No upřímně, dělám linux admina, mám kolem těch 80k, rodinu nemám, bydlím ten panelák, nějaké auto, a nějaká ta dovolená.
Jako práce je to dobrá, nemusím de fakto moc hrábnout, v práci si pouštím televizi, obavy z toho, že bych ve 40ti, 50ti či 60ti nenašel práci vůbec nemám, znám několik lidí z oboru 50+ a problém nemají, za to programátora v tomto věku neznám skoro žádného, to jo, obor se na mě vyvíjí spíše pomalu, firmy spíše poptávají starší a zastaralejší technologie, než já bych byl schopný nabídnout. Nějak zvlášť se obor za posledních 10 let nezměnil, ano Docker, LVM, SystemD, jinak v základu je to za mojí kariéru 15 let stejné. Velká výhoda linux admina je, že nejsem nijak fixovaný na nějakou společnost či dodavatele, prostě nestane se mi jako u Javy, že by to koupil Oracle a zpoplatnil (což už se stalo, sice pomaloučku tím, že security aktualizace jsou pro zastaralé - rozuměj veškerý korporát, za prachy, ale i tak). Windows dělat nechci právě z toho důvodu, že Mrkvosoftu nevěřím, a kdo ví, kdo to bude řídit zítra, a kam povane vítr, to u Linuxu až tolik nehrozí.
Do důchodu nikdy jít nechci. Upřímně řečeno má práce je tak pohodová, že do firmy chodím i rád. V zásadě, pokud člověk od života neočekává mnoho a chce mít pohodu, mohu doporučit. Je ale fakt, že občas mě to i sere z tohodle důvodu. Javistu bych za 80k fakt nedělal, podle mě to za ty prachy dělá jen blázen. Javisty znám, je to řádově namáhavější práce, za 80k je podle mě nedoceněná.
Lidi co říkaj, že ajťáci jsou přeplacení, neví co mluví. V týmu co dělám se staráme o desítky miliónů zákazníků, každý zaměstnanec tak v průměru poskytuje službu 1+ mio. zákazníkům. Tohle strašně málo běžných lidí vidí. Prý učitelé by měli brát víc, ale on jim nikdo nebrání dělat e-kurzy pro 100.000 lidí a vydělávat 100k měsíčně. Ty platy v IT jsou zasloužené, služba kterou dávají ajťáci lidem je ohromná a ohromně levná. Kdyby ajťáci řešili státní správu, tak se sice platy ztrojnásobí, ale počet úředníků klesne stonásobně, to málokdo vidí.
Mě naopak přijdou jiné profese jako přeplacené, právníci, realitní makléři, atd. Realitní makléř si je schopný říct o provizi 300.000 Kč za týden jen za to, že byt trošku naleští a prodá ho jak naleštěné hovno a stačí mu na to základka. Shodou okolností mám známého realitního makléře, a tak můžu směle říci, že ajťák za 50k čistého je nevděčně zaplacená práce když to má být programátor co maká, má 5 let praxe, 5 let vysoké, a vysoké logické a matematické myšlení. Nelze to porovnávat s Frantou Vomáčkou, který se po práci vylije a jde si zahrát na automaty v hospě, aby další den vydělal nějaký kešeny zas ve fabrice, a za to dostal 30k hrubého...