Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
Re:Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze
« Odpověď #135 kdy: 12. 09. 2018, 11:15:38 »
No upřímně, dělám linux admina, mám kolem těch 80k, rodinu nemám, bydlím ten panelák, nějaké auto, a nějaká ta dovolená.

Jako práce je to dobrá, nemusím de fakto moc hrábnout, v práci si pouštím televizi, obavy z toho, že bych ve 40ti, 50ti či 60ti nenašel práci vůbec nemám, znám několik lidí z oboru 50+ a problém nemají, za to programátora v tomto věku neznám skoro žádného, to jo, obor se na mě vyvíjí spíše pomalu, firmy spíše poptávají starší a zastaralejší technologie, než já bych byl schopný nabídnout. Nějak zvlášť se obor za posledních 10 let nezměnil, ano Docker, LVM, SystemD, jinak v základu je to za mojí kariéru 15 let stejné. Velká výhoda linux admina je, že nejsem nijak fixovaný na nějakou společnost či dodavatele, prostě nestane se mi jako u Javy, že by to koupil Oracle a zpoplatnil (což už se stalo, sice pomaloučku tím, že security aktualizace jsou pro zastaralé - rozuměj veškerý korporát, za prachy, ale i tak). Windows dělat nechci právě z toho důvodu, že Mrkvosoftu nevěřím, a kdo ví, kdo to bude řídit zítra, a kam povane vítr, to u Linuxu až tolik nehrozí.

Do důchodu nikdy jít nechci. Upřímně řečeno má práce je tak pohodová, že do firmy chodím i rád. V zásadě, pokud člověk od života neočekává mnoho a chce mít pohodu, mohu doporučit. Je ale fakt, že občas mě to i sere z tohodle důvodu. Javistu bych za 80k fakt nedělal, podle mě to za ty prachy dělá jen blázen. Javisty znám, je to řádově namáhavější práce, za 80k je podle mě nedoceněná.

Lidi co říkaj, že ajťáci jsou přeplacení, neví co mluví. V týmu co dělám se staráme o desítky miliónů zákazníků, každý zaměstnanec tak v průměru poskytuje službu 1+ mio. zákazníkům. Tohle strašně málo běžných lidí vidí. Prý učitelé by měli brát víc, ale on jim nikdo nebrání dělat e-kurzy pro 100.000 lidí a vydělávat 100k měsíčně. Ty platy v IT jsou zasloužené, služba kterou dávají ajťáci lidem je ohromná a ohromně levná. Kdyby ajťáci řešili státní správu, tak se sice platy ztrojnásobí, ale počet úředníků klesne stonásobně, to málokdo vidí.

Mě naopak přijdou jiné profese jako přeplacené, právníci, realitní makléři, atd. Realitní makléř si je schopný říct o provizi 300.000 Kč za týden jen za to, že byt trošku naleští a prodá ho jak naleštěné hovno a stačí mu na to základka. Shodou okolností mám známého realitního makléře, a tak můžu směle říci, že ajťák za 50k čistého je nevděčně zaplacená práce když to má být programátor co maká, má 5 let praxe, 5 let vysoké, a vysoké logické a matematické myšlení. Nelze to porovnávat s Frantou Vomáčkou, který se po práci vylije a jde si zahrát na automaty v hospě, aby další den vydělal nějaký kešeny zas ve fabrice, a za to dostal 30k hrubého...

Madafa

« Odpověď #136 kdy: 12. 09. 2018, 11:20:38 »
15k naklady na bydleni

Za 15k se teda ale hodně uskrovníš někde v 2kk na periferii nebo baráček dost ZA periferií.

Si spočítej hypotéku na cenu BYTU v Praze.
https://www.kalkulackahypoteky.cz/

Normální hypotéka stojí tak 30 tisíc měsíčně při splácení 25 let, čti na normální nemovitost pro CHUDÉ.
To znamená, že kdybys byl sám, tak to neutáhneš.

https://reality.idnes.cz/detail/prodej/byt/praha-kolbenova/5a873a70a26e3a692f052cb7/
A to je KOLBENOVA!!!

No a splátka je: 32 tisíc měsíčně!!! po dobu 25-ti let. Navíc se ti narodí děti, ženská bude bez práce.
TY PŘIJDEŠ O PRÁCI, BUDE KRIZE A ROK BUDEŠ ČUMĚT!

