Otázka je, či to aj naozaj budeš na niečo potrebovať, myslím v takejto forme. O.i. aby to na niečo bolo, je treba si správne nadefinovať kategórie výdavkov. Keď budú málo podrobné, výstupy budú nanič; ak budú dostatočne alebo príliš podrobné, tak veľa šťastia s rozdeľovaním bločkov do niekoľkých kategórií. Naviac veľa výdavkov sa nedá jednoducho zaradiť do jedinej kategórie (čo ja viem, práčka - je to "chod domácnosti", "investícia do vybavenia bytu", alebo "náklady na deti" (keď sa tam budú prať najmä zablatené detské veci)?). Aby to bolo reprezentatívne, musí sa to sledovať po dlhé obdobie (aby sa prejavili aj "veľké" výdavky ako tá práčka napr.). A tiež veľkú disciplínu (nie všetko sa nakupuje s bločkom ale treba zaevidovať naozaj VŠETKY výdavky, a aj manželkine, ktoré možno nechce každá až tak dávať najavo...
Ja som si niekoľko mesiacov podrobnú evidenciu viedol, ale nakoniec som sa na to vykašľal, lebo to aj tak na nič nebolo. Evidujem si už len tankovanie áut.
Jedine, že by človek bol natesno s peniazmi, a nechápal by, kde to mizne. Vtedy možno je dobré si spísať najmä pravidelné platby (energie, telefón, Internet, hypotéka, leasingy, poistné, dane,..., cigarety, alkohol - ak bez toho človek nemôže žiť), pravidelné príjmy a nejaké sporenie do rezervy. Z toho vidieť, koľko zhruba je možné minúť na ostatné veci. V lepšom prípade si ešte zrátať napr. amortizáciu vybavenia domácnosti (napr. mám práčku v cene X, odhadnem životnosť na 5 rokov - v dnešnej dobe sú to šunty a prax mi to potvrdzuje, práčka a umývačka riadu mi odišli zhruba v takom čase - tak mesačná amortizácia je X/60, a takto to spravím pre všetky väčšie veci vrátane auta. Najmä pri novom aute to vie nepríjemne prekvapiť). A následne sa zamyslieť, kde sa dá ušetriť - napr. zmenou paušálu na mobil, vypovedaním povinného poistenia auta a zjednaním inde lacnejšie,...
Rátať bločky je len posledná možnosť, a vtedy je lepšie zamyslieť sa nad zvýšením príjmov než znížením výdavkov.