V Ubuntu zmizel Dash a horní lišta

lkuuz

V Ubuntu zmizel Dash a horní lišta
« kdy: 02. 06. 2018, 12:23:22 »
Zdravím všechny, potřeboval pomoc při záchraně Ubuntu s Unity.  :)

Po aktualizacích a restartu PC jsem po přihlášení zjistil, že nevidím dash, horní lištu, okna nemají tlačítka pro zavření, nefunguje přepínání tabů apod.. Hledal jsem nějaké návody na internetu, ale bohužel nezafungovaly. Zkusil jsem přeinstalovat celé Unity, balíček ubuntu-desktop a vše, co odpovídalo ubuntu-*, vše s využitím apt purge. Bohužel ani po celkové reinstalaci jsem se nedostal k uspokojivému výsledku a nemůžu reálně pracovat s okny.

Určitě budu rád, když budete znát odpověď vedoucí k opravení současného stavu, ale hlavně se chci zeptat: Kde najdu konfigurační soubory a logy k Unity, Compizu, případně dalším věcem, co by s tím mohly souviset? Když jsem hledal na stránkách Ubuntu, objevil jsem pouze obecné základní rady pro začátečníky, ale nezjistil jsem, jakým způsobem zjistit, kde je chyba ve smyslu nějakého erroru v logu nebo kde bych mohl najít něco špatně nastaveného. Neprodělat právě úžasnou zkušenost s terminály, lynxem a příkazovým řádkem obecně, tak se cítím skoro jako ve Windows.  :-[

Danny

Re:V Ubuntu zmizel Dash a horní lišta
« Odpověď #1 kdy: 02. 06. 2018, 13:51:00 »
pokud nepomůže nic, zkus instalovat jiný desktop (třeba "apt install xubuntu-desktop") a ten pak místo toho používat

lkuuz

« Odpověď #2 kdy: 02. 06. 2018, 14:41:55 »
Díky, zkusím. Ale rád bych rozchodil ten původní. Už proto, že to je očividně část systému, ve které se dostatečně neorientuji.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2018, 15:11:52 »
ac priznivce Xfce, chapu ze chces zkusit Unity rozbehat a hlavne to nebude ani nic komplikovaneho... na 99% vypadlo nastaveni/aktivace Unity pluginu v Compizu, tzn. je potreba jen ho vratit zpet, coz by melo jit i tim ze ho proste smazes a vytvori se nove...

naprosto universalni rada je vzdy ta, zjistit zda je problem se systemem nebo uzivatelskym nastavenim, takze zaloz noveho uzivatele a prihlas se na nej, kdyz bude vse ok => je system ok, ale tvuj stavajici uzivatelsky profil ma v sobe neco spatne...
kdyz bude stejny problem => je problem se systemem...

zpet ke kontkrenimu.. Unity, nemam ho nikde nainstalovane, ale hledej v tvem $HOME adresar .compiz (ci soubor compiz*) mozna v .config ...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #4 kdy: 02. 06. 2018, 15:17:15 »
ten koukam ze compiz asi nebude v text configu ale v "registrech", kdy reset by mel jit (z konzole pres ctrl+alt+f1):
Kód: [Vybrat]
DISPLAY=:0 dconf reset -f /org/compiz/
unity --reset-icons & disown
vice info viz napr

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 02. 06. 2018, 15:22:24 »
pripadne asi v novejsich verzi je opet text config:
rm -rf ~/.config/compiz-1
gnome-session-quit --force
viz #18 z bugreportu

lkuuz

« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2018, 17:00:39 »
Bohužel podobné pokusy s compizem a dconfem /gconfem jsem už zkoušel. Zkusil jsem i to, co jste tady napsal (z příkazového řádku v Unity) a bohužel bez výsledku. Říkal jsem si, že se v tom zkusím pohrabat, ale bez dokumentace se mi do toho moc nechce...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2018, 17:52:11 »
a vytvoril si noveho uzivatele na ktereho ses prehlasil?

lkuuz

« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2018, 18:03:00 »
a vytvoril si noveho uzivatele na ktereho ses prehlasil?

Ano, nový uživatel má stejný problém. Error bude někde v systému. Jak říkám, klidně si to zkusím nastudovat, ale nevím ani, odkud začít.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2018, 18:20:06 »
muzes si nastudovat "Jak se spravne ptat" protoze abych ti napsal nekolik moznosti a ty psal ze si vse zkousel, to se dalo usetrit tim ze by jsi do dotazu napsal co vse si jiz zkousel...

logy jsou ve /var/log

muzes mit naborene nektere soubory balicky, lze zkontrolovat nastrojem debsums
(viz napr. https://www.tecmint.com/check-verify-md5sum-packages-files-in-linux/)

preinstalovat muzes nejen unity* balicky ale *unity* i *compiz*:
dpkg -l | grep -e unity -e compiz
take je mozne ze jsi nejakej balicek odinstaloval, takze uz neni v systemu, tedy preinstalovani tech co jsou ti nemusi pomoci, to si muzes overit ze nahodis z USB Live Ubuntu (verze vydani co mas nainstalovanou) a zkouknes seznam nainstalovanejch balicku a porovnas s temi v tvem systemu... seznam balicku co je v ISO lze zjistit i z souboru ISO:casper/filesystem.manifest

lkuuz

« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2018, 18:22:53 »
Tak jsem zjistil, že se chyba částečně spravila. Nyní už funguje přepínání mezi aplikacemi s pomocí klávesových zkratek, takže postup nejspíše částečně zafungoval. Ale je dobré zmínit, že jsem zároveň nainstaloval asi tři DE.