Těch 80 hrubého je jen na základní žití!

Cek

« Odpověď #137 kdy: 12. 09. 2018, 11:54:37 »
Tyvole, 120m2 bydleni je pro chudy? :-D

No asi mame na chudobu dost jinej nahled....

vim

« Odpověď #138 kdy: 12. 09. 2018, 12:26:32 »
Tyvole, 120m2 bydleni je pro chudy? :-D

No asi mame na chudobu dost jinej nahled....

Hele, obecně máme v naší republice pokroucené vnímání co je a není únosný minimální standard. (je to výsledek práce rádoby samozvaných pravicových stran, které tak akorád dělaji servis pro korporace) Třeba průměr EU na jednopokojový byt je cca 50m2 a  u nás ti  klidně developer nabídne přestřelený jakože nadstandardní 1+1 40m2 za 3-4 mio. Boužel spoluobčané na to ještě pořád naskakují a tyto předraženky kupují, resp. se zadlužují na 20-30let, aby taky měli svoji krabici.

Ano, 120m2 pro rodinu  není žádný hogofogo  a  jak už to někdo psal, ITkak který děla za mzdu autobusáka je tragéd a kurví trh.  (on na to časem přijde sám)

Vim

Madafa

« Odpověď #139 kdy: 12. 09. 2018, 13:02:05 »
120m2 pro rodinu  není žádný hogofogo

120m2 je pro rodinu, kde budete mít 2-3 děti takové nějaké rozumné minimum, aby si ti lidé nešlapali po hlavě.

Když kouknete na plánek bytu:
https://reality.idnes.cz/detail/prodej/byt/praha-kolbenova/5a873a70a26e3a692f052cb7/

Je tam jedna koupelna pro rodiče, aby mohli sexovat a nemuseli chodit přes chodbu.
Hodí se to i ráno, když máte v bytě další 3 lidi a potřebujete se odhovnit před cestou do práce.
Pak tam jsou dva dětské pokojíčky.

Není tam žádná pracovna, není tam kutící kumbál, kde by člověk mohl pájet nějaké to arduino.
V ložnici si rozloží šminky žena.
Dvě děti mají každé svůj malý pokojíček, ale jinak to není žádná rozežranost.
Je to takové rozumné minimum pro rodinu, kde budou dvě lidé + dvě děti.
Jak tam dáte tři, už to začne být "těsnější".

Je to takový byt pro PRACUJÍCÍ rodinu, takhle si představuji, že by měl žít autobusák, který si za manželku vezme učitelku. V podstatě tedy relativně spodní část nižší třídy.

Programátor, ELITA NÁRODA (a ne, nemyslím i PHPkáře), by měl mít na lepší. Měl by mít na ten domek v centru se zahradou, aby mohl po příchodu z práce jít na zahrádku posedět, kafe si dát, zapařenouřiť do kádě naložit.

Tedy, 80 HRUBÉHO dnes na slušné žití v Praze skutečně není, jen na přežívání.
To je plat pro nějakého šmudlala v PHP, systémáka nebo správce sítě.
Oproti tomu, řekněme 80 čistého už na slušný život v Praze stačí.
Dejme tomu, že by manželka byla učitelka, tam je výhoda, že poněkud moc nehrozí ztráta zaměstnání, nebo třeba zdravotní sestra s platem 30 tisíc čistá ruka (sestřičky v dobré nemocnici mají cca 25-35), TO PAK UŽ VYCHÁZÍ JAKO ZA KOMUNISTŮ! Jinými slovy, pokud jako rodina dáte dokupy 100-110 tisíc čistého, můžete si v Praze žít jako za komunistů! Mít slušné auto, slušné bydlení, chatu na Slapech a jezdit na dovolené.

Madafa

« Odpověď #140 kdy: 12. 09. 2018, 13:03:51 »
Je to takový byt pro PRACUJÍCÍ rodinu, takhle si představuji, že by měl žít autobusák, který si za manželku vezme učitelku. V podstatě tedy relativně spodní část nižší třídy.

STŘEDNÍ! Překlep.

mirek

« Odpověď #141 kdy: 12. 09. 2018, 13:11:22 »

Programátor, ELITA NÁRODA (a ne, nemyslím i PHPkáře), by měl mít na lepší. Měl by mít na ten domek v centru se zahradou, aby mohl po příchodu z práce jít na zahrádku posedět, kafe si dát, zapařenouřiť do kádě naložit.

