Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze

lopatka

Re:Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze
« Odpověď #150 kdy: 12. 09. 2018, 15:17:37 »
Fakt? Podľa https://ekonomika.idnes.cz/srovnani-mezd-0dy-/ekonomika.aspx?y=ekonomika/srovnani-mezd.htm to potom znamená, že v Prahe žijú len tí najlepšie zarábajúci, top 2 percentá. Žiadni dôchodci, žiadni skladníci so 150 czk na hodinu, žiadni remeslo ovládajúci ľudia? Nevieš o čom hovoríš. Napíš to niekam verejne a verím, že sa tvojim názorom vysmeje drvivá väčšina pražákov a predvedú ti, že sa dá v pohode vyžiť aj z ďaleko nižšieho platu, lebo už tak z neho dávno žijú... Nehovorím, že je 80k czk super plat. To je 500 na hodinu a toľko mi na IČO ponúkala aj firma z malého českého mesta za PHP, čisto remote. Ale zas netrep, že sa v Prahe nedá vyžiť za aj menej. Dá. A v pohodičke...

Důchodci dostali byty ještě za komunistů, spoustě lidí dali peníze na byt v praze rodiče a kupovali si ho ještě když ty ceny nebyly šílené, někdo si nakoupil byty od města za směšně nízké ceny. Spousta lidí v dlouhodobém pronájmu má výši nájemného domluvenou ještě z minula a ještě jim to nezvýšili. Ty ceny bydlení vyskočili šíleně teď za posledních pár let, takže je to prostě problém jen malého procenta lidí, kteří shání bydlení zrovna teď.

Prakticky teď rostou příjmy z renty víc než příjmy ze zaměstnání a záleží čím dál více na tom jak vás zabezpečí rodina, než na tom jestli něco umíte a jste dobrý vývojář. Zvykněte si prostě že jako zaměstnanec živící se vlastní prací jste na tom nejspodnějším místě žebříčku a zaměstnavatel vám dá vždy jen tak tak málo jak nejmíň to jde.

anonym

« Odpověď #151 kdy: 12. 09. 2018, 15:24:22 »
Jinak ja uz se smiruju s tim, ze nikdy nebudu bohaty. Myslel jsem si, ze kdyz budu brat prachy v 10. decilu, tak ze proste budu mit ty Mercedesy a zit si budu pohadkove. Bohuzel jsem zjistil, ze ty penize v CR staci v podstate jen na to, abych si nemusel kupovat bazarove veci:

1. Muzu si koupit nove auto stredni tridy, nemusim bazarove
2. Postavit stredne velky dum tak za 4 mega
3. V zime a v lete zajet na dovolenou do hotelu (to se mi porad nedari protoze pracuju)
4. Nemusim ve vlaku premyslet, jestli si muzu dovolit v jidelnim voze dat neco dobreho, nebo jestli kava ve starbucku neni precejen moc draha, nebo jestli si muzu obsac doprat steak.
5. V restauraci si muzu dat salatek z baru ikdyz stoji 60,- Kc
6. A mit rodinu a deti.

A to je vsechno. Nikdy nebudu mit ani na noveho lepsiho Bavoraka co by stal treba 2 mega. Vlastne si nebudu moct dovolit ani auto za 1 mega.

Hosi, to je nejvetsi stradani v zivote, kdyz clovek si chce zajistit stesti vecma, ne snad proto, ze by to neslo, ale proto, ze s nejvetsi pravdepodobnosti nebude milionar aby toho docilil.

Petr

« Odpověď #152 kdy: 12. 09. 2018, 15:30:41 »
Ja to vidim tak, ze vas problem spociva v jednom meste - Praha. To je vas problem. Ja tam par mesicu zil a pracoval a vubec se nedivim, ze vam ani 80k nestaci. To mesto je pro ziti hrozne, neda se do nej vjet, neda se z nej dostat ven, je tam velky ramus z dopravy, byty jsou drahe.

Podle me senior co dela za 50k nekde z mensiho a peknejsiho mesta/mestecka se ma lip, nez Prazak. Hosi, ta hruza v Praze, tu vam nikdy prachy nevynahradi, to byste museli brat 150-200k, mit luxusni byt, faro atd.

Proto taky si taky kazdy trochu uspesnejsi jouda postavi dum v malomeste za Prahou, neco s dojezdovou vzdalenosti kolem 30 minut (Ricany, Uvaly, Brandys, Cernosice, Roztoky ...) a ma tak 2-3 dny tydne home office.
Prazsky plat a kvalita zivota mimo Prahu.
Ja to tak udelal a nestezuju si.
Hlasim se mezi ty joudy. Praha je co do dopravy pojebane misto. Zacpa all the time dovnitr i ven. Vzdy kdyz se dokonci slavne nejakej tunel, most, obchvat, tak uz je to o 10 let pozdeji nez melo bejt a cele je to zkurvene. Nikde neubude dopravy, jen ji pribude - tranzitni zeme a kamion za kamionem (na SVK se jezdi krasne oproti tomuto vtipu okolo Prahy).
Slavne se postavi okruj, spojka a pak jedes z kanclu do blanky a cekas 20 minut kolonu a smutne koukas na 3 vterinovou zelenou, kde projedou 4 auta a z toho 2 uz na cervenou.

2-3 dny HO, okolo stovky a zit mimo. +1

Petr

« Odpověď #153 kdy: 12. 09. 2018, 15:35:53 »
15k naklady na bydleni

Za 15k se teda ale hodně uskrovníš někde v 2kk na periferii nebo baráček dost ZA periferií.

Si spočítej hypotéku na cenu BYTU v Praze.
https://www.kalkulackahypoteky.cz/

Normální hypotéka stojí tak 30 tisíc měsíčně při splácení 25 let, čti na normální nemovitost pro CHUDÉ.
To znamená, že kdybys byl sám, tak to neutáhneš.

https://reality.idnes.cz/detail/prodej/byt/praha-kolbenova/5a873a70a26e3a692f052cb7/
A to je KOLBENOVA!!!

No a splátka je: 32 tisíc měsíčně!!! po dobu 25-ti let. Navíc se ti narodí děti, ženská bude bez práce.
TY PŘIJDEŠ O PRÁCI, BUDE KRIZE A ROK BUDEŠ ČUMĚT!

Těch 80 hrubého je jen na základní žití!

Ja napsal 15, protoze za to se da sehnat proste neco. Vim, ze kdyz chces vetsi byt na lepsim miste tak 25++.
Uvazoval sem o bytu v Praze. Parametry: alespon 4+kk (100m2 a vic), terasa, parkovani a idealni blizko metra nebo alespon par zastavek tram bus od metra. Vysledek? 10+ mega za ty horsi. Za lepsi tak 13++.

Takze ano, solo za 80 hrubeho zadna manana. Kdyz sou 2 a oba maji 80, tak uz se to da.

Ja teda bydlim mimo a mam relativne malou hypo. Chtel sem bliz nebo do Prahy, abych nebyl ten kokot co kazdej den zasira prijezdy do Praglu, ale proste sorry, ale nemam na to pri zachovani nejakeho rozumneho standardu ziti a pomeru vydaju na hypo k prijmu rodiny. Ted mame nejakych 17% z rodin. prijmu na bydleni a do tech 20% mi to prijde rozumne, aby clovek mohl nad necim jeste premyslet (chata, druhy byt, nejake jistejsi investice).

=
Souhlasim s tebou.

Petr

« Odpověď #154 kdy: 12. 09. 2018, 15:40:25 »
...
+1
Shrnul si to uplne presne. Strasna frustrace.

Rayman

« Odpověď #155 kdy: 12. 09. 2018, 15:46:28 »
No v Praze to bude jen horší. Developeři podél hlavních tahů pořád staví nové domy, Kauflandy atd = 3 nové semafory na silnici, která je už tak ucpaná. Do toho pruh pro cyklisty a pro jistotu zúžení na jeden pruh (jak se teď stalo před Kolbenovou).

Jsem si jistý, že tohle není jen nekompetence, ale musí jít o úplatky - v jiných zemích je nutné zajistit obslužnou infrastrukturu. Tady developer postaví sídliště a napojí to na přetíženou silnici.. S rozvojem satelitů okolo Prahy je to po 7. ráno peklo..

Petr

« Odpověď #156 kdy: 12. 09. 2018, 15:52:10 »
Jsem si jistý, že tohle není jen nekompetence, ale musí jít o úplatky - v jiných zemích je nutné zajistit obslužnou infrastrukturu. Tady developer postaví sídliště a napojí to na přetíženou silnici.. S rozvojem satelitů okolo Prahy je to po 7. ráno peklo..
Proto chodim na desatou a ve 4 domu. Jinak se neda nikam dostat.
Pravda je, ze vsude se stavi a jen stavi, ale silnice, zeleznice a obecne infrastruktura nic.
Kdysi sem nekde slysel/videl/cetl o tom, ze kdyby se 30% lidi dojizdejici do Prahy, presunulo do MHD, tak to kapacitne umre. (sorry, zdroj nemuzu najit..).
Takze na jednu stranu reguluji auta, ok, ale chybi sakra krok 2 a to nabidnout rozumnou alternativu v podobe bus/vlak. Ale zadne nove koleje nikde nevidim. Porad jen ty co pred 20 lety.

tralala

« Odpověď #157 kdy: 12. 09. 2018, 16:31:20 »
Ja mam cca 8000k na den, uplne presne ked ma mesiac 22 dni to vychadza podla kurzu 174k czk, 6800 euro ... robim v korporate na svarc a posledne tri mesiace permanentny remote, trocha to trvalo ale teraz ani neviem co je volno a co praca uplne sa mi to zlieva, ked je treba spravim nejake komity ...
Robis na Slovensku? Korporat je na Slovensku alebo robis pre zahranicie? Ako sa da k takej praci dostat?

jj slovensko ale samozrejme pre zahranicnych, ale nemaj strach, zo zaciatku som si to strasne odsral, skoro som z toho vyhorel, ale teraz cucam ten korporatny cecok co to da :D normalne cez agenturu, zalozil som si sro a makal som, potom som odtial odisiel a vratil som sa len za podmienky ze mi pridaju a pridali bez problemov, pretoze videli ze som pre nich klucovy a makam dobre. ono vela ludi si mysli ze staci sa priblblo usmievat a zrazu budu mat 200k ale ono realne aj treba fakt nieco robit ...

glum

« Odpověď #158 kdy: 12. 09. 2018, 16:46:00 »

Hlasim se mezi ty joudy. Praha je co do dopravy pojebane misto. Zacpa all the time dovnitr i ven. Vzdy kdyz se dokonci slavne nejakej tunel, most, obchvat, tak uz je to o 10 let pozdeji nez melo bejt a cele je to zkurvene. Nikde neubude dopravy, jen ji pribude - tranzitni zeme a kamion za kamionem (na SVK se jezdi krasne oproti tomuto vtipu okolo Prahy).
Slavne se postavi okruj, spojka a pak jedes z kanclu do blanky a cekas 20 minut kolonu a smutne koukas na 3 vterinovou zelenou, kde projedou 4 auta a z toho 2 uz na cervenou.

Nemáš jezdit po městě autem jak debil.

mirek

« Odpověď #159 kdy: 12. 09. 2018, 17:59:37 »
Takže má jezdit s bezďákama, ochlasty a dalším odpadem? Proti kvalitní MHD nic nemám, ale ta naše s tím nic společného nemá.

Vlado

« Odpověď #160 kdy: 12. 09. 2018, 18:14:22 »
Co se to tu vyrojilo jako hejno vran, vsude samej primitiv a vymletej buran

Lelek

« Odpověď #161 kdy: 12. 09. 2018, 18:21:49 »
Ja mam cca 8000k na den, uplne presne ked ma mesiac 22 dni to vychadza podla kurzu 174k czk, 6800 euro ... robim v korporate na svarc a posledne tri mesiace permanentny remote, trocha to trvalo ale teraz ani neviem co je volno a co praca uplne sa mi to zlieva, ked je treba spravim nejake komity ...
Robis na Slovensku? Korporat je na Slovensku alebo robis pre zahranicie? Ako sa da k takej praci dostat?

jj slovensko ale samozrejme pre zahranicnych, ale nemaj strach, zo zaciatku som si to strasne odsral, skoro som z toho vyhorel, ale teraz cucam ten korporatny cecok co to da :D normalne cez agenturu, zalozil som si sro a makal som, potom som odtial odisiel a vratil som sa len za podmienky ze mi pridaju a pridali bez problemov, pretoze videli ze som pre nich klucovy a makam dobre. ono vela ludi si mysli ze staci sa priblblo usmievat a zrazu budu mat 200k ale ono realne aj treba fakt nieco robit ...
A ako to mas s danami? Dari sa ti "optimalizovat" alebo poctivo platis Kocnerovi, Poorovi, Sirokemu a spol.? Tiez by som najradsej isiel na s.r.o. ale jedine za predpokladu, ze ojebem tu statnu mafiu na max, inac to nema vobec cenu.

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #162 kdy: 12. 09. 2018, 19:13:31 »
Takže má jezdit s bezďákama, ochlasty a dalším odpadem? Proti kvalitní MHD nic nemám, ale ta naše s tím nic společného nemá.

Hele, nikdo tě nenutí, můžeš bydlet třeba v Čelákovicích a ráno jet pohodlně příměstským vlakem až na masaryčku za půl hoďky a odtamtud dojít kamkoliv po centru do práce de fakto pěšky. A příměstské vlaky jsou super a žádné bezďáky v nich fakt nepotkáš.

Pražská MHD na evropské poměry zase tak špatná navíc není, a jako opilce a bezdomovce tam ve špičce zas tolik nevidíš. Osobně doporučuji v Praze se naučit brzo vstávat, protože pražáci vstávaj pozdě, takže když vstaneš v 5:00 a v 5:30 vyjedeš, třeba i autem, tak přijdeš na to, že z jednoho konce Prahy na druhý se dostaneš károu za 30 minut. Další možnost je to posunout na to, že třeba děláš od 11:00 a vyjet po 10:00, většinou v IT jobech tahle pracovní flexibilita takový problém není.

Ono když máš flexibilní pracovní dobu, tak doprava není ani takový problém, jako spíše to parkování.

Když člověk hledá způsoby, tak to prostě jde, zaměstnavatelé se v Praze de fakto koncentrují na Praze 4 a Praze 5, s tím, že pokud bydlíš na Praze 4, tak to by v tom byl čert, abys nesehnal zaměstnání do 15ti minut cesty MHD. Takže asi tak.

jpu

« Odpověď #163 kdy: 12. 09. 2018, 20:05:49 »
Ach jo, nechtěl bych mít ve firmě zaměstnance, co pořád vysedává na rootu, žije mimo realitu a snaží se všem vnutit sny o tom, jak má každý programátor brát minimálně 100.000,- a vymýšlet si pohádky o tom, jak když programátor bere pod 100.000,- jaká je to lopata. :-( :-( :-(

Připadá mi to, jako když třicetiletý fracek sedí doma v dětském pokoji a máma na něj volá, že má schůzku na pracovním úřadě a on ji na to říká, že nikam nejde, dokud nebude brát 100.000,-

Ano, existují programátoři, kteří vydělávají mnohem víc, ale to neznamená, že 100.000,- je nějaký standard.

Nejde o standard, ale o běžné programátory. Dnes ho dělají i blbci, kteří na to nemají. Programátorů je v populaci pár procent, takže o těch se bavíme. Nedá se to naučit. A tam je sto tisíc úplně mimo realitu, pokud debilní prodavačka může brát 30 tisíc. To jako nakoupíš tři krávy místo jednoho programátora? Aha? Nebo ti jedna kráva nahradí vědce? Nevím...
Javmane, ak si teda javaman ale aj ked nie si, jediny debil si tu ty. Preco ma byt debilna upratovacka?
Tolko picusov sa nikde len tak lahko nevidi, ale staci natukat www.forum.root.cz a ocitnete sa priamo medzi nimi. Tolko sraciek co sa vypoti na roote, to snad ani nie je mozne, ze taki ludia robia programatorov a este za tolke prachy. Ale samozrejme, na internete je kazdy astronaut a milionar. Rozumni a inteligentni programatori by s takymito socanmi nikdy nestracali cas a nikdy by sa takto nevyjadrovali

Petr

« Odpověď #164 kdy: 12. 09. 2018, 20:12:26 »

Nemáš jezdit po městě autem jak debil.
Ja jezdim jen do prace a tu mam ma periferii. Coz nemeni nic na tom, ze doprava je zkurvena. Jezdival sem 8 let vlakem a jde to. Autem lepsi. Z garaze do garaze celej rok neresim bundy svetry, neni mi vedro, protoze ideal 23 v garazi. Krasa.