Gedit spadne po hledání v 40kB textu

LarryLin

Re:Linux ostuda amatářiny, gedit spadne po hledání v 40kB textu,
« Odpověď #75 kdy: 07. 07. 2018, 11:36:26 »
Původní tazateli Fule, zatím jsi se do diskuze nijak nezapojil, tak mě zajímá ke kterému nabízenému textovému editoru se kloníš ty. Nebo zůstaneš u Geditu a pouze si ho opravíš-přeinstaluješ? Někdo tady psal, že v něm 40kB text v pohodě otevřel.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 07. 07. 2018, 12:48:06 »
Jako které třeba? A v čem jsou pokročilejší?

třeba editace markdownu ve vs code je vychytaná
V čem oproti Vimu?

zobrazuje náhled, zvýrazňuje syntax uvnitř code bloků, Vim obecně neumí moc dobře pracovat se soubory kombinujícími několik jazyků.

https://code.visualstudio.com/docs/languages/markdown

Když tu teda někteří tvrdíte, že Vim používají ti, kteří neznají pokročilejší nástroje, vtírá se otázka - a vy ten Vim znáte? Přiznám se, že znám a využívám jen menší část možností toho editoru, ale je zajímavé, že když v něm potřebuji udělat něco, co neznám, tak pomocí googlu vždycky velice rychle, obvykle na první dobrou, najdu odpověď, jak na to, a vzhledem k tomu, že je programovatelný, tak v podstatě není nic, co by ho nešlo naučit. A to vše při minimálních nárocích na prostředky. Ze začátku jsem se mu bránil, ale pak jsem se takhle za jednoho deštivého dne nudil, tak jsem si otevřel tutorial, který je součástí jeho dokumentace, a jel podle něj - od té doby už jiný editor pokud možno nepoužívám. Připadá mi příjemné mít jeden mocný editor pro veškeré práce s textem - ať píšu dokumentaci, maily, kód nebo cokoliv jiného. Zatím jsem nenašel nic, co by mi ve Vimu chybělo, ale za to jsem viděl spoustu editorů, ať už samostatných nebo jako součástí IDE apod., kterým chyběly schopnosti Vimu.
Nikomu ho nevnucuji, ale jakmile ho někdo začne kritizovat, tak se zatím vždycky ukázalo, že dotyčný se naučil, jak ho ukončit, a tím to tak hasne.

Vim donedávna neuměl asynchronní komunikaci s podprocesy, což znemožňovalo integraci linterů (vimisti tvrdili, že to nepotřebují). Nemůžete kompilovat/spouštět testy na pozadí. Vim nemá integrovaný shell. Tmux není řešení. Nerozumí výstupu a neumožňuje skákat na řádky s chybou. Vim neumožňuje integrovat python shell, sql shell atd.

Neovim největší nedostatky napravuje.

Inkvizitor

« Odpověď #77 kdy: 07. 07. 2018, 12:53:48 »
Vim donedávna neuměl asynchronní komunikaci s podprocesy, což znemožňovalo integraci linterů (vimisti tvrdili, že to nepotřebují). Nemůžete kompilovat/spouštět testy na pozadí. Vim nemá integrovaný shell. Tmux není řešení. Nerozumí výstupu a neumožňuje skákat na řádky s chybou. Vim neumožňuje integrovat python shell, sql shell atd.

Neovim největší nedostatky napravuje.

Neovim je docela fajn, ale ja jsem si zvyknul pouzivat GUI verzi vimu (kde to jde). Zkousel jsem tu Qt slupku pro Neovim, ale prislo mi to jako dost tezka parodie (zrejme ta klient/server architektura ma nejake mouchy). Ma s tim nekdo jine/lepsi zkusenosti?

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 07. 07. 2018, 12:58:20 »
Ale ono i to prejmenovani metody v celem projektu neni az tak trivialni vec, resp. je, ale vim ji moc dobre nezvlada pomoci skriptu - prave proto, ze tam chybi AST, necim jako nahrazeni textu pomoci RE se to udelat opravdu neda. 

