnes se o některých věcech jistí lidé nechtějí vůbec bavit, protože nejsou schopni vyslechnout názor druhého a pokoušet se o objektivní diskusi podpořenou argumenty, namísto toho se pouze snaží být hlasitější a energičtější než "ti druzí".
Kolikrát jsem třeba s někým chtěl zapříst debatu o politice a on se bál se mnou mluvit, protože věděl, že zastávám jiný názor. Dnes je ve společnosti téměř očekáváno, že "druhá strana" se s vámi nebude chtít bavit na úrovni, ale místo toho se vás bude snažit překřičet nebo "přechcat" manipulativními triky. V podstatě mnozí považují kultivovanou debatu o politice za nemožnou, pokud obě strany nezastávají stejný názor.