Výdaje a příjmy v domácnosti

denis

Výdaje a příjmy v domácnosti
« kdy: 30. 06. 2018, 18:27:10 »
Ahojte, potreboval by som nejaku aplikaciu, kde by bolo mozne evidovat nase prijmy (moje a manzelkine), a taktiez vydaje (hypoteka, nakupy, energie, ...). Ak by aplikacia poskytovala aj nejaku prehladnu statistiku bolo by to fajn. Viete mi nieco poradit? Preferujem webovu, popripade mobilnu aplikaciu (android). Dakujem za tipy.
« Poslední změna: 08. 07. 2018, 18:56:38 od Petr Krčmář »

hfh

Re:Vydaje a prijmy v domacnosti
« Odpověď #1 kdy: 30. 06. 2018, 18:52:03 »
Aneb hledáme aplikaci pro socky co chtěji hrát vlastní účtenkovou loterii ... nejefektivnější a nejjednodušší by byl tabulkový editor. Ten to kromě přehledů dokáže generovat i grafy!

fwwrght

« Odpověď #2 kdy: 30. 06. 2018, 18:56:37 »
Plaťte výhradně kartou a bankovní výpis si přeparsuj kam chceš.

marph

« Odpověď #3 kdy: 30. 06. 2018, 19:07:13 »

carlos

« Odpověď #4 kdy: 30. 06. 2018, 19:15:27 »
Nejlepší je GnuCash. Sice nesplňuje podmínku mobil/web, ale doporučuju vyzkoušet

pepikx

« Odpověď #5 kdy: 30. 06. 2018, 20:05:10 »
Plaťte výhradně kartou a bankovní výpis si přeparsuj kam chceš.
Jen ze to se dostavas k jeho otazce kam ... .

m.a

« Odpověď #6 kdy: 02. 07. 2018, 06:26:47 »

grg

« Odpověď #7 kdy: 02. 07. 2018, 08:45:54 »
Otázka je, či to aj naozaj budeš na niečo potrebovať, myslím v takejto forme. O.i. aby to na niečo bolo, je treba si správne nadefinovať kategórie výdavkov. Keď budú málo podrobné, výstupy budú nanič; ak budú dostatočne alebo príliš podrobné, tak veľa šťastia s rozdeľovaním bločkov do niekoľkých kategórií. Naviac veľa výdavkov sa nedá jednoducho zaradiť do jedinej kategórie (čo ja viem, práčka - je to "chod domácnosti", "investícia do vybavenia bytu", alebo "náklady na deti" (keď sa tam budú prať najmä zablatené detské veci)?). Aby to bolo reprezentatívne, musí sa to sledovať po dlhé obdobie (aby sa prejavili aj "veľké" výdavky ako tá práčka napr.). A tiež veľkú disciplínu (nie všetko sa nakupuje s bločkom ale treba zaevidovať naozaj VŠETKY výdavky, a aj manželkine, ktoré možno nechce každá až tak dávať najavo...

Ja som si niekoľko mesiacov podrobnú evidenciu viedol, ale nakoniec som sa na to vykašľal, lebo to aj tak na nič nebolo. Evidujem si už len tankovanie áut.

Jedine, že by človek bol natesno s peniazmi, a nechápal by, kde to mizne. Vtedy možno je dobré si spísať najmä pravidelné platby (energie, telefón, Internet, hypotéka, leasingy, poistné, dane,..., cigarety, alkohol - ak bez toho človek nemôže žiť), pravidelné príjmy a nejaké sporenie do rezervy. Z toho vidieť, koľko zhruba je možné minúť na ostatné veci. V lepšom prípade si ešte zrátať napr. amortizáciu vybavenia domácnosti (napr. mám práčku v cene X, odhadnem životnosť na 5 rokov - v dnešnej dobe sú to šunty a prax mi to potvrdzuje, práčka a umývačka riadu mi odišli zhruba v takom čase - tak mesačná amortizácia je X/60, a takto to spravím pre všetky väčšie veci vrátane auta. Najmä pri novom aute to vie nepríjemne prekvapiť). A následne sa zamyslieť, kde sa dá ušetriť - napr. zmenou paušálu na mobil, vypovedaním povinného poistenia auta a zjednaním inde lacnejšie,...

Rátať bločky je len posledná možnosť, a vtedy je lepšie zamyslieť sa nad zvýšením príjmov než znížením výdavkov.

Kit

« Odpověď #8 kdy: 02. 07. 2018, 09:27:21 »
Kategorie výdajů by mělo jít rozšiřovat průběžně, jinak je to opruz. Pokud máš nějaký vztah k firemnímu účetnictví, dá se využít i běžná účetní osnova, kde se kategorie zadávají číslem. Drhne to jen na začátku, ale později je to velmi rychlé a dobře se to rozšiřuje o další moduly.