Vim implementuje rozhraní pro language server protocol. Zvládá to úplně stejně jako VS Code.

anonym

« Odpověď #79 kdy: 07. 07. 2018, 13:06:10 »

V čem oproti Vimu? Když tu teda někteří tvrdíte, že Vim používají ti, kteří neznají pokročilejší nástroje, vtírá se otázka - a vy ten Vim znáte? Přiznám se, že znám a využívám jen menší část možností toho editoru, ale je zajímavé, že když v něm potřebuji udělat něco, co neznám, tak pomocí googlu vždycky velice rychle, obvykle na první dobrou, najdu odpověď, jak na to, a vzhledem k tomu, že je programovatelný, tak v podstatě není nic, co by ho nešlo naučit. A to vše při minimálních nárocích na prostředky. Ze začátku jsem se mu bránil, ale pak jsem se takhle za jednoho deštivého dne nudil, tak jsem si otevřel tutorial, který je součástí jeho dokumentace, a jel podle něj - od té doby už jiný editor pokud možno nepoužívám. Připadá mi příjemné mít jeden mocný editor pro veškeré práce s textem - ať píšu dokumentaci, maily, kód nebo cokoliv jiného. Zatím jsem nenašel nic, co by mi ve Vimu chybělo, ale za to jsem viděl spoustu editorů, ať už samostatných nebo jako součástí IDE apod., kterým chyběly schopnosti Vimu.
Nikomu ho nevnucuji, ale jakmile ho někdo začne kritizovat, tak se zatím vždycky ukázalo, že dotyčný se naučil, jak ho ukončit, a tím to tak hasne.

To mi vysvetli, jak jako z Vimu pises maily a nebo treba jak tridis prichozi? treba do nevyzadane posty a tak, aby si to pamtovalo, jakou url jsi tam hodil a bylo to nasledne automaticke. Jak si ve vimu nastavis ucet treba u Microsoft Exchange? Nebo jak tam programujes ve velkem projektu, v Jave, kde potrebujes mit utility typu Find Usages, nebo generovani hierarchii Find Usages? Jak ti VIM pomůže udělat na projektu automaticky inkrementální build? Mě přijde že VIM je tak možn dobrý pro php proramátory typu Kit a nebo pro javascriptáře. možná pro nějaké adminy. Ale pochybuju, že to dokáže nahradit IDE. Ani slušného emailového clienta to nenahradí. Co třeba kalendář z emailu? Jak s tím ti pomůže?

no nic...

Inkvizitor

« Odpověď #80 kdy: 07. 07. 2018, 13:23:57 »

V čem oproti Vimu? Když tu teda někteří tvrdíte, že Vim používají ti, kteří neznají pokročilejší nástroje, vtírá se otázka - a vy ten Vim znáte? Přiznám se, že znám a využívám jen menší část možností toho editoru, ale je zajímavé, že když v něm potřebuji udělat něco, co neznám, tak pomocí googlu vždycky velice rychle, obvykle na první dobrou, najdu odpověď, jak na to, a vzhledem k tomu, že je programovatelný, tak v podstatě není nic, co by ho nešlo naučit. A to vše při minimálních nárocích na prostředky. Ze začátku jsem se mu bránil, ale pak jsem se takhle za jednoho deštivého dne nudil, tak jsem si otevřel tutorial, který je součástí jeho dokumentace, a jel podle něj - od té doby už jiný editor pokud možno nepoužívám. Připadá mi příjemné mít jeden mocný editor pro veškeré práce s textem - ať píšu dokumentaci, maily, kód nebo cokoliv jiného. Zatím jsem nenašel nic, co by mi ve Vimu chybělo, ale za to jsem viděl spoustu editorů, ať už samostatných nebo jako součástí IDE apod., kterým chyběly schopnosti Vimu.

To mi vysvetli, jak jako z Vimu pises maily a nebo treba jak tridis prichozi? treba do nevyzadane posty a tak, aby si to pamtovalo, jakou url jsi tam hodil a bylo to nasledne automaticke. Jak si ve vimu nastavis ucet treba u Microsoft Exchange? Nebo jak tam programujes ve velkem projektu, v Jave, kde potrebujes mit utility typu Find Usages, nebo generovani hierarchii Find Usages? Jak ti VIM pomůže udělat na projektu automaticky inkrementální build? Mě přijde že VIM je tak možn dobrý pro php proramátory typu Kit a nebo pro javascriptáře. možná pro nějaké adminy. Ale pochybuju, že to dokáže nahradit IDE. Ani slušného emailového clienta to nenahradí. Co třeba kalendář z emailu? Jak s tím ti pomůže?

no nic...

mutt, voe...

