V IT už je teď každý inženýr?

Kiwi

Re:V IT už je teď každý inženýr?
« Odpověď #75 kdy: 30. 06. 2018, 13:50:41 »
Je pravda, že většina lidí si určitě nepřečte to co tu píšeš protože maďarsky tu nikdo neumí.
To je dobre, lebo inak by vsetci pepici obdivovali Orbana.
Furt lepší než čobolí nabídka lidského odpadu - Mečiar, Slota, Fico a spol. ;)
Do politiky se pokud možno nepouštějte. Ajťáci nepatří zrovna mezi lidi s všeobecným rozhledem a znalostmi historického a geografického kontextu, takže jejich komentáře se úrovní nijak neliší od běžných hospodských (či kavárenských) keců dělníků bez maturity (či rádoby intelektuálů).

CoffeeMan

« Odpověď #76 kdy: 30. 06. 2018, 14:13:08 »
Je pravda, že většina lidí si určitě nepřečte to co tu píšeš protože maďarsky tu nikdo neumí.
Do politiky se pokud možno nepouštějte. Ajťáci nepatří zrovna mezi lidi s všeobecným rozhledem a znalostmi historického a geografického kontextu, takže jejich komentáře se úrovní nijak neliší od běžných hospodských (či kavárenských) keců dělníků bez maturity (či rádoby intelektuálů).

:o ;D

Radovan.

« Odpověď #77 kdy: 30. 06. 2018, 18:13:08 »
Paroubek, Kalousek, Nečas...

Dneska jsem byl na bitvě na Chlumu, a tam během pietního aktu pronesl přítomný ojroposranec památnou větu: "Věřím v moudrost politiků..." No, nasmáli jsme se ;D

Gődel

« Odpověď #78 kdy: 30. 06. 2018, 23:07:24 »
Do politiky se pokud možno nepouštějte. Ajťáci nepatří zrovna mezi lidi s všeobecným rozhledem a znalostmi historického a geografického kontextu
Ajťáci možná ne (i když ti se slušným vzděláním pravděpodobně ano, lopaty nepočítám). Naštěstí nejsem ajťák.

Vorel

« Odpověď #79 kdy: 01. 07. 2018, 11:51:43 »
Zopár osobních postřehů starého zbrojnoše.
Na základě svých osobních zkušeností bych si dovolil vyslovit názor, že co se týče IT a formálního vzdělání vč. titulů, tak čím je to delší doba od skončení školy, tím méně záleží na tom, zda jste ing., či nikoliv. Každého houby zajímá, že jste před dvaceti lety dolezli až ke státnicím a dostali ing. Daleko důležitější je jakou profesní minulostí se můžete pochlubit během posledních let, příp. pokud chcete dělat např. admina, jaké platné certifikace v danou chvíli máte - např. takové CCNP má nesrovnatelně vyšší váhu než ing. ČVUT FEL udělený před 20+ lety.
A co se týče oslovování a titulování. Není ono to vlastně úplně jedno? Přiznám se, že nevím proč tohle vlastně vůbec řešit. Pokud někomu dělá radost abych ho nějak oslovoval a vyžaduje to, tak nemám problém prostě mu vyhovět. Když se pak bude cítít dobře a bude spokojenej, tak proč nevyhovět, že? Takže pokud zjistím, že středoškolský učitel, který učí mého potomka si nachává říkat "profesor", tak nač mu kazit radost a tvrdohlavě jej oslovovat jako "učitel"? Pokud nějaký středoškolák má v názvu pracovní pozice "engineer" a já zjistím, že mu dělá dobře, pokud jej tak oslovuji, tak nevidím důvod proč bych mu nevyhověl. Klidně mu budu říkat "velkovezíre" jestliže díky tomu bude pracovat lépe a radostněji.  :P

balki

« Odpověď #80 kdy: 02. 07. 2018, 10:23:47 »
např. takové CCNP má nesrovnatelně vyšší váhu než ing. ČVUT FEL udělený před 20+ lety.

Ono ani CCNP nema velku vahu. Ono je to vacsinou o "talking is cheap show me the code". Respektive, ak je clovek kablikar/admin, tak "show me your skills".

