[...]byť na linuxu jsem nic nestříhal od roku 2010[...]
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/
Že je DaVinci Resolve pro Linux jsem úplně zazdil. Měl jsem samozřejmě na mysli věci jako kdenlive nebo kino.
Tím spíš mi uniká důvod proč se bastlit s AMD Hackintoshem.
Pokud se chci bastlit pro to bastlení, pak OK, je to zábava, ale je to právě o té zábavě, ne až tak o praktickém využití.
Když to funguje, je to super, ale nemůžu na to spoléhat. Já sám jsem kdysi rozjel PowerPC MacOS X v emulátoru jménem PearPC. Fungovalo to, ale použitelné to samozřejmě nebylo. V dobách (asi) intel 10.4 jsem rozjel i OS X 10.4 na nějakém celeronu. S dobrým pocitem jsem otevřel textedit a safari a pak to celé smazal. Rozjel jsem i NextSTEP ve VirtualBOXu (to byla výzva!). Teď mám jen Fedoru v Parallels a dosbox na raspberry pi. Rozumím tedy tomu, proč lidé cpou macOS na AMD a mám pocit, že kvůli skutečné práci s tím počítačem to (alespoň pro většinu z nich) opravdu není.
Taky nelze pominout, že na spuštění macOS na ne-apple hardwaru je potřeba software - efi bootloader a nějaký kext, který není zrovna aprobován výrobcem. Kromě aktivní snahy Applu to znemožnit bych neopomíjel fakt, že to je software z neověřeného zdroje, který může dělat ještě spoustu dalších věcí, ne vždy úplně libých uživateli. Může volat domů, těžit nějaké coiny, posílat spam - cokoliv. Jasně, nejspíš je nedělá. Ale do hackintoshe bych přesto číslo platební karty nezadal. Digitální podepisování softwaru a ověřené repozitáře mají něco do sebe.
Pokud pořád vycházím z původního dotazu "chci stříhat video na AMD v linuxu", vychází mi stavba hackintoshe jako drbání se levou nohou za pravým uchem.
Jablíčka jsou intel-only. Jsou na to dost výrazně optimalizovaná. Natvrdo občas počítají s tím, že nějaký hardware je nebo není přitomen. Někdy nějakou celkem běžnou komponentu (disky toshiba svého času) vybaví vlastním firmwarem, který se chová jinak, než na pohled totožný disk z obchodu. Nebo citlivost na RAMky, která je u jablíček taky řekněme přehnaná.
AMD je z tohoto pohledu bastlířská (v pozitivním slova smyslu) výzva, ale z praktického hlediska nerozum. Když už, tak intel s čipsetem podle nějakého rozšířeného macu.
Kromě toho intelu mají vlastní komponenty - touchbar, touchpad, klávesnici s jinými čudlíky, než mají jiná PC. Klávesnici přelepí a přenastaví, ale ten touchpad? Originál není žádná láce a použitelné kopie nejsou. O touchbaru (který zrovna ten FCPX docela hodně využívá) nemluvě.
Pokud chci primárně stříhat video na linuxu mám výběr ze široké škály softwaru, jak popsal předřečník, a žádný hackintosh nepotřebuji.
Pokud chci jen stříhat video tak si můžu postavit Windows PC a na děj dát něco od Adobe, nebo koupit skutečné jablíčko a tam používat FCPX (nepředpokládám, že někdo staví hackintosh, aby na něm provozoval iMovie).
Pokud si chci hrát, stavím hackintosh na AMD. Ale k tomu původní dotaz nesměřoval.
Když funguje 3D akcelerace, nevidím důvod proč by nemělo fungovat stříhání videa.
No, to já bych pár důvodů našel
Nehovořil jsem o fungující 3D akceleraci ale fungujícím střihu (což implikuje v libovolném NLE editoru komplet zpracovaný film od importu zdrojového materiálu, přes vlastní střih, úpravu zvuku, titulky, color grading, po export, samozřejmě za předpokladu rozumného pracovního tempa a stability). Jestli to rozjedeš, tak se pochlub

Každopádně, pokud původní tazatel hodlá tento experiment podstoupit, tak mu fandím. Jen aby neměl přehnaná očekávání.