Kit

« Odpověď #81 kdy: 07. 07. 2018, 13:32:21 »

Když jsem ještě používal mailového klienta, tak jsem zcela běžně psal ve Vimu e-maily. Je to hodně podobné webmailu. Microsoft Exchange si připojím standardně přes IMAP. Na třídění spamů jsem používal Bayesův filtr. Ovšem mezitím jsem podobně jako mnoho dalších přesedlal na webmail.

Find Usages je potřebný pro hůře navržené projekty, kde se stále mění rozhraní. Jinak stačí vestavěný Grep. Inkrementální build uděláš přes integrovaný Make nebo Ant podle toho, co preferuješ.

Většina IDE se jen snaží vytvořit uvnitř jakýsi operační systém, který však už dávno existuje vně a stačí využívat jeho služeb. Právě ta otevřenost ke zbytku OS je významnou devizou Vimu.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 07. 07. 2018, 13:33:12 »
nevim proc bych se ucil vim s jeho pravekym ovladanim (ne nic si pamatovat nechci), derny stitky pouzivat uz se ucit taky nebudu

kdyz uz tak gvim, neovim, onivim

https://www.quora.com/What-is-the-best-GUI-version-of-Vim-on-Linux

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 07. 07. 2018, 13:53:26 »
Původní tazateli Fule, zatím jsi se do diskuze nijak nezapojil, tak mě zajímá ke kterému nabízenému textovému editoru se kloníš ty. Nebo zůstaneš u Geditu a pouze si ho opravíš-přeinstaluješ? Někdo tady psal, že v něm 40kB text v pohodě otevřel.

Nejspíš se ani nezapojí, protože to byl nejspíš jen troll.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 07. 07. 2018, 14:01:24 »
kdyz uz tak gvim, neovim, onivim

...neovim-qt...

xxx

« Odpověď #85 kdy: 07. 07. 2018, 15:10:06 »
Anonyme, zrovna v JavaScriptu bys s vimem moc nepochodil. Což neberu jako plus pro JavaScript. Každopádně kdybys na jeho editaci používal IDE s jeho podporou, případně k tomu účelu přímo navržená, tak bys možná neměl potřebu o něm s tikem v oku mluvit v každé druhé větě.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 07. 07. 2018, 15:34:30 »
Anonyme, zrovna v JavaScriptu bys s vimem moc nepochodil. Což neberu jako plus pro JavaScript. Každopádně kdybys na jeho editaci používal IDE s jeho podporou, případně k tomu účelu přímo navržená, tak bys možná neměl potřebu o něm s tikem v oku mluvit v každé druhé větě.

Není potřeba specializované IDE. Používám JavaScript/TypeScript language server. Funguje bez problémů ve VS code i v Emacsu. Mělo by fungovat i v Neovimu. Konfigurace lsp je jednoduchá, něco jsem o tom napsal v blogu.

Jeník

« Odpověď #87 kdy: 07. 07. 2018, 16:50:40 »
Pánové, v první řadě byste si měli přestat plést IDE a textový editor. IDE není textový editor a textový editor není IDE. IDE je komplexní integrované prostředí pro vývoj programů, jehož součástí je i nějaký textový editor. VIM je jenom ten textový editor. Lze používat i při vývoji software jako součást nějakého vývojového prostředí, ale z podstaty věci není integrovaný.

Je na filosofickou debatu, zda je lepší integrované prostředí, tedy řekněme cesta windows, nebo spíše flexibilní prostředí složené z různých nástrojů, řekněma cesta UNIXu. Každé má své pro a proti.

Pokud chcete něco porovnávat s Vimem, porovnávejte s ním textové editory, ne IDE. V případě IDE se omezte jen na samotný textový editor a nesnažte se do toho tahat další integrované nástroje v IDE a vydávat je za vlastnosti textového editoru. Ať je to verzování, debugger, refaktoring nebo něco jiného. Zaměřte se jen na samotný editor a jeho editační funkce.

Obávám se, že žádné IDE neposkytuje tak dobrý textový editor, jako je Vim a těžko se bude hledat náhrada i mezi specializovanými editory.

