Pánové, v první řadě byste si měli přestat plést IDE a textový editor. IDE není textový editor a textový editor není IDE. IDE je komplexní integrované prostředí pro vývoj programů, jehož součástí je i nějaký textový editor. VIM je jenom ten textový editor. Lze používat i při vývoji software jako součást nějakého vývojového prostředí, ale z podstaty věci není integrovaný.
Je na filosofickou debatu, zda je lepší integrované prostředí, tedy řekněme cesta windows, nebo spíše flexibilní prostředí složené z různých nástrojů, řekněma cesta UNIXu. Každé má své pro a proti.
Pokud chcete něco porovnávat s Vimem, porovnávejte s ním textové editory, ne IDE. V případě IDE se omezte jen na samotný textový editor a nesnažte se do toho tahat další integrované nástroje v IDE a vydávat je za vlastnosti textového editoru. Ať je to verzování, debugger, refaktoring nebo něco jiného. Zaměřte se jen na samotný editor a jeho editační funkce.
Obávám se, že žádné IDE neposkytuje tak dobrý textový editor, jako je Vim a těžko se bude hledat náhrada i mezi specializovanými editory.
Výhody VIMu, které jsou důležité pro mě:
- možnost volby textové/gui rozhraní - pohodlně použitelné přes ssh
- nenáročnost na systémové prostředky, zvládne ho naprosto v pohodě i slaboučké Raspberry Pi Zero W nebo Disk Station od Synology s minimem paměti a slaboučkými procesory
- geniální a velmi efektivní a komplexní ovládání bez potřeby myši
- nahrávání maker, které mě zbaví rutiny a jehož síla spočívá především v onom geniálním ovládání, jenž umožňuje nahrávat pokročilé a komplexní úpravy, které v jiných editorech nejsou možné, přestože třeba také umožňují nahrávat makra.
- podpora syntaxe a formátování kdejakých jazyků, konfiguračních souborů atd. a snadná úprava těchto souborů, možnost slučování syntaxí několika jazyků do jednoho souboru (který jiný editor vám umožní mít synaxi html, v něm syntaxi javascript a v něm syntaxi svg nebo graphvizu)
- mimořádně flexibilní nástroj, skoro vše lze přizpůsobit dle libovolných kritérií, makra, interní programovací jazyk
- snadná tvorba pluginů, mohou být i v cfg. souboru, podpora spousty různých jazyků, nejen pythonu, pro psaní pluginů
- velmi rozšířený, je nejen pro linux, windows, mac, ale i pro minoritní systémy, a je třeba i pro android - buď gui verze vimdroid a nebo terminálová verze v Termuxu, stačí připojit klávesnici a člověk má z tabletu tařka plnohodnotné PC, zvláště pokud je zvyklý pracovat v terminálu
- je free, takže není třeba řešit licence a lze ho mít ho doslova všude a na všem
- protože těch používaných instancí vimu mám na různých strojích hodně přes deset, je pro mě důležitá možnost synchronizace konfiguračních souborů přes dropbox nebo syncthing, úpravu konfigurace tak udělám jednou a mám ji všude, přitom je možné mít tuto společnou konfiguraci a k ní individuální pro každý stroj zvlášt
- víceúrovňové ruční foldery jsou jedna z věcí, do kterých jsem se u vimu zamiloval, umožňují mi zabalit libovolnou část textu do jednoho řádku. Mohu si takto zabali třídu, metodu, funkci, nebo jejich libovolnou skupinu, dlouhý switch, komentář nebo docstring, kapitoly, styly, html head, co jen mě napadne. Kladu důraz na to ruční, což znamená, že se mi zabaluje přesně to co chci a jak chci a nic víc. Využívám toho velmi bohatě.
Můžete mi místo toho nabídnout nějaký jiný, stejně flexibilní, textový editor?
Já se Vim naučil používat před mnoha lety, ještě v DOSu někdy v devadesýtých letech. A nikdy jsem toho nelitoval, málo co se mi tak vyplatilo, jako právě toto. Vim nezestárl, pořád je to moderní a velmi užitečný nástroj, který používám denně a na kde co. Teď v něm hodně programuji a ladím midi nástroje a realtime midi komunikaci přes ssh a tmux přímo na headless raspberry pi zero, které je připojené trvale ke klávesám. Neumím si představit, že bych to nedělal přes ssh přímo na tom raspberry a neumím si ani představit, že bych to dělal v něčem jiném.