Zdravíčko ve spolek,
dneska jsem se rozhodl zkompilovat v Gentoo nějaké nové balíky a během kompilace GCC mi teplota CPU vyšplhala na 80 stupňů. Chlazení mám dostatečné, ale kvůli hluku je vyladěné pomocí fancontrol. No, venku je dnes 30, tak při mém nastavení maximálních otáček větráků to jaksi nestačilo a při 80 mi začal ječet speaker (nastaveno v BIOSu, abych kdyžtak včas věděl, že větráky stojí/je problém).
Poněkolikáté jsem se tedy zamyslel nad tím, jestli mi fancontrol vlastně vyhovuje. Boční větráky v HTPC (natahují vzduch do bedny) začnou být hlučné nad řekněme 1500 otáčkami, maximum ale mají přes 3000 (7cm slim typ, proto takové otáčky). Fancontrol řídí otáčky lineárně podle jedné teploty. Problém je jak v tom "lineárně", tak "podle jedné teploty". Vysvětlím:
1. Lineárně: Když nastavím maximální povolenou rychlost na 100%, tak už při poloviční teplotě (třeba 55 na CPU, což je jakmile dostane trošku kotel, i když jen momentálně) jsou slyšitelné. Když je nastavím třeba jen na 60%, tak při plné dlouhodobé zátěži CPU nestačí chladit. Kompromis vlastně není.
2. Podle jedné teploty: Mohl bych větráky řídit teplotou základní desky, která má oproti CPU setrvačnost (takže větráky nehučí během jednorázové zátěže), ale malý rozptyl teploty (řekněme 37 - 45), který limituje jejich využití (protože na 42 to vyskočí, ale už se to z nich špatně chladí dolů = pořád hučí větráky). Stejně tak bych mohl nechat CPU větrák běžet podle teploty desky déle (větrák totiž vytahuje vzduch ze skříně nahoru = pomáhá chladit i desku, pokud je CPU bez zátěže), ale fancontrol neumí řídit podle dvou teplot (v režimu "vyšší platí").
A tak jsem došel k tomu, jak vlastně jinak regulovat větráky v Linuxu? Znáte někdo něco? Šlo by také řídit je prograsivně - čím vyšší teplota, tím více přidávat otáčky (ne lineárně) - tak by byly větráky třeba do 60 stupňů potichu, pak by začaly víc a víc řvát, až by při 80 jely klidně naplno.
Pokud ne, může to skončit i tím, že se pustím do skriptu fancontrol a poprvé za cca 10 let používání Linuxu předělám již hotový opensource produkt k obrazu svému. Ale do těch 600 řádek bash skriptu se mi moc nechce... Je to moc robustní (což je správně), špatně se mi to čte. Nejsem žádný programátor ani kodér, plácám si jen své věci...