Zapnutí notebooku s vyjmutým MXM GPU

Ferda

Zapnutí notebooku s vyjmutým MXM GPU
« kdy: 18. 06. 2018, 00:13:34 »
Mám tu mrtvolu notebooku Asus K55VM, kde je i5-3210M (s Intel® HD Graphics 4000) a MXM GPU nVidia GT 630M. Většinou ty NB chcípnou díky té nVidii a úžasnému nařízení EU (RoHS). Jenže když tu MXM GPU vytáhnu, tak se notebook nerozběhne.

Je nějaká šance, že by ten notebook bez té MXM GPU mohl fungovat a závada je jinde? Nebo to bez ní nenaběhne, protože je např. ta integrovaná GPU deaktivovaná?
« Poslední změna: 18. 06. 2018, 07:02:09 od Petr Krčmář »

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
Re:Zapnutí notebooku s vyjmutým MXM GPU
« Odpověď #1 kdy: 18. 06. 2018, 08:19:33 »
Porid si nejnizsi model MXM pro dany NB. U tech MXM modulu je spousta revizi, ktere jsou vzajemne mechanicky ci elektricky nekompatibilni.

Pokud jsi z Prahy tak si muzes prijit zkusit moji funkcni MXM z HP8540W (nejake quadro). Jsem ho nemel jeste vyndany, tak nevim zda je mozne bootovat bez nej.

EDIT: jak koukam, tak K55VM nema standardni MXM, ale nejaky vtip s podobnym konektorem:
https://www.ebay.com/itm/ASUS-K55-K55VM-nVIDIA-GT-630M-GDDR3-2GB-Video-Card-/111955494270
« Poslední změna: 18. 06. 2018, 08:21:18 od RDa »

Ferda

« Odpověď #2 kdy: 18. 06. 2018, 10:43:16 »
Tohle je MXM 3.0 Type A viz. http://www.eurocom.com/ec/release(231)ec.

Ferda

« Odpověď #3 kdy: 18. 06. 2018, 12:46:52 »
Tak jak jsem předpokládal, je to GPU. Zkusil jsem ji přefouknout horkým vzduchem a na chvíli se opět notebook zapnul viz. video na YT, jenže po chvíli už se nezapnul.
Na prd je, že se to nezapne bez té MXM GPU, protože by bohatě stačilo, kdyby to fungovalo na tu integrovanou GPU. Jedině že by byla např. možnost přeflešovat BIOS, aby z té integrované nastartoval. Nebo sehnat 'dobrou' MXM grafiku, ale mám obavu, že všude budou k dispozici akorát přefouknuté ludry.

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18. 06. 2018, 12:49:39 »
Ta grafika opravdu MXM neni. Vzdyt to ma uplne jinak ty piny a celkove rozmery desky :) Je to nejaky proprietarni bastl takze bez nej se nezaobejdes.

Zkus si sehnat schema notebooku a podivej se v cem to vazne - bud je tam blokovani zapnuti bez GPU (nejaky power good), nebo je displej pripojenej jenom do GPU, takze iGPU muze mit nezpojene vystupy.

Harik

« Odpověď #5 kdy: 18. 06. 2018, 12:55:50 »
Zkusil bych jí vyndat, resetovat bios a zapnout násilně (Force ON).

PCnity

• 691
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18. 06. 2018, 12:57:28 »
Ja by som tu VGA dal na 4 min na 200st C "upiect"... Od formatter boardov HP tlaciarni, az po MXM VGA mi to uz niekolko raz pomohlo.

Ferda

« Odpověď #7 kdy: 18. 06. 2018, 14:07:21 »
Zase ty foukací & zapékací metody jsou opravy na pár měsíců, chtělo by to nový čip a udělat reballing.
Zase se zapnul, tak jsem udělal jiné video https://youtu.be/N3iakbmghaI.
Řešením by bylo, aby to fungovalo na tu integrovanou grafiku, ale vůbec netuším, jak to je uvnitř zapojené (servisní manuál jsem neobjevil). 

?

« Odpověď #8 kdy: 18. 06. 2018, 14:23:11 »
Je možnost v BIOSu vynutit/upřednostnit použití integrované GPU a ověřit tak, že je tato možnost po HW stránce reálná?

Zjisti, za existuje podobný/shodný model, který nemá tu externí grafiku. Pak je šance, že model s externí grafikou má shodný HW + externí grafiku a jen rozdílný BIOS. pak by šlo vyzkoušet naflashovat BIOS pro model s interní grafikou do modelu s externí grafikou bez externí grafiky.

Ferda

« Odpověď #9 kdy: 18. 06. 2018, 15:05:35 »
BIOS je vidět v tom mém videu a je tam možnost nastavit pouze alokování paměti.
Podle tohoto videa jsou vidět obě grafiky, takže ta integrovaná vyřazená není, ale výstup na LCD nebo HDMI port bude nejspíš z té nVidie.
Jenže u Asusu jsou grafické ovladače pouze pro nVidii, takže se asi ani jiný typ nevyráběl.

JduJenTakOkolo

« Odpověď #10 kdy: 18. 06. 2018, 16:11:23 »
Já vidím ovladače i pro Intel, zkuste rozkliknout "Rozbalit všechno" nebo "Zobrazit vše".
Mimochodem ten notebook mám a funguje bez problémů minimálně pátým rokem.

Ferda

« Odpověď #12 kdy: 18. 06. 2018, 16:34:36 »
@JduJenTakOkolo: Tenhle NB taky fungoval bez problému, než chcípnul ;D Vyroben byl v srpnu 2012. Toho rozbalení u ovladačů jsem si nevšiml, asi schválnost.

@ByCzech: Už jsem tu naznačoval sehnání jiné grafiky, ale mám obavu, že budou podobně "opravené", jako se (ne)podařilo mě, což se zjistí až po pár měsících. A že by se zrovna někde vyskytovala nová? Když prodejci napíšu, že je na konektoru vidět, že byla použitá, tak mi odpoví, že ji pouze vyzkoušel :) Nevěřil bych ani tomu, když by někdo napsal, že použil nový čip pro reballing.

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 18. 06. 2018, 16:42:57 »
@ByCzech: Už jsem tu naznačoval sehnání jiné grafiky, ale mám obavu, že budou podobně "opravené", jako se (ne)podařilo mě, což se zjistí až po pár měsících. A že by se zrovna někde vyskytovala nová? Když prodejci napíšu, že je na konektoru vidět, že byla použitá, tak mi odpoví, že ji pouze vyzkoušel :) Nevěřil bych ani tomu, když by někdo napsal, že použil nový čip pro reballing.

Já s AliExpressem mám dobré zkušenosti. I s repasovanýma věcma. Pokud to navíc neodpovídá tomu co deklarovali, tak se otevře spor a i kdyby prodejce nesouhlasil - neboli nedojde li k dohodě, tak AliExpress prostě ty peníze vrátí a prodejce má smolíka - taky už odzkoušeno.

Youda

« Odpověď #14 kdy: 18. 06. 2018, 17:01:15 »
Mel jsem stejny problem se starsim podobnym NTB od Aususu.
Nemerim, ze to po odpojeni vedlejsi grafiky pojede.

Osobne jsem na ebay koupil za $60 cely refurbished mainboard a NTB jede dodnes. Teda jede, jak tak aususy jezdeji, ztejne jako predtim.