Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze

Pravdomluv

Re:Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze
« Odpověď #435 kdy: 21. 09. 2018, 12:20:27 »
To jsou moudra. Jak říkám. Lidi se tímhle způsobem dostávají do fakt velkých problémů. Protože svět nejsou jenom nemovitosti.

Bohuzel jsou nemovitosti temer vsechno, alespon co se tyce financnich trhu. V soucasnosti tvori hypoteky asi 80% byznysu bank. Nemovitostni trh je celosvetove obri oproti dluhopisovymu nebo akciovymu.

Schvalne kolik mate a vasi znami v akciich a dluhopisech. Mozna par slupek co sedi v podilovych fondech na stari, ale kolik vasich znamych ma vetsinu aktiv ve svy nemovitosti s pakou 10:1 a vic?

Yep, nemovitosti jsou dneska skoro vsechno.

Vitejte v neofeudalismu.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #436 kdy: 21. 09. 2018, 12:38:42 »
Inflace je tak 6 % a úroky 2 až 3 %. Chce to umět počítat. A ceny nemovitostí rostou 10 %. Ale klidně spořte jako socky :D
Úroky mohou vyskočit. Já tedy budu raději spořit jako socka než nalít několik mega do hypo na pražský předražený byt, kde si nejsem jistý ani s vývojem úroků, udržením ceny ani s vývojem hlučnosti sousedů. Tohle je zas výhoda Ostravy, kde si z programátorského platu můžu za pár let našetřit na byt. Platy jsou tu možná o 1/3 až 1/2 nižší než v Praze, ale byty jsou levnější 5x.

omg

« Odpověď #437 kdy: 21. 09. 2018, 13:07:15 »
Yep, nemovitosti jsou dneska skoro vsechno.

Ja si tiez nesuhlasim. Nehnutelnost je z pohladu vlastnika pasivum - vyzaduje naklady. Aj jej likvidnost moze byt niekedy problemova.

BTW: nutkave kupovanie vlastneho byvania je taka cesko-slovenska mentalita (aj preto hypotekovy osial) - nebude to investicna strategia ale skor "socialny status bohatstva".

BTW2: moje investicie do nehnutelnosti su 0 - som socka s celkom dobre diverzifikovanym portfoliom :-P

cvok

« Odpověď #438 kdy: 21. 09. 2018, 13:12:35 »
Problem je, ze pokud nebydlis ve vlastnim, platis hypoteku nekomu jinemu.
Najmy jsou momentalne skoro stejne jako hypo.

Myslim ze investice do bytu ve kterem nebydlim neni takove terno jak tu nekteri prezentuji (muze byt, ale chce to stesti, plus je to i dost prace).

Nicmene bydlet v najmu za stejne penize jako hypo na 25let je naprosty nesmysl.

CoffeeMan

« Odpověď #439 kdy: 21. 09. 2018, 13:32:22 »
Chlapi, když já bych byl tak rád, abyste dávali peníze spíše do vlastního businessu, do vzdělávání svých dětí a tak. Vždyť jsou to jenom zablešené byty.

A banky nemají 80 % na nemovitostech. Musel bych se podívat někam, ale furt ještě fungují normálně a půjčují peníze na business. Mám dojem, že je to asi 1:1 ku hypotékám.

To jsou prostě ty samé šílené kecy jako v roce 2008.

Pravdomluv

« Odpověď #440 kdy: 21. 09. 2018, 13:41:39 »
Chlapi, když já bych byl tak rád, abyste dávali peníze spíše do vlastního businessu, do vzdělávání svých dětí a tak. Vždyť jsou to jenom zablešené byty.

A banky nemají 80 % na nemovitostech. Musel bych se podívat někam, ale furt ještě fungují normálně a půjčují peníze na business. Mám dojem, že je to asi 1:1 ku hypotékám.

To jsou prostě ty samé šílené kecy jako v roce 2008.

https://www.czech-ba.cz/cs/vyzkumna-studie-pro-cba-financni-chovani-domacnosti-v-teorii-praxi

Obrazek 17. Vyvoj bankovnich uveru podle klientskeho hlediska.

To je prave velkej mytus, ze banky jsou tady porad pro byznys jako v nejakym 19. Stoleti. Dneska je jejich profit temer bez rizika v nemovitostech a pozemcich, kde maji vzdycky zastavu. Kdyz to cely slitne do velkyho pruseru, tak je vytahne obcan z dani nebo natistenych penez, proto bez rizika pro ne.

Pravdomluv

« Odpověď #441 kdy: 21. 09. 2018, 13:49:22 »
Btw. Cesko v 2008 v krizi neskoncilo jako zbytek sveta. Nikdo poradne nevi proc, nekteri tvrdi, ze v cr prosel bankovni sektor ocistou po pruserech na konci devadesatych.

Spis je to proto, ze hypotekovej trh tehdy poradne neexistoval. V 90.tych byl urok na staveni jako prase, po 2000 se u nas zacaly privatizovat statni byty a zacal boom v nemovitostech a spekulace s nima. V 2008 se to u nas jeste nerozjelo. Takze zadnej pad. Ale v poslednich letech se hypoteky konecne rozjely naplno jak si vsichni vsimame kolem sebe. Podle me cekaji cesi na svuj 2008 moment az ted.

Ted je tady kratkodoba incentiva, ze uver je vlasntne vyhodnej oproti inflaci (skutecny inflaci), ale to bude nakratko pravdepodobne nez to slitne.

Zbytek sveta se riti do jiny krize - studentsky, a auto uvery, private credit, a dalsi. U nas ale jeste poradne neprobehla hypotekova ocista

CoffeeMan

« Odpověď #442 kdy: 21. 09. 2018, 14:15:32 »
Zrovna řádí "doomsday" na hospodářkách. Že 1/3 domácností nemá úspory ani na novou ledničku. Já plně chápu, že zdejší osazenstvo na ledničku má. A že ti samý lidé na tu ledničku neměli ani před dekádou. Ale prostě ta společnost je fakt nahnutá.

Já třeba zrovna teď prodávám nemovitosti. Protože se mně zdá, že získaný kapitál můžu rozvíjet jinde. A ano, za dekádu jsem si přišel na hezkých pár mega.

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #443 kdy: 21. 09. 2018, 14:37:20 »

Hele, tak tohle má několik rovin.

1) nájmy dávají trošku smysl jen ve větších městech - Praha, Brno, v Ústí atd... je to totální nesmysl, nájem vychází znatelně dráže než hypo. Nicméně například v centru Prahy je výhodnější platit nájem, než mít hypo

2) co zahrnuje nájem a co hypo je dost rozdíl - nájem zahrnuje často nějaké základní vybavení (zabudované skříně, hezká koupelna, atd.), údržbu, fond oprav. Hypo zahrnuje jen vlastnictví nemovitosti. Ono když je nájem v Praze třeba 15.000 Kč, je třeba se dívat i na to, že z toho nájmu je fond oprav třeba 3-4.000 Kč, 1.000-2.000 Kč základní opotřebení vybavení (varná deska, podlahy, malby, záchod, koupelna, umyvadlo, tyhle věci tu nebudou věčně a je třeba každých 10-20 let modernizovat), a tak ve skutečnosti je pak nájem třeba 10.000 Kč

3) mobilita - do bytu pod váma se nastěhuje pianistka, před barákem postaví magistrálu, najdete si práci v jiném městě atd., pořídíte si děti, najdete si holku co má byt a tak

4) všední realita netržních nájmů - známý se přestěhuje do zahraničí, do jednoho pokoje si naháže věci a ve zbytku bytu vás nechá za 5.000 Kč bydlet, protože vás zná a důvěřuje vám a tak. Třeba nenajdete super výhodný nájem hned, ale za pár let.

ale zase hypo má nějaké výhody

1) možnost si přizpůsobit nemovitost - ethernetové rozvody, indukční varná deska, smart home a různé vychytávky

2) v ČR pravděpodobný výhled růstu a srovnávání se západem (i když ceny nemovitostí v Praze už jsou srovnatelné)

3) možné spoření na důchod

Je to na zvážení každého, osobně bych řekl, že když je prostě dobrá doba a hodně výhodných nabídek, tak dává smysl v Praze jít do vlastního, jinak zas tolik ne. Mimo Prahu to dává v mnoha oblastech význam o hodně větší, nemluvě o tom, že na mnoha místech se nájem de fakto ani nedá sehnat. Já osobně bych si v Praze v dnešní době nemovitost asi nekoupil, podle mě ty ceny jsou přestřelené, ceny bytů do fakto jak v Madridu, možná i vyšší než v Berlíně, ale platy o 1/3 nižší, takže podle mě blbost kupovat. Raději bych si zachoval flexibilitu a našel si práci třeba na menším městě a operativně se stěhoval, podle mě kvalita života by byla lepší, ostatně se to tu už probíralo, kvalita života v Praze je nízká, o to víc, když platíte 20k hypo.

Pravdomluv

« Odpověď #444 kdy: 21. 09. 2018, 15:06:24 »

Hele, tak tohle má několik rovin.

1) nájmy dávají trošku smysl jen ve větších městech - Praha, Brno, v Ústí atd... je to totální nesmysl, nájem vychází znatelně dráže než hypo. Nicméně například v centru Prahy je výhodnější platit nájem, než mít hypo

2) co zahrnuje nájem a co hypo je dost rozdíl - nájem zahrnuje často nějaké základní vybavení (zabudované skříně, hezká koupelna, atd.), údržbu, fond oprav. Hypo zahrnuje jen vlastnictví nemovitosti. Ono když je nájem v Praze třeba 15.000 Kč, je třeba se dívat i na to, že z toho nájmu je fond oprav třeba 3-4.000 Kč, 1.000-2.000 Kč základní opotřebení vybavení (varná deska, podlahy, malby, záchod, koupelna, umyvadlo, tyhle věci tu nebudou věčně a je třeba každých 10-20 let modernizovat), a tak ve skutečnosti je pak nájem třeba 10.000 Kč

