Dobře, zkusím to tak jednoduše, aby to pochopil i Lister.
Je mi jedno, který nástroj bude standardní. Dokonce netrvám ani na tom, že to musí být jediný nástroj. Chápu, že pro malé projekty je vhodný jednodušší nástroj, zatímco pro velké projekty komplexní. Dobře. Standardizujme dva nebo tři sestavovací systémy. A jestli mezi nimi make bude nebo ne je mi šumák.
Proc by se melo neco standardizovat, aby se snizila produktivita vyvojaru? Jak jsem rikal, sestavovaci nastroj prave pro vyvojare, ne pro uzivatele. Tudiz si vyberou ten, ktery jim vyhovuje. A pokud nekdo chce neco kompilovat, tak se holt musi naucit ten prislusny nastroj stahnout a spustit. A pokud ma nekdo poblem i s necim tak trivialnim, tak by pravdepodobne delat vlastni kompilace nemel
Nehlede na to, ze 2-3 nastroje jsou uplny nonsense, kdyz kazdy jazyk (ale casto i technologie a platforma) ma sve specificke sestavovaci nastroje.
C/C++ - make, autotools, cmake, qmake
Java - gradle, maven
C# - msbuild, cake
Web - grunt, gulp, webpack, ...
A to jsem vyjmenoval jen par nejznamejsich pro nekolik malo jazyku. Kazdy z tech nastroju nabizi neco jineho, pristupuje k sestavovani jinak, casto je sity na miru konkretnimu programovacimu jazyku a technologiim.
Jak by sis asi predstavoval ten vyber tech 2 - 3 standardnich ?:-d