AES primo na HW
8+ jader (kvuli VM)
5+ harddisku
min 4 sloty na ECC RAM (unbuffered/nonregistered) =nechce se mi vyhazovat $ kdyz 4x8GB uz doma mam a je OK
mini ITX
na domaci pouziti cili rozumna spