Zařízení na čtení vědeckých článků (čtečka/tablet)

Kit

Re:Zařízení na čtení vědeckých článků (čtečka/tablet)
« Odpověď #15 kdy: 29. 06. 2018, 23:58:19 »
PDF?

Tak to jsi v p...y, protože to NENÍ formát pro čtečky. To se dá číst maximálně tak na monitoru. To je prostě formát pro tiskárny, všechno je tam natvrdo zadrátované. (esli se něco nezměnilo)

Ještě kdyby to tak byl jen čistý text, ten se dá z pdf vyextrahovat a to pak v čtečce dáš.
Ale píšeš vědecké texty, takže obrázky, vzorce, ..., takže jsi asi v háji.

PS: Pořád nechápu, jak si někdo může myslet, že je "úžasné", když dá k dispozici dokumentaci (k čemukoli) v pdf jako ebook...

PDF si ve svém Kindle normálně čtu. Nevzpomínám si, že bych měl s nějakým běžným PDF problémy. Samozřejmě dávám přednost formátu MOBI, protože se přece jen chová lépe.

« Odpověď #16 kdy: 30. 06. 2018, 00:17:35 »
PDF?

Tak to jsi v p...y, protože to NENÍ formát pro čtečky. To se dá číst maximálně tak na monitoru. To je prostě formát pro tiskárny, všechno je tam natvrdo zadrátované. (esli se něco nezměnilo)

Ještě kdyby to tak byl jen čistý text, ten se dá z pdf vyextrahovat a to pak v čtečce dáš.
Ale píšeš vědecké texty, takže obrázky, vzorce, ..., takže jsi asi v háji.

PS: Pořád nechápu, jak si někdo může myslet, že je "úžasné", když dá k dispozici dokumentaci (k čemukoli) v pdf jako ebook...

PDF si ve svém Kindle normálně čtu. Nevzpomínám si, že bych měl s nějakým běžným PDF problémy. Samozřejmě dávám přednost formátu MOBI, protože se přece jen chová lépe.

Ale i já si nějak přečtu i to blbé pdf.
Ale ještě nikdy jsem nenarazil na pdf, které by se mi třeba přeformátovalo (zalomení  řádků) po zoomu.

Což je třeba problém i mobilního firefoxu.

y,

« Odpověď #17 kdy: 30. 06. 2018, 02:37:12 »
V podobnej cenovej hladine je este MS Surface Pro. Bezi tam normalny Win10 takze okrem pdf posluzi aj na Word ci Tex.
To je pravda. Surface ma skvelou integraci s OneNote a jeho stylus povazuji nekteri lide za lepsi -- navic tusim, ze lze koupit sadu nahradnich hrotu, ktere maji kazdy jinou tuhost/klouzavost, tak si clovek muze najit ten, ktery mu nejlepe vyhovuje. Klavesnice taky neni spatna. Mne osobne ovsem nepresvedcil, nicmene kamarad na nej nedal dopustit.

CoffeeMan

« Odpověď #18 kdy: 30. 06. 2018, 12:42:15 »
Se musím přidat. Také jsem řešil tento problém. A vyřešil jsem to tak, že jsem ukecal místní tiskárnu, že mně to budou tisknout a vázat. 8)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 01. 07. 2018, 00:37:51 »
Kindle DX.

Roman

« Odpověď #20 kdy: 01. 07. 2018, 14:33:24 »
Zalezi, od tvojich potrieb, o ktorych si sa ani netusis, ze nevyjadril, konkretnych produktov na vyber a aktualnych cien. Ten kto cita po sediacky a za stolom ma ine potreby od citacky, ako ten, co po leziacky vecer v posteli. Zalezi co citas a ako casto potrebujes citat nieco ine, pripadne ist do slovnika, alebo na web dohladat dalsie informacie.

Osobne mam citacku, ktora bola urcitu dobu v oficialnom predaji za 59€ a na bazosi za 50€ ako nezelany a nepochopeny vianocny darcek zamestnancov Telecomu. Vyssie odkazovana 10" Sony vyzera fajn, ale nie je to studentska cena. Studentska cena bolo kupit solidnu 6" citacku za 59€ https://www.martinus.sk/?uItem=223664 (-> Longshine https://longshine.de/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=208&lang=de  -> Tolino https://mytolino.de/) a do nej si nahrat vlastne softy na citanie a spravu citacky a uzivat si. Ked uz raz kupis taku vec za 59€, nechce sa ti dat za 2x vacsi display 4x viac, alebo za 4x vacsi 10x viac.

Osobne som precital stovky vedeckych clankov na tejto 6" citacke, ktore som si pripravil vacsinou v programe http://www.willus.com/k2pdfopt/ na konkretnu velkost displeja a rozlisenie! Davkovo si spracujes adresar na PC asi tak 3 strany/sec. Asi tak 2-5% clankov(ale nastastie nie vedeckych) je blbo vyrobenych(ze formatovanie dvoch susednych stlpcov je spojene), takze konverzia padne a tam nepomoze nic, alebo spoji 2 susedne stlpce ako jeden riadok(chyba tvorby PDF!) tak ostava iba citat to v originali a zoomovat. Nieco zvladne prekonvertovat aj Callibre, ale nie vsetko.

Zalezi aj ci chces citat pri stole/po stojacky, alebo po leziacky. 6" displej je skladny a vyborny do postele pre citanie na boku. 10" tablet mi bol osobne privelky. Je dobry tak na Youtube. Ked mas 1440x1072px rozlisenie, cize 300dpi, mozes pri zoomovani citat aj male pismenka. Pri mensom rozliseni by to asi neslo dobre. Kvoli citaniu "nekonvertovatelnych" PDF som uvazoval aj o 8" citacke a samozrejme citani na sirku, ale nic nema dobru cenu.

Hore padli famy, ze citacka nema podsvietenie. Vela citaciek ma podsvietenie, ale niektorym sa neda nastavit skutocne minimalna svietivost v menu. Riesim to programom napr. NightMode. Citacka bez podsvietenia skutocne nema vyznam. Tablet, kde by sa nedal nastavit jas na nizku uroven tiez nie.

Citacka bez moznosti instalovat rozny soft nema vyznam. Moznost nahrat zelany soft je klucova. Das si oblubeny launcher a program na spravu suborov a dobry citaci program, ktory zvladne dobre organizovat poznamky, alebo nepadne pri vacsim, ako 100MB subore. Preto pouzivam dva rozne citacie programy. :D
Neviem si vynachvalit aj AndroSearch na vyhladavanie v clankoch, ale je nenazraty, pretoze DB ma v RAM, takze velkost vyhladavaneho priestoru je obmedzena dostupnou RAM(~350MB na 2GB ulozisko), inak sa bude restartovat a spomalovat citacku.

6" citacky maju vacsinou 1 jadro a 512MB RAM, ale ak chces pouzivat vyhladavanie, prehliadac, prepinat medzi roznymi programami, tak by sa ti hodilo zariadenie s aspon 2 jadrami a 1GB RAM. A to male citacky maju bud jedno, alebo druhe.

Osobne by som si zelal 8" citacku 300dpi s 2-4 jadrami a 2-4GB RAM za 120€. V sucasnosti za taku cenu nezozenies v citackach ani jediny parameter z tychto 4, pricom ostatne budu na minime! O:)

krallinuxu

« Odpověď #21 kdy: 01. 07. 2018, 19:15:17 »
Já bych doporučil čtečku, ale nemám zkušenost jestli zobrazí i "věděcké" články.

Digi

« Odpověď #22 kdy: 01. 07. 2018, 19:28:23 »
Určitě ne čtečku. Jen na pdfka ti bude stačit jakkýkoliv tablet, ideálně 10", 4:3 se slotem na pamětovku.

« Odpověď #23 kdy: 01. 07. 2018, 20:06:43 »
Používám Lenovo Yoga 10". Díky válcovité baterii se dá rozumně držet jednou rukou "na stojáka".  Ve spojení s malou blutooth klávesnicí používám i na psaní emailů a tvorbu v TeXu (termux).

Kit

« Odpověď #24 kdy: 01. 07. 2018, 20:34:52 »
Používám 6" čtečku Kindle bez podsvícení a 7" tablet s Androidem. Pokud jsem venku za běžných světelných podmínek a čtu knihy, tak je lepší čtečka. V ostatních případech vítězí tablet. Je také mnohem praktičtější, neboť má čtečka např. neumí odeslat vyznačený odstavec do desktopu, zatímco s tabletem není problém. Ovšem modernější čtečky by to snad měly zvládnout také.

Roman

« Odpověď #25 kdy: 01. 07. 2018, 23:55:31 »
Používám 6" čtečku Kindle bez podsvícení a 7" tablet s Androidem. Pokud jsem venku za běžných světelných podmínek a čtu knihy, tak je lepší čtečka. V ostatních případech vítězí tablet.
Aj za tmy je lepsi tablet? Mne ta aplikacia NightMode funguje rozne na roznych zariadeniach. Na niektorom sa da nastavit jas presne v zelanom rozsahu, ale niekde je aj najtmavsi jas prilis svtly a niekde najsilnejsi prilis tmavy. :) Aky mate 7" tablet?

Je také mnohem praktičtější, neboť má čtečka např. neumí odeslat vyznačený odstavec do desktopu, zatímco s tabletem není problém. Ovšem modernější čtečky by to snad měly zvládnout také.
To je sposobene iba proprietarnym SW, ktory nejde zmenit. Mozno vsak vyrobca vydal update, alebo najdete dake riesenie. Tusim Pocketbook a urcite Onyx https://onyxboox.com/ su zalozene na Androide a dokazu do seba napchat aj ine aplikacie, ako vyrobcom nalinkovane.

Pri pozerani, co je v ponuke sa mi paci 8" PocketBook s Dual Core (2 × 1 GHz) a pamäť RAM 1 GB. Ma to v sucasnosti standart v displejoch - 300dpi 16 stupnov sedej je to, co mam a vola sa E Ink Carta. A nie kazdy vacsi displej to ma! ;) Je to o cosi mensie, ako 1/2 A4 na sirku. A spomenul som si aj na pre niekoho podstatnu vlastnost a to Text-to-Speech - prevod textu na rec, cize sluchatkovy vystup bez nutnosti cumiet na obsah. https://www.martinus.sk/?uItem=302693

...Zapomeň na vše co ti tady budou lidi radit protože ve finále stejně budeš řešit tyhle dva:
Závisí fakt na povaze článku co čteš, já osobně jsem se majznul po kapse a koupil iPad Pro 12,9". Je to geniální zařízení, dokonce je možné ty články pohodlně anotovat.
A co poviete na Onyxboo, ktory tiez dokaze zobrazit A4 v plnej velkosti, cize 13,3", am to 4 jadro 1,6GHz 2GB RAM  https://onyxboox.com/boox_max2 za 800$ http://www.ectaco.com/eBook-PDA-Dictionaries-items/?
Pri Sony za 800 https://www.sony.com/electronics/digital-paper-notepads/dpts1/specifications#features nevidim specifikaciu. Pri druhom Sony v diskusii uvedenom https://www.sony.com/electronics/digital-paper-notepads/dpt-series/specifications uz uviedli 2GB RAM a 2 jadra, ale Win 10 to podla mna degraduje. Ako jedini ale uvadzaju sifrovanie dat v zaklade. Co ma aj Apple. :)

Je možné koupit i menší 10" iPad, pak postačí obyčejná verze za 350 eur ale pak si časem budeš nadávat, že jsi mohl připlatit za větší displej.
A poznate niekoho, kto si nadava na 10"? Ja oblubujem citanie v posteli a uz 12"(opravujem predch. prispevok) sa mi zda nemotorny a privelka rozcvicka pre okohybne svaly. :D

Kit

« Odpověď #26 kdy: 02. 07. 2018, 00:26:59 »
Používám 6" čtečku Kindle bez podsvícení a 7" tablet s Androidem. Pokud jsem venku za běžných světelných podmínek a čtu knihy, tak je lepší čtečka. V ostatních případech vítězí tablet.
Aj za tmy je lepsi tablet? Mne ta aplikacia NightMode funguje rozne na roznych zariadeniach. Na niektorom sa da nastavit jas presne v zelanom rozsahu, ale niekde je aj najtmavsi jas prilis svtly a niekde najsilnejsi prilis tmavy. :) Aky mate 7" tablet?

Je také mnohem praktičtější, neboť má čtečka např. neumí odeslat vyznačený odstavec do desktopu, zatímco s tabletem není problém. Ovšem modernější čtečky by to snad měly zvládnout také.
To je sposobene iba proprietarnym SW, ktory nejde zmenit. Mozno vsak vyrobca vydal update, alebo najdete dake riesenie. Tusim Pocketbook a urcite Onyx https://onyxboox.com/ su zalozene na Androide a dokazu do seba napchat aj ine aplikacie, ako vyrobcom nalinkovane.

Ano, za tmy je lepší tablet, protože ten night mode funguje docela dobře. Na čtečce ve tmě nevidím nic. Na ostrém slunci je to naopak.

Ano, čtečka má docela chudý proprietární soft od Amazonu. Update mi to nenabídlo, tak asi není. Knížky se čtou dobře, trochu se dá i browsovat, ukládat poznámky a tak, ale komunikace s ostatními zařízeními vázne. Nabídlo mi to sdílení přes Facebook nebo Twitter, ale má to nehorázné požadavky na přístup k soukromým datům.

anonym

« Odpověď #27 kdy: 02. 07. 2018, 10:00:36 »
Řeším podobný problém, potřebu číst hlavně PDFka, většinou formátované pro tisk na A4 nebo letter. Prozatím jako favorita mám kombinaci Acer Chrome Tab 10 a na organizaci PDF https://i-librarian.net . Jen si nejsem jistý, jestli chrome tab je dobrý nápad.

Roman

« Odpověď #28 kdy: 03. 07. 2018, 18:34:36 »
Kit, sdileni pres Facebook, Twitter nebrat. :D Ved nakoniec by to bolo iba zverejnovanie prispevkov na nastenku a nic viac.

Prvy problem citacky, ze za tmy nevidite nic riesi kupa citacky s podsvietenim. To Vy isto viete, ale pisem to pre toho, kto uvazuje nad citackou a netusi, ze treba uvazovat nad citackou s podsvietenim. Ani neviem, ci je to podsvietenie na mojej konkretne jednostranne, ale je celkom rovnomerne a nerovnomernost jasu si pri citani(nie patrani po rovnomernosti jasu) nevsimnem.

Druhy problem nedostatok softu je sposobeny kupou citacky s proprietarnym softom. Na druhej strane Vam urcite funguje obdoba Adobe DRM, co na mojej nefunguje. Ale nikdy mi to nechybalo.

anonym, i-librarian vyzera byt perfektna vec, ktoru ja riesim 3-4 roznymi programami, ale na stranke https://i-librarian.net/features.php nenachadzam slovo "offline", nieto "offline mode". To by ma trapilo mat pri sebe vzdy zapnuty hotspot na mobile s dobrym pripojenim. (Aj ked ten tablet to ma asi k dispozicii.) Na posielanie anotacii a zdielanie samozrejme, ze treab pripojenie, ale na citanie  vo vlastnej kniznici a vyhladavanie by to nemalo byt treba.