Věci, které se mají automaticky startovat při přihlášení do X, patří IMO do $HOME/.xsession .
Zrovna si s tím hraju na kombinaci Debian 9, Lightdm a Matchbox (právě Matchbox je první věc, která startuje z .xsession).
Rotovat kernelový framebuffer? Byl jsem skeptický, ale ono to možná funguje. Hmm... koukám Zetkový ATOM, ovšem s Intelskou grafikou? Možná dost klika že to není PowerVR :-)
Tady se přiznám že z toho $HOME/.xsession nejsme zrovna chytrý, protože já v Home nemám žádnou složku .xsession, protože ty Xka tam mám nainstalované (aspoň jsem se o to snažil) jen v nezbyteném minimu pro to chromium a ty schrpity když spustím z klávensice v "terminálu" co se mi automatický přihlásí, tak fungují v pořádku, jen chci aby se to spouštělo automaticky, z důvodu jednak pohodlí a taky abych nemusel mít připojenou klávesnici.
Ten /etc/default/grub mám "zeditovaný" na GRUB_CMDLINE_LINUX="fbcon=rotate:3" a ono to neotočí přímo GRUB, ale až pak jak začne najíždět systém tak se obraz otočí, takže "terminál" mám pak ve správně orientaci, proto mě to tak "tak nepálí" to otáčet, ale bylo by to fajn, protože by to vypadalo líp

. Zkusím to zítra natočit na video, jak to vypadá.
Kdyby to nemělo Intelovskou grafiku ale PowerVR, tak jsem to nepořizoval, už tak jsem měl obavy z toho co tam číňani vymyslí za čáry a máry a jestli na tom vůbec linux bude fungovat, ale vypadá to ok.