Hlavně se toho nesmí sledovat moc a příliš podrobně, jinak se ztratí přehled.

m

« Odpověď #9 kdy: 02. 07. 2018, 09:51:52 »
Otázka je, či to aj naozaj budeš na niečo potrebovať, myslím v takejto forme. O.i. aby to na niečo bolo, je treba si správne nadefinovať kategórie výdavkov. Keď budú málo podrobné, výstupy budú nanič; ak budú dostatočne alebo príliš podrobné, tak veľa šťastia s rozdeľovaním bločkov do niekoľkých kategórií. Naviac veľa výdavkov sa nedá jednoducho zaradiť do jedinej kategórie (čo ja viem, práčka - je to "chod domácnosti", "investícia do vybavenia bytu", alebo "náklady na deti" (keď sa tam budú prať najmä zablatené detské veci)?). Aby to bolo reprezentatívne, musí sa to sledovať po dlhé obdobie (aby sa prejavili aj "veľké" výdavky ako tá práčka napr.). A tiež veľkú disciplínu (nie všetko sa nakupuje s bločkom ale treba zaevidovať naozaj VŠETKY výdavky, a aj manželkine, ktoré možno nechce každá až tak dávať najavo...

Ja som si niekoľko mesiacov podrobnú evidenciu viedol, ale nakoniec som sa na to vykašľal, lebo to aj tak na nič nebolo. Evidujem si už len tankovanie áut.

Jedine, že by človek bol natesno s peniazmi, a nechápal by, kde to mizne. Vtedy možno je dobré si spísať najmä pravidelné platby (energie, telefón, Internet, hypotéka, leasingy, poistné, dane,..., cigarety, alkohol - ak bez toho človek nemôže žiť), pravidelné príjmy a nejaké sporenie do rezervy. Z toho vidieť, koľko zhruba je možné minúť na ostatné veci. V lepšom prípade si ešte zrátať napr. amortizáciu vybavenia domácnosti (napr. mám práčku v cene X, odhadnem životnosť na 5 rokov - v dnešnej dobe sú to šunty a prax mi to potvrdzuje, práčka a umývačka riadu mi odišli zhruba v takom čase - tak mesačná amortizácia je X/60, a takto to spravím pre všetky väčšie veci vrátane auta. Najmä pri novom aute to vie nepríjemne prekvapiť). A následne sa zamyslieť, kde sa dá ušetriť - napr. zmenou paušálu na mobil, vypovedaním povinného poistenia auta a zjednaním inde lacnejšie,...

Rátať bločky je len posledná možnosť, a vtedy je lepšie zamyslieť sa nad zvýšením príjmov než znížením výdavkov.

Ma smysl si udelat tak cca 5-15 skupin/kategorii ve kterych se budou zaznamenavat vydaje - napr. bydleni (hypoteka + energie), auto, dovolena, ...
Cloveka nezajima, jestli v nejake skupine jsi utratil o 5-10 euro mesicne vic spis jde o to videt vetsi zmeny a trendy.

Rozhodne souhlasim s tim, ze pokud jsou mesicni vydaje skoro stejne jako prijmy, tak nejlepsi je zvysit prijmy.
Treba pravidlo, ze max. 30% prijmu ma jit na bydleni (hypoteka/najem + energie) prip. i jidlo. 10-20% by mel clovek setrit (na penzi, na nenadale vydaje).

ZAJDAN

• 2 089
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 07. 2018, 11:08:21 »
Mám cíl si každej měsíc ušetřit nějakou definovanou částku.
Líbila by se mi aplikace(nejlépe Androidí), kde bych si nastavil:
INPUT/PŘÍJEM
a
OUTPUT/TARIFY:
-elektirka
-vodné/stočné
-dům(hypo, etc)
-potraviny
-palivo/jízdné

A mohl tam nastvait limit. V případě, že bych dosáhl limitu by se zapnul ALERT a já bych věděl, že do konce měsíce se musím omezit a zastavit veškeré nepotřebné výdaje.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Fnos

« Odpověď #11 kdy: 02. 07. 2018, 11:24:59 »
GNUCash je i jako Android aplikace, da se zapisovat na mobilu a pak naimportovat transakce do velkeho GNUCash na velkem PC.

dudlin

« Odpověď #12 kdy: 02. 07. 2018, 11:25:31 »
Mám u banky jeden jakože "provozní účet" na který mi chodí příjmy. Částku kterou chci měsíčně ušetřit si převedu na jiný účet a podle toho kolik na "provozním" účtu zbývá vidím jak na tom jsem.
Ale pokud máte spoustu času a chcete dělat hloubkové analýzy výdajů ... tak se bez nějaké vymazlené appky neobejdete :-)

tomba

« Odpověď #13 kdy: 02. 07. 2018, 11:44:58 »
Neviem ako iné banky, ale taba má na to celkom dobré riešenie priamo v IB. Otázka je do akej miery chceš aby banka videla do tvojej domácnosti...

ttt

« Odpověď #14 kdy: 02. 07. 2018, 11:51:07 »
Na desktopu používám homebank. Export z výpisu účtu proženu skriptem, který přiřadí kategorie (většinou podle čísla účtu), naimportuju a mám z toho pěkné grafy.

http://homebank.free.fr/en/index.php