Javistu bych za 80k fakt nedělal, podle mě to za ty prachy dělá jen blázen. Javisty znám, je to řádově namáhavější práce, za 80k je podle mě nedoceněná.

Ty platy v IT jsou zasloužené, služba kterou dávají ajťáci lidem je ohromná a ohromně levná. Kdyby ajťáci řešili státní správu, tak se sice platy ztrojnásobí, ale počet úředníků klesne stonásobně, to málokdo vidí.

Mě naopak přijdou jiné profese jako přeplacené, právníci, realitní makléři, atd. Realitní makléř si je schopný říct o provizi 300.000 Kč za týden jen za to, že byt trošku naleští a prodá ho jak naleštěné hovno a stačí mu na to základka. Shodou okolností mám známého realitního makléře, a tak můžu směle říci, že ajťák za 50k čistého je nevděčně zaplacená práce když to má být programátor co maká, má 5 let praxe, 5 let vysoké, a vysoké logické a matematické myšlení. Nelze to porovnávat s Frantou Vomáčkou, který se po práci vylije a jde si zahrát na automaty v hospě, aby další den vydělal nějaký kešeny zas ve fabrice, a za to dostal 30k hrubého...

+1

Je to přesně tak. Mně nevadí, že blbec autobusák má jen na 3+1. Ale špičkový odborník, který pracuje hlavou, by měl mít trochu lepší podmínky. Řidiče nahradíš strojem během chvíle, ale většinu lepších programátorů ne. Proto je u nás ten trh rozbitý, protože blbečci dostávají skoro to stejné, co myslící elita. Co třeba vědci? 30 hrubého základ? Aha, tak už víme, odkud vítr fouká. Prostě se tu podporují dementní socky a lemplové.

PetrN

« Odpověď #142 kdy: 12. 09. 2018, 13:13:09 »
Ach jo, nechtěl bych mít ve firmě zaměstnance, co pořád vysedává na rootu, žije mimo realitu a snaží se všem vnutit sny o tom, jak má každý programátor brát minimálně 100.000,- a vymýšlet si pohádky o tom, jak když programátor bere pod 100.000,- jaká je to lopata. :-( :-( :-(

Připadá mi to, jako když třicetiletý fracek sedí doma v dětském pokoji a máma na něj volá, že má schůzku na pracovním úřadě a on ji na to říká, že nikam nejde, dokud nebude brát 100.000,-

Ano, existují programátoři, kteří vydělávají mnohem víc, ale to neznamená, že 100.000,- je nějaký standard.

mirek

« Odpověď #143 kdy: 12. 09. 2018, 13:22:46 »
Ach jo, nechtěl bych mít ve firmě zaměstnance, co pořád vysedává na rootu, žije mimo realitu a snaží se všem vnutit sny o tom, jak má každý programátor brát minimálně 100.000,- a vymýšlet si pohádky o tom, jak když programátor bere pod 100.000,- jaká je to lopata. :-( :-( :-(

Připadá mi to, jako když třicetiletý fracek sedí doma v dětském pokoji a máma na něj volá, že má schůzku na pracovním úřadě a on ji na to říká, že nikam nejde, dokud nebude brát 100.000,-

Ano, existují programátoři, kteří vydělávají mnohem víc, ale to neznamená, že 100.000,- je nějaký standard.

Nejde o standard, ale o běžné programátory. Dnes ho dělají i blbci, kteří na to nemají. Programátorů je v populaci pár procent, takže o těch se bavíme. Nedá se to naučit. A tam je sto tisíc úplně mimo realitu, pokud debilní prodavačka může brát 30 tisíc. To jako nakoupíš tři krávy místo jednoho programátora? Aha? Nebo ti jedna kráva nahradí vědce? Nevím...

Madafa

« Odpověď #144 kdy: 12. 09. 2018, 14:12:48 »
To jako nakoupíš tři krávy místo jednoho programátora?

Vážení přátelé, náš autonomní vůz programují ortodoxní feministky, nejlepší studentky, držitelky titulů z Genderologie, Sexuql Equality, Minority studies a pořídili jsme jich PĚT za cenu jednoho DOBRÉHO programátora. Užijte si veselou jízdu  ;D Cestou se můžete kochat ucpávkou díry na volant ve tvaru přirození odlitého jedné z feministek a opěrky na hlavu nejsou z kožešiny, jak by se mohlo zdát, ale jsou ušity z chlupů z nohou a podpaží našich zaměstnankyň! Žijte dlouho a blaze!

