Nicmene bydlet v najmu za stejne penize jako hypo na 25let je naprosty nesmysl.
Hele, tak tohle má několik rovin.
1) nájmy dávají trošku smysl jen ve větších městech - Praha, Brno, v Ústí atd... je to totální nesmysl, nájem vychází znatelně dráže než hypo. Nicméně například v centru Prahy je výhodnější platit nájem, než mít hypo
2) co zahrnuje nájem a co hypo je dost rozdíl - nájem zahrnuje často nějaké základní vybavení (zabudované skříně, hezká koupelna, atd.), údržbu, fond oprav. Hypo zahrnuje jen vlastnictví nemovitosti. Ono když je nájem v Praze třeba 15.000 Kč, je třeba se dívat i na to, že z toho nájmu je fond oprav třeba 3-4.000 Kč, 1.000-2.000 Kč základní opotřebení vybavení (varná deska, podlahy, malby, záchod, koupelna, umyvadlo, tyhle věci tu nebudou věčně a je třeba každých 10-20 let modernizovat), a tak ve skutečnosti je pak nájem třeba 10.000 Kč
3) mobilita - do bytu pod váma se nastěhuje pianistka, před barákem postaví magistrálu, najdete si práci v jiném městě atd., pořídíte si děti, najdete si holku co má byt a tak
4) všední realita netržních nájmů - známý se přestěhuje do zahraničí, do jednoho pokoje si naháže věci a ve zbytku bytu vás nechá za 5.000 Kč bydlet, protože vás zná a důvěřuje vám a tak. Třeba nenajdete super výhodný nájem hned, ale za pár let.
ale zase hypo má nějaké výhody
1) možnost si přizpůsobit nemovitost - ethernetové rozvody, indukční varná deska, smart home a různé vychytávky
2) v ČR pravděpodobný výhled růstu a srovnávání se západem (i když ceny nemovitostí v Praze už jsou srovnatelné)
3) možné spoření na důchod
Je to na zvážení každého, osobně bych řekl, že když je prostě dobrá doba a hodně výhodných nabídek, tak dává smysl v Praze jít do vlastního, jinak zas tolik ne. Mimo Prahu to dává v mnoha oblastech význam o hodně větší, nemluvě o tom, že na mnoha místech se nájem de fakto ani nedá sehnat. Já osobně bych si v Praze v dnešní době nemovitost asi nekoupil, podle mě ty ceny jsou přestřelené, ceny bytů do fakto jak v Madridu, možná i vyšší než v Berlíně, ale platy o 1/3 nižší, takže podle mě blbost kupovat. Raději bych si zachoval flexibilitu a našel si práci třeba na menším městě a operativně se stěhoval, podle mě kvalita života by byla lepší, ostatně se to tu už probíralo, kvalita života v Praze je nízká, o to víc, když platíte 20k hypo.