Mel bys priklad? Zajimal by me ten nesvar u perlu nebo pythonu... jak to vypada.
Než jsem stačil odpovědět, tak jsou tady příklady. Pokud vezmu uvedený příklad
import sys
h, m = {}, 0
for l in sys.stdin:
h[l] = h[l] + 1 if l in h else 1
if m < h[l]:
m = h[l]
print len(h), m
tak řádek h[l] = h[l] + 1 if l in h else 1
má významně vyšší hustotu informací než ostatní řádky. Neříkám, že je špatně, v Pythonu je to celkem idiomatická konstrukce, jen to vypichuju jako ten příklad.
Imho nemá vyšší informační hustotu, než třeba ve většině jazyků běžný for( ; ; ), takže se to ničemu běžnému nevymyká. Zajímavé je, že tě nezaujalo hůře čitelné 'max = max > h[l] and max or h[l]' u jazyku Lua, který dáváš za vzor jazyka, který má údajně hustotu rovnoměrnou. Pokud je řádek krátký a dobře čitelný, není jednořádkový if na škodu, právě naopak, dělá program přehlednější a pro složitější podmínky má python if klasický, nezatížený vatou prázdných řádků se závorkou, jak je ostatně vidět o řádek níž.
Nic jsi nepochopil.
1. Jestli to nevidíš, tak jsi prostě slepý.
2. Argumentovat výrazem, který ve všech těch jazycích bude vypadat zhruba stejně je další nesmysl. Bavíme se o konstrukcích jazyka, ne o tom, jak kdo dokáže znepřehlednit program složitými výrazy.
3. Já nebojuji žádnou válku proti Pythonu, tak se uklidni. Dal jsem k dispozici (podle mne) zajímavý názor, pokud se ti nezamlouvá, tak si řekni, že je to kokotina a klidně to tu napiš. Ale z toho co jsi sem napsal to spíš vypadá, že máš pocit, že jsme ti sebrali lopatičky a tvé argumenty se snaží vyvrátit něco, s čím nikdo nepolemizuje.
4. Poznámka o for cyklu je dobrá.
Nezlob se, ale ublizene mi znis ty sam.
ad 0) jak muzu mit dobrou poznamku o for, kdyz jsem nic nepochopil?
ad 1) neni jasne o cem mluvis
ad 2) neni to nesmysl, je to dukaz toho, ze lua ti nebrani psat informacne ruzne huste radky, neni to totiz jen vec jazyka, ale i programatora, viz ty dalsi ukazky javy, ktere to řadne 'vylepsily' a jejich autori jsou dokonce presvedceni ze je to tak lepsi
ad 3) jsem klidny, jen poukazuji na tvuj omyl, python se informacni homogenitou nevymyka standardu, naopak je v tom spise nadprumerne lepsi, protoze ma malo syntakticke vaty. Obecne si nemyslim ze je to kokotina, byt jsi to napsal spatne, ma to racionalni zaklad. Zakladni problem neni informacni nehomogenita, zakladni problem jsou slozite vyrazy na jednom radku u kterych se pri cteni kodu zadrhnes a chvili trva, nez je pochopis. Kdyz ten zapis udelas informacne homogenni tak, ze vsechny radky budou huste a zadrhnes se u vsech, tak to bude porad spatne. Takze a) je potreba mit informacni hustotu takovou, aby zapis byl snadno a rychle pochopitelny a to je spis vec programatora nez jazyka a b) je potreba se zbavit vaty, coz je predevsim vec jazyka.