Zbrojnoš středního věku

« Odpověď #81 kdy: 02. 07. 2018, 11:13:17 »
např. takové CCNP má nesrovnatelně vyšší váhu než ing. ČVUT FEL udělený před 20+ lety.
IMHO je to úplně jiná liga. Pokud někdo prolezl FELem před 20 lety (tedy v době, kdy jsem tam byl já), tak to prostě znamená, že není úplně blbý a má nějaké inženýrské schopnosti. O tom, jestli bude dneska schopen něco (co?) administrovat a jak, to říká velmi málo.
Pokud někdo dostal v nedávné době CCNP, tak vím, že je schopen značného množství úkonů v praktické síťové administraci, ale vůbec nevím, jestli ten člověk má nějaké inženýrské myšlení a rozhled po oboru a jestli bude schopen odborně růst dál.

Vorel

« Odpověď #82 kdy: 02. 07. 2018, 17:28:19 »
to "balki": Nemohu až tak souhlasit. Ono to úspěšné složení CCNP (před tím je třeba vlastnit CCNA) není nijak jednoduché. Ta zkouška je docela náročná a rozsáhlá - jak na znalosti z teorie, tak taky i z praxe. Věřte mi, něco o tom vím. Tahle certifikace o svém držiteli už docela něco vypovídá.

to "Zbrojnoš středního věku": Jéje, nejsme čirou náhodou spolužáci? Vy jste školu  nezmínil, pouze fakultu, takže teoreticky by to možné být mohlo. Já sice nejsem ČVUT, alébrž VUT - Brno, tehdy zejména na Údolní, ale taky na Kraváku v těch stavebních buňkách, na Božce, a vůbec rozstrkaně všude možně po Brně. Roky 89-94, obor elektrotechnologie. :D
Jinak souhlasím s tím, že FEL rozhodně nebyl zadarmo..... Dodnes se orosím, když si vzpomenu na jména např. Studnička, Sládková, apod.... jsem přesvědčenej, že pamětníci si určitě vzpomenou.... :D
Jak na školách tohoto typu vypadají poměry dnes (jestli je to rasovina, nebo spíš dávačka), to netuším.

Vorel

« Odpověď #83 kdy: 02. 07. 2018, 17:38:49 »
Ještě poznámka k tomuto:
Pokud někdo dostal v nedávné době CCNP, tak vím, že je schopen značného množství úkonů v praktické síťové administraci, ale vůbec nevím, jestli ten člověk má nějaké inženýrské myšlení a rozhled po oboru a jestli bude schopen odborně růst dál.
Souhlasím, že ohledně "...schopen značného množství úkonů v praktické síťové administraci...." máte pravdu, avšak jsem přesvědčenej, že to vypovídá také i o těch dalších zmíněných vlastnostech "inženýrské myšlení a rozhled po oboru a jestli bude schopen odborně růst dál."
Ona je ta zkouška totiž značně rozsáhlá, navíc vyžaduje urč. úroveň logického myšlení,  apod...
Obdobně jako absolvování toho zmíněného FELu, považuji tuhle certifikaci za doklad toho, že ten, kdo toto dokáže do své hlavy nasoukat a v praxi používat nemůže být úplně blbej.
Kdysi jsem četl, že přes 90% držitelů CCNP má magisterský stupeň VŠ vzdělání technického příp. přírodovědného směru i přesto, že podmínkou to není. 