::)

Jo, to je správná cesta ;D
Alespoň bude sranda ne?

Lelek

« Odpověď #145 kdy: 12. 09. 2018, 14:28:21 »
Ja mam cca 8000k na den, uplne presne ked ma mesiac 22 dni to vychadza podla kurzu 174k czk, 6800 euro ... robim v korporate na svarc a posledne tri mesiace permanentny remote, trocha to trvalo ale teraz ani neviem co je volno a co praca uplne sa mi to zlieva, ked je treba spravim nejake komity ...
Robis na Slovensku? Korporat je na Slovensku alebo robis pre zahranicie? Ako sa da k takej praci dostat?

Lelek

« Odpověď #146 kdy: 12. 09. 2018, 14:33:09 »
Inac suhlasim s tym, ze 100k nie je vobec ziadne terno, inflacia sa drzo a do oci bijuco falsuje, potraviny, kozmetika, sluzby zdrazeli minimalne o 30-40%, mne je jedno ake cisla dava CNB, lebo ja nekupujem vlaky ani ocel ani nic ine. Pohonne hmoty zdrazeli tiez atd.. To len hlupak co mu staci byvat v hnilej diere si moze mysliet, ze 100k su luxusne peniaze. Len si pozrite kolko stoja aj uplne priemerne byty v nic-moc lokalite, ci uz Praha alebo Brno. Je mi skutocne zle z toho kolko hlupakov sa necha takto zdierat aby sa potom manazment za dverami valal na zemi od smiechu ako ho odrbavaju. No najhorsie je, ze tym k*rvi trh aj ostatnym. Je velka chyba, ze IT zamestnanci nemaju nejake velmi silne odbory, lebo situacia sa stava tak neunosnou, ze je to skutocne na generalny strajk. Ja ked vidim inzerat, kde ponukaju plat 30-40k tak by som zabijal, ved toto maju robotnici ktori nemaju ani maturitu ani ucnak. Tak nech si ich posadia potom k pocitacom a nech pre nich pracuju, ked im stacia takyto robosi.

anonym

« Odpověď #147 kdy: 12. 09. 2018, 14:46:09 »
Ja to vidim tak, ze vas problem spociva v jednom meste - Praha. To je vas problem. Ja tam par mesicu zil a pracoval a vubec se nedivim, ze vam ani 80k nestaci. To mesto je pro ziti hrozne, neda se do nej vjet, neda se z nej dostat ven, je tam velky ramus z dopravy, byty jsou drahe.

Podle me senior co dela za 50k nekde z mensiho a peknejsiho mesta/mestecka se ma lip, nez Prazak. Hosi, ta hruza v Praze, tu vam nikdy prachy nevynahradi, to byste museli brat 150-200k, mit luxusni byt, faro atd.

mirek

« Odpověď #148 kdy: 12. 09. 2018, 15:00:47 »
Ano, 200k je přiměřená mzda pro lepší programátory. Teď to musíš vysvětlit i ostatním :D Praha je hnusná, ale jsou tu i ty nejlepší projekty.

Youda

« Odpověď #149 kdy: 12. 09. 2018, 15:09:47 »
Ja to vidim tak, ze vas problem spociva v jednom meste - Praha. To je vas problem. Ja tam par mesicu zil a pracoval a vubec se nedivim, ze vam ani 80k nestaci. To mesto je pro ziti hrozne, neda se do nej vjet, neda se z nej dostat ven, je tam velky ramus z dopravy, byty jsou drahe.

Podle me senior co dela za 50k nekde z mensiho a peknejsiho mesta/mestecka se ma lip, nez Prazak. Hosi, ta hruza v Praze, tu vam nikdy prachy nevynahradi, to byste museli brat 150-200k, mit luxusni byt, faro atd.

Proto taky si taky kazdy trochu uspesnejsi jouda postavi dum v malomeste za Prahou, neco s dojezdovou vzdalenosti kolem 30 minut (Ricany, Uvaly, Brandys, Cernosice, Roztoky ...) a ma tak 2-3 dny tydne home office.
Prazsky plat a kvalita zivota mimo Prahu.
Ja to tak udelal a nestezuju si.