Zbytek samozřejmě stále nefunkční.

lkuuz

« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2018, 18:45:23 »
muzes si nastudovat "Jak se spravne ptat" protoze abych ti napsal nekolik moznosti a ty psal ze si vse zkousel, to se dalo usetrit tim ze by jsi do dotazu napsal co vse si jiz zkousel...

Tak to bych toho napsal opravdu hodně. Jenže právě tyhle postupy jsou na internetu v různých obměnách pro nejrůznější verze. Navíc bývají mírně odlišné, takže za sebe klidně vyzkouším všechno, co mi tady kdo poradí, včetně toho, co jsi mi tady poslal už kvůli nějakému "drobnému" detailu. Za sebe nemůžu říct, že jsem vyzkoušel přesně tvůj postup, ale hromadu nejrůznějších variací z internetu včetně několika mojich vlastních.

Taky jsem po zálohování promazal některé nepotřebné soubory, vymazal /tmp - to taky někde doporučovali - prošel jsem kus internetu, než jsem napsal na fórum. Proto jsem si taky napsal o dokumentaci.

logy jsou ve /var/log

Díval jsem se, ale bohužel jsem tam neobjevil ani Compiz, ani Unity. Logy var Upstart jsou podle všeho prázdné. Když jsem zkoumal manuálové stránky od Compizu a Unity, tak jsem si nevšiml způsobu, jak je přinutit k logování, max. umožňují debug.

muzes mit naborene nektere soubory balicky, lze zkontrolovat nastrojem debsums
(viz napr. https://www.tecmint.com/check-verify-md5sum-packages-files-in-linux/)

Díky za radu, tohle jsem neznal, vyzkouším.

preinstalovat muzes nejen unity* balicky ale *unity* i *compiz*:
dpkg -l | grep -e unity -e compiz

Ok, zkusím to překontrolovat ještě jednou, hlavně s tím Compizem. Ten jsem ještě nezkoušel. Bohužel jsem nevěděl, že k tomu patří.

take je mozne ze jsi nejakej balicek odinstaloval, takze uz neni v systemu, tedy preinstalovani tech co jsou ti nemusi pomoci, to si muzes overit ze nahodis z USB Live Ubuntu (verze vydani co mas nainstalovanou) a zkouknes seznam nainstalovanejch balicku a porovnas s temi v tvem systemu... seznam balicku co je v ISO lze zjistit i z souboru ISO:casper/filesystem.manifest

Mrknu na to a zkusím ty balíčky probrat ještě pečlivěji. Mám nainstalované další DE, takže o co jde...

Díky za rady a podporu a užitečné informace.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2018, 18:51:25 »
Compiz je prave zaklad pro cele Unity, ktere je v podstate JEN pridanej rozsirujici modul "Unity" do Compizu, treba ty nahledy pustenejch programu jsou primo z Compizu, a hromada dalsich veci take, ale kdyz ti nejde prave dash a horni lista to zarizuje prave ten Unity modul do Compizu... jeste by "teoreticky" mohl byt problem s ovladacem grafiky ze nenajede 3D podpora, kterou Compiz a tedy i Unity pozaduje, spravne by se v takovem pripade mel pustit Unity-Fallback (nebo Unity-2D, nevim ted jak se to presne jmenuje, v prubehu Unity verzi se to ruzne i menilo), to muzes zkusit i sam, kdyz vybiras v prihlasovacim okne do jakeho DE se chces prihlasit, tak zkus vybrat jine Unity :-)

lkuuz

« Odpověď #13 kdy: 03. 06. 2018, 07:16:57 »
Tak jsem dospěl ke konečnému řešení.  ;D

Jelikož tady mám přehršel nejrůznějších prostředí, tak jsem komplet přeinstaloval všechny *ubuntu-[a-ik-rt-z]* balíčky, přičemž jsem všechno, co neodpovídalo regulárnímu výrazu, doinstaloval automaticky. Unity už nefunguje vůbec... Asi si to s sebou vzalo závislosti, kterých jsem si nevšiml, takže jen pro info, kompletní přeinstalace po nainstalování několika DE + Xubuntu asi není tou nejlepší cestou, dále se tomu budu věnovat, až na to budu mít čas a chuť. Xfce se mi graficky líbí sice mnohem méně, ale ten přehled v aplikacích pestrost nastavení je úžasný a Unity na tohle nemá.

lkuuz

« Odpověď #14 kdy: 03. 06. 2018, 08:09:15 »
Mimochodem, taky se mi po kompletní přeinstalaci Unity nedaří odhlásit z Xfce, to jen pro úplnost.