« Odpověď #84 kdy: 03. 07. 2018, 08:11:14 »
Ještě poznámka k tomuto:
Souhlasím, že ohledně "...schopen značného množství úkonů v praktické síťové administraci...." máte pravdu, avšak jsem přesvědčenej, že to vypovídá také i o těch dalších zmíněných vlastnostech "inženýrské myšlení a rozhled po oboru a jestli bude schopen odborně růst dál."
Rozhled, logické myšlení ani schopnost (a hlavně ochotu) učit se nové věci vám žádný kus papíru nezaručí. Ani vysokoškolský diplom (u některých škol je korelace větší, u některých menší, ale záruka to není nikde), ani certifikace nějaké komerční firmy. Pár CCNP jsem potkal a zejména jeden mi utkvěl v paměti, protože ten člověk byl ukázkovým příkladem naprosté absence toho, o čem tvrdíte, že je k získání CCNP nutností. Za celou dobu našeho rozhovoru nebyl schopen na obhajobu svého řešení použít jiný argument než "ale podle Cisco guidelines se to má dělat takhle" a vyvrcholilo to perlou "přece kdyby ta funkce byla k něčemu dobrá, tak ji Cisco bude nabízet taky". Samozřejmě že takoví nejsou zdaleka všichni držitelé Cisco certifikátů, ale bylo by naivní myslet si, že CCNP (nebo jakýkoli jiný certifikát) je garancí něčeho z toho, co mu přisuzujete.

balki

« Odpověď #85 kdy: 03. 07. 2018, 10:03:59 »
to "balki": Nemohu až tak souhlasit. Ono to úspěšné složení CCNP (před tím je třeba vlastnit CCNA) není nijak jednoduché. Ta zkouška je docela náročná a rozsáhlá - jak na znalosti z teorie, tak taky i z praxe. Věřte mi, něco o tom vím. Tahle certifikace o svém držiteli už docela něco vypovídá.

"Vypovida" to, ze je cvicena cisco lopata. Ak by som pouzival zariadenie firmy cisco, tak je to jasna volba. Inak to nezohrava ulohu.

balki

« Odpověď #86 kdy: 03. 07. 2018, 10:07:53 »
Pripadne este juniper, tam robia nejake skolenie pre tych, co absolvovali cisco kurzy.

Gődel

« Odpověď #87 kdy: 03. 07. 2018, 11:38:53 »
"Vypovida" to, ze je cvicena cisco lopata.
Furt lepší značková lopata než nějaký no-name šunt ;)

Vorel

« Odpověď #88 kdy: 03. 07. 2018, 11:46:00 »
to "Michal Kubeček". Tak to je samozřejmě pravda. Nic není ideální zárukou čehokoliv, ani absolvování nějaké školy příp. kurzu není žádnou stoperocentní zárukou pracovní kvality.... Nicméně korelace tam nepochybně je - zvláště v případě technických VŠ, kde se zkoušky těžko dají okecat a také i v případě toho zmíněného CCNP.
Avšak taky jsem pochopitelně už potkal "experta" u kterého jsem nechápal jak mohl školou úspěšně prolézt. Nějací ti "Cvachové" se holt najdou naprosto ve všech oborech a na všech školách.

to "balki" a "Michal Kubeček" - CCNA a následně CCNP jsou z nezanedbatelné části obecně síťové - vyžadují znalosti ze sítí bez ohledu na konkrétní firemní implementaci, tzn. jsou mimo jiné zárukou rozhledu po oboru bez ohledu na implementaci konkrétní firmou. Dále je také faktem, že Cisco zejména v minulosti bylo, ale i dnes ještě stále je v oblasti sítí v mnoha směrech průkopníkem od kterého ostatní opisují. Tak to prostě je. Je jasné, že držitel firemní certifikace bude nejlépe znát výrobky dotyčné firmy, která certifikaci udělila, nicméně pokud není úplně blbej, což je vysoce pravděpodobné, tak díky obecným na konkrétní firmě nezávislým znalostem se rychle dokáže "přesvičovat" na ovládání výrobků jakékoliv jiné síťařské firmy.

Mám-li subjektivně na základě svého pocitu srovnat CCNA a CCNP se kouškama ze svého studia VŠ.
CCNA by co do rozsahu patřilo mezi těžké zkoušky na které je třeba se dlouhodobě systematicky připravovat.
CCNP by patřilo mezi vůbec nejtěžší zkoušky - také zejména zejména co do rozsahu, který je třeba nastudovat.

technomaniak

« Odpověď #89 kdy: 03. 07. 2018, 11:52:31 »
Pokud je vám z toho smutno tak hlavy vzhůru.
 8) 8) 8) https://www.youtube.com/watch?v=Z5CMoQEMeNM  8) 8) 8) 8)