3) mobilita - do bytu pod váma se nastěhuje pianistka, před barákem postaví magistrálu, najdete si práci v jiném městě atd., pořídíte si děti, najdete si holku co má byt a tak

4) všední realita netržních nájmů - známý se přestěhuje do zahraničí, do jednoho pokoje si naháže věci a ve zbytku bytu vás nechá za 5.000 Kč bydlet, protože vás zná a důvěřuje vám a tak. Třeba nenajdete super výhodný nájem hned, ale za pár let.

ale zase hypo má nějaké výhody

1) možnost si přizpůsobit nemovitost - ethernetové rozvody, indukční varná deska, smart home a různé vychytávky

2) v ČR pravděpodobný výhled růstu a srovnávání se západem (i když ceny nemovitostí v Praze už jsou srovnatelné)

3) možné spoření na důchod

Je to na zvážení každého, osobně bych řekl, že když je prostě dobrá doba a hodně výhodných nabídek, tak dává smysl v Praze jít do vlastního, jinak zas tolik ne. Mimo Prahu to dává v mnoha oblastech význam o hodně větší, nemluvě o tom, že na mnoha místech se nájem de fakto ani nedá sehnat. Já osobně bych si v Praze v dnešní době nemovitost asi nekoupil, podle mě ty ceny jsou přestřelené, ceny bytů do fakto jak v Madridu, možná i vyšší než v Berlíně, ale platy o 1/3 nižší, takže podle mě blbost kupovat. Raději bych si zachoval flexibilitu a našel si práci třeba na menším městě a operativně se stěhoval, podle mě kvalita života by byla lepší, ostatně se to tu už probíralo, kvalita života v Praze je nízká, o to víc, když platíte 20k hypo.

Najem vs hypo.. klasicka debata porad dokola. Oni jsou kratkodobe v equilibriu, takze ani jendo z toho neni vyrazn lepsi nez to druhy.
Proto nema smysl delat nejaky kalkulace s fondem oprav apod.

Jenze dlouhodobe to vychazi, ze najmy jsou lepsi na vrcholu boomu a vlastnictvi na spodu trhu, protoze u najmu je vyhoda flexibility. Vetsina lidi na to kadi, ty sledujou jen kratkodobej trend, takze se najmy a hypo drzi v rovnovaze a likvidita v tom nehraje takovou roli.

Ono je to stejne fuk jestli chces bydlet ve 'vlastnim' nebo v pronajatym. Je to jenom hra se slovy na blby ovce. Kdyz zijes v najmu, tak si pronajimas ten byt. Kdyz mas 'vlastni' na hypo, tak si akorat pronajimas penize. Stejne to tech 30 let drzi na svy jmeni banka. Ale ovce maji pocit ze jim neco patri, ok.

Ve vysledku je to stejne jedno co delas, pokud nesurfujes na vlne trhu. Ve spod trhu mas nakoupit a na vrcholu prodat, koupit proticyklicky veci a cekat na dalsi vlnu a tak dokola. CR se konecne pripojuje ke svetovymu  hospodarskymu cyklu.

Urvustrop

« Odpověď #445 kdy: 21. 09. 2018, 15:09:52 »
On ten rozdíl je v tom, že po těch 20 letech máš buď vlastní byt, nebo hovno.

CoffeeMan

« Odpověď #446 kdy: 21. 09. 2018, 15:12:58 »

Pokud jste si koupil byt na blbým místě a nebo máte vágusy spolumajitele, tak si buďte jistý, že po 20 letech budete mít prdlačky i s tou hypo.

Urvustrop

« Odpověď #447 kdy: 21. 09. 2018, 16:01:09 »

Pokud jste si koupil byt na blbým místě a nebo máte vágusy spolumajitele, tak si buďte jistý, že po 20 letech budete mít prdlačky i s tou hypo.
No tak musíš mít taky alespoň dvouciferné IQ a nekoupit si byt v Mostě.

CoffeeMan

« Odpověď #448 kdy: 21. 09. 2018, 16:15:17 »

Příbuzná si chtěla koupit byt v novostavbě. Jsem to rychle prolétl na katastru a povídám: "Víš, že tam budeš jediná s vysokoškolským vzděláním?" To bylo osazenstvo. A například lidé, co chodí na dvanáctky tahat gumy, ti by jí ze života udělali peklo.

Pravdomluv

« Odpověď #449 kdy: 21. 09. 2018, 16:21:51 »

Příbuzná si chtěla koupit byt v novostavbě. Jsem to rychle prolétl na katastru a povídám: "Víš, že tam budeš jediná s vysokoškolským vzděláním?" To bylo osazenstvo. A například lidé, co chodí na dvanáctky tahat gumy, ti by jí ze života udělali peklo.

Novostavba to je takova ta papirova budka, ve ktery slysis prdy souseda jeste vic nez v socansky bytovce?

Takova ta budova, ktera se rozproda driv nez se zacne stavet, takze se to odflakne na max a pak ctes na idnesu o hororech z novostaveb?