Zařízení na čtení vědeckých článků (čtečka/tablet)

Paperpier

Zdravím. Mám ke čtení poměrně dost článků (skript, apod.) ve formě PDF. Mohl bych si je pročítat na počítači, ale to mi moc nevyhovuje, neboť bych si chtěl brát čtení na terasu nebo do autobusu a také nerad čtu delší texty z monitoru.

Z hlediska komfortu by mi nejvíce vyhovovalo všechno vytisknout a listovat si v papírech. Do toho se ale nechci pouštět z důvodů eko{logických, nomických}. Navíc některé články jsou pro mě ve výsledku nakonec nezajímavé.

Uvažoval jsem o čtečce, ta by se mi líbila hlavně díky e-ink displeji. Co jsem ale koukal, mají čtečky poměrně malý displej na A4 dokumenty a zobrazování PDF je obecně problematické. Dle komentářů na internetu jsou čtečky pro tento účel (téměř) nepoužitelné a často jsou doporučovány tablety.

Tablet jsem nikdy neměl, ale mám pocit, že bych příliš namáhal oči (podobně jako když koukám do telefonu).

Dále jsem našel něco takového https://www.sony.com/electronics/digital-paper-notepad, což by snad obstálo, ale stojí to dost peněz.

Řešili jste někdy něco podobného? Jak?

Díky za rady.

Knipl

Re:Zařízení na čtení vědeckých článků (čtečka/tablet)
« Odpověď #1 kdy: 29. 06. 2018, 11:31:10 »
Nejlepsi bude kdyz sezenes nekoho kdo ma poradne velkou ctecku a iPad (jine tablety ani neres, spatne displeje). A pak vyzkousej par clanku cist. Obecne jsou iPad na pdf lepsi protoze barva a kdyz stahnes jas tak moc ocim vadit nebudou. E-ink ctecky jsou na oci obecne lepsi, ale v noci potrebuji externi svetlo a rychlost prekreslovnai nic moc, zapomen na rychle listovani. Samozrejme barevne obrazky, nebo vice odstinove nebudou tak hezke jako na iPadu.
Takze zavisi od povahy tech clanku. Az ctes romany z oblasti filosofie, psychologie a genderovych nauk tak e-ink ctecka. Az ctes technicke, chemicke nebo biologicke clanky plne grafu, tabulek, schemat a obrazku pak iPad.

jdusizasvym

« Odpověď #2 kdy: 29. 06. 2018, 11:32:19 »
Řeším podobný problém. Kdyby existovala A4 čtečka, hned do ní jdu... Ale dnes je móda vše miniaturizovat. Tak snad někdy v budoucnosti...

perceptron

« Odpověď #3 kdy: 29. 06. 2018, 11:33:30 »
pdf sa na ebook readeri nedaju citat. je to pomale. displeje su male. reflow nefunguje. latexove clanky v pdf su nepouzitelne.

stary kindle dx mal sice velky displej ale uz sa nepredava.

sony alebo remarkable stoja majlant

kupte si ipad

MasoxCZ

« Odpověď #4 kdy: 29. 06. 2018, 11:34:20 »
Ahoj, přesně na tenhle problém jsem se čtečkou narazil taky. PDFka, pokud nejsou správně připravena pro použití ve čtečce (tzv. Tagged PDF), jsou prostě velký problém, pokud nemají nativní velikost stránky max A5. Pro většinu PDF bys potřeboval A4kovou čtečku, např. "velký" Kindle. Jenomže ten už se několik let nedá koupit, a pokud ano, tak jetý na eBayi, bez záruky, a za nesmyslné peníze.
eReading.cz míval čtečku, která na to byla ideální bez ohledu na formát A5; fakticky to byl androidí tablet s e-ink displejem, jenomže 1) byly dost drahé, 2) byly hned pryč, 3) by to dnes už bylo spíš ke vzteku, protože v tom byla 2.1čka nebo 2.3ka a novější firmware nikdy vydán nebyl.

Osobně bych to dneska řešil 8" tabletem (protože zoomovat lze libovolně bez ohledu na formát PDFka) a přestávkami ve čtení. Vzhledem ke tvaru, způsobu držení, a baterce bych osobně doporučil asi "malý" Lenovo Yoga; "velký" 10" už je do MHD nešikovný. Druhý v pořadí bych navrhl iPad mini (výdrž, kvalita displeje a především dotykového snímače).

F.V.

« Odpověď #6 kdy: 29. 06. 2018, 12:48:13 »
Já to řešil nedávno, bohužel výsledek je trochu drahsi. Ale zas je to investice na pár let takže se to dá překousnout i s kantorským platem. Zapomeň na vše co ti tady budou lidi radit protože ve finále stejně budeš řešit tyhle dva:

Závisí fakt na povaze článku co čteš, já osobně jsem se majznul po kapse a koupil iPad Pro 12,9". Je to geniální zařízení, dokonce je možné ty články pohodlně anotovat. Je možné koupit i menší 10" iPad, pak postačí obyčejná verze za 350 eur ale pak si časem budeš nadávat, že jsi mohl připlatit za větší displej.

y,

« Odpověď #7 kdy: 29. 06. 2018, 13:10:09 »
Pouzivam na to ten velky (12") iPad s tuzkou (Pencil) a jsem spokojenej. Predtim jsem experimentoval se vsim moznym, ale ten iPad mi docela vyhovuje. Mozna by stacil ten mensi, zvlast pokud to zamyslite na cteni knizek a ne na 8pt-10pt clanku -- tenhle je docela tezky na drzeni v jedne ruce a celkove manipulace uz s tak velkou deskou neni nejpohodlnejsi, ale celkove jsem spokojen.
Pro clanky na review/recenze mam workflow uplne jednoduchy -- clanek si preposlu na e-mail, ktery mam zaregistrovany jen v ipadu, tam ho kliknutim otevru, skoci mi to hned do pdf prohlizece, kde muzu psat poznamky a kdyz dokoncim editaci, tak ho posilam zpatky s upravami (taky nabidne automaticky). Vyhovuje mi to takhle lip, nez jine zpusoby sdileni.
Review delam bud hned jak upravy/recenzi dokoncim a nebo si otevru ten clanek s poznamkami a delam to z toho.

MasoxCZ

« Odpověď #8 kdy: 29. 06. 2018, 13:46:59 »
...
Pro clanky na review/recenze mam workflow uplne jednoduchy -- clanek si preposlu na e-mail, ktery mam zaregistrovany jen v ipadu, tam ho kliknutim otevru, skoci mi to hned do pdf prohlizece, kde muzu psat poznamky a kdyz dokoncim editaci, tak ho posilam zpatky s upravami (taky nabidne automaticky). Vyhovuje mi to takhle lip, nez jine zpusoby sdileni.
...

Jen malá technická... co ti nevyhovuje na souborech v iCloudu? Že bys to nejčerstvější neměl nahoře? To je totiž jediné, co mě napadá jako argument proti, přitom to jde řešit jednoduše tříděním podle data. Nebo posílání tam a zpátky mailem "řešíš" i archivaci a verzování?

y,

« Odpověď #9 kdy: 29. 06. 2018, 15:50:52 »
No, pravda je, ze icloud jsem nijak moc nezkousel. A pravda je, ze ziju (krome terminalu) v mailu/resp. gmailu. Kliknu na odkaz, stahnu clanek, prepnu na gmail (pokud uz v nem nejsem), dalsima par klikama v tom samem okne vytvorim mail, nauploaduju clanek a odeslu. Pak ho mam v gmailu vcetne svych uprav/komentaru, pripadne konverzace s editorem nebo autory dostupny skoro jako v kontextove databazi (dam vyhledat klicove slovo a mam vse pri ruce). A asi jsem tak proste zvyklej, v gmailu mam i zalohy dulezitych dokumentu, ktere obcas potrebuju i kdyz jsem na cizim pocitaci a tak podobne.

Dropbox a MS drive jsem kdysi zkousel a nenadchlo mne to, protoze s tim obcas byly problemy (ne casto, ale obcas jo, zejmena s MS drive), navic jsem musel prepinat do pruzkumnika,  soubor kopirovat do druhe slozky a tak. A nakonec jsem  mel problemy s vyhledavanim souvisejicich veci. Je mozne ze iCloud je lepsi, kolega ma na nem zalohovany temer cely laptop, ale kvuli tomu pridruzenemu mailovani pro mne nemaji ty sitove disky velkou pritazlivost. Samozrejme, YMMV.

y,

« Odpověď #10 kdy: 29. 06. 2018, 15:56:31 »
BTW, velky kindle (Kindle DX) jsem taky mel a celkove jsem nebyl spokojen -- pomale reakce, omezeny SW, nizke rozliseni, nizky kontrast pro cteni tech clankovych blech -- a zoom byl nepouzivatelny (kvuli pomalosti a debilnimu SW).
Je mozne, ze ten SONY je lepsi, ale byl bych opatrnej -- ja bych byl s velkoformatovym e-ink opatrnej (ackoliv kindle miluju na cteni normalnich ebooku)

MasoxCZ

« Odpověď #11 kdy: 29. 06. 2018, 18:23:44 »
No, pravda je, ze icloud jsem nijak moc nezkousel. A pravda je, ze ziju (krome terminalu) v mailu/resp. gmailu. Kliknu na odkaz, stahnu clanek, prepnu na gmail (pokud uz v nem nejsem), dalsima par klikama v tom samem okne vytvorim mail, nauploaduju clanek a odeslu. Pak ho mam v gmailu vcetne svych uprav/komentaru, pripadne konverzace s editorem nebo autory dostupny skoro jako v kontextove databazi (dam vyhledat klicove slovo a mam vse pri ruce). A asi jsem tak proste zvyklej, v gmailu mam i zalohy dulezitych dokumentu, ktere obcas potrebuju i kdyz jsem na cizim pocitaci a tak podobne.