Výhody VIMu, které jsou důležité pro mě:
- možnost volby textové/gui rozhraní - pohodlně použitelné přes ssh
- nenáročnost na systémové prostředky, zvládne ho naprosto v pohodě i slaboučké Raspberry Pi Zero W nebo Disk Station od Synology s minimem paměti a slaboučkými procesory
- geniální a velmi efektivní a komplexní ovládání bez potřeby myši
- nahrávání maker, které mě zbaví rutiny a jehož síla spočívá především v onom geniálním ovládání, jenž umožňuje nahrávat pokročilé a komplexní úpravy, které v jiných editorech nejsou možné, přestože třeba také umožňují nahrávat makra.
- podpora syntaxe a formátování kdejakých jazyků, konfiguračních souborů atd. a snadná úprava těchto souborů, možnost slučování syntaxí několika jazyků do jednoho souboru (který jiný editor vám umožní mít synaxi html, v něm syntaxi javascript a v něm syntaxi svg nebo graphvizu)
- mimořádně flexibilní nástroj, skoro vše lze přizpůsobit dle libovolných kritérií, makra, interní programovací jazyk
- snadná tvorba pluginů, mohou být i v cfg. souboru, podpora spousty různých jazyků, nejen pythonu, pro psaní pluginů
- velmi rozšířený, je nejen pro linux, windows, mac, ale i pro minoritní systémy, a je třeba i pro android - buď gui verze vimdroid a nebo terminálová verze v Termuxu, stačí připojit klávesnici a člověk má z tabletu tařka plnohodnotné PC, zvláště pokud je zvyklý pracovat v terminálu
- je free, takže není třeba řešit licence a lze ho mít ho doslova všude a na všem
- protože těch používaných instancí vimu mám na různých strojích hodně přes deset, je pro mě důležitá možnost synchronizace konfiguračních souborů přes dropbox nebo syncthing, úpravu konfigurace tak udělám jednou a mám ji všude, přitom je možné mít tuto společnou konfiguraci a k ní individuální pro každý stroj zvlášt
- víceúrovňové ruční foldery jsou jedna z věcí, do kterých jsem se u vimu zamiloval, umožňují mi zabalit libovolnou část textu do jednoho řádku. Mohu si takto zabali třídu, metodu, funkci, nebo jejich libovolnou skupinu, dlouhý switch, komentář nebo docstring, kapitoly,  styly, html head, co jen mě napadne. Kladu důraz na to ruční, což znamená, že se mi zabaluje přesně to co chci a jak chci a nic víc. Využívám toho velmi bohatě.

Můžete mi místo toho nabídnout nějaký jiný, stejně flexibilní, textový editor?

Já se Vim naučil používat před mnoha lety, ještě v DOSu někdy v devadesýtých letech. A nikdy jsem toho nelitoval, málo co se mi tak vyplatilo, jako právě toto. Vim nezestárl, pořád je to moderní a velmi užitečný nástroj, který používám denně a na kde co. Teď v něm hodně programuji a ladím midi nástroje a realtime midi komunikaci přes ssh a tmux přímo na headless raspberry pi zero, které je připojené trvale ke klávesám. Neumím si představit, že bych to nedělal přes ssh přímo na tom raspberry a neumím si ani představit, že bych to dělal v něčem jiném.

kraxna

« Odpověď #88 kdy: 08. 07. 2018, 01:00:38 »
Vim implementuje rozhraní pro language server protocol. Zvládá to úplně stejně jako VS Code.

No, ze to implementuje je ponekud silne slovo, existuje komunitni plugin, ktery castecne umoznuje pouzivat nektere veci nabizene LSP :-) Pouzit se to da, ale osobne to preferuji spis v VS Code, kde funguje vse out of the box a nemusim to konfigurovat.

Ale nicmene ja se bavil o alespon trochu slozitejsim refactoringu. To neni neco, co VS Code nabizi. Neni to chyba, je to proste jen jednoduchy, ale celkem povedeny, editor. Podobne jako VIM. Neni to IDE, ani to nema byt.

Ale souhlasim s tim, ze neovim je na tom mnohem lepe, protoze odstranuje ty nejhorsi limitace vimu.

kraxna

« Odpověď #89 kdy: 08. 07. 2018, 01:03:29 »
Find Usages je potřebný pro hůře navržené projekty, kde se stále mění rozhraní. Jinak stačí vestavěný Grep. Inkrementální build uděláš přes integrovaný Make nebo Ant podle toho, co preferuješ.

make, nebo ant. To asi vysvetluje vse :-)