Dropbox a MS drive jsem kdysi zkousel a nenadchlo mne to, protoze s tim obcas byly problemy (ne casto, ale obcas jo, zejmena s MS drive), navic jsem musel prepinat do pruzkumnika,  soubor kopirovat do druhe slozky a tak. A nakonec jsem  mel problemy s vyhledavanim souvisejicich veci. Je mozne ze iCloud je lepsi, kolega ma na nem zalohovany temer cely laptop, ale kvuli tomu pridruzenemu mailovani pro mne nemaji ty sitove disky velkou pritazlivost. Samozrejme, YMMV.

Pokud chceš udržovat verze, tak bez nějakého laborování a nastavování (a na práci máš asi důležitější věci než se s tím crcat, nemluvě o tom že hraní si s nějakou kravinou nevydělává ale čas marní), je ten gmail asi to nejlepší co je k dispozici. Takže pokud chceš / potřebuješ zachovat možnost se na tabletu snadno vracet k předchozím verzím, iCloud ti nepomůže, protože vřele pochybuju, že na úrovni iPadu bys měl k dispozici mechanismy TimeMachine.

Akorát ten kolega, pokud s těmi daty na iCloudu pracuje (tedy tam má živá data, nikoli "jenom" odlité záložní kopie, a přitom další kopii nemá), si koleduje o ztrátu dat. iCloud / DropBox / OneDrive /ostatní cloudová úložiště, pokud se používají jako úložiště živých = pracovních kopií, NEJSOU záloha. Protože to co se v nich změní, se automaticky změní ve všech kopiích na všech zařízeních. Tedy pokud si na jednom zařízení něco smaže / přepíše bordelem, přepíše se mu to i na všech ostatních zařízeních. Na režim používání cloudu je prostě potřeba dávat bacha.
Já třeba mám Gdrive jako pracovní a Dropbox jako záložní (tedy pracuju s daty na GD, na DB odhazuju zálohy), plus vždycky při příchodu do kanclu a domů se automaticky vyleje záloha příslušných věcí (firemní vs. soukromé) na příslušný NAS (a ten pracovní se ještě automaticky zálohuje na externí disky a ty po týdnu rotujou do trezoru v A mimo firmu, zatímco soukromý na externí disk a DVD-RAMky pro uložení v bance; soukromá data mají dohromady asi 7GB včetně fotek).

y,

« Odpověď #12 kdy: 29. 06. 2018, 21:09:11 »
Akorát ten kolega, pokud s těmi daty na iCloudu pracuje (tedy tam má živá data, nikoli "jenom" odlité záložní kopie, a přitom další kopii nemá), si koleduje o ztrátu dat. iCloud / DropBox / OneDrive /ostatní cloudová úložiště, pokud se používají jako úložiště živých = pracovních kopií, NEJSOU záloha. Protože to co se v nich změní, se automaticky změní ve všech kopiích na všech zařízeních. Tedy pokud si na jednom zařízení něco smaže / přepíše bordelem, přepíše se mu to i na všech ostatních zařízeních. Na režim používání cloudu je prostě potřeba dávat bacha.
On ma doma time-capsule. Predpokladam, ze se mu budto nechce nosit laptop domu (ma doma jeste nejaky jiny macy), nebo nechce prijit o data a praci, kdyby mu notebook nekdo ukradl behem cestovani. Disky si ode mne nechal zasifrovat. Starej a zkusenej je dost na to, aby vedel, co dela :) Ale to uz je OT

« Odpověď #13 kdy: 29. 06. 2018, 21:42:36 »
PDF?

Tak to jsi v p...y, protože to NENÍ formát pro čtečky. To se dá číst maximálně tak na monitoru. To je prostě formát pro tiskárny, všechno je tam natvrdo zadrátované. (esli se něco nezměnilo)

Ještě kdyby to tak byl jen čistý text, ten se dá z pdf vyextrahovat a to pak v čtečce dáš.
Ale píšeš vědecké texty, takže obrázky, vzorce, ..., takže jsi asi v háji.

PS: Pořád nechápu, jak si někdo může myslet, že je "úžasné", když dá k dispozici dokumentaci (k čemukoli) v pdf jako ebook...

Aa

« Odpověď #14 kdy: 29. 06. 2018, 23:27:14 »
V podobnej cenovej hladine je este MS Surface Pro. Bezi tam normalny Win10 takze okrem pdf posluzi aj na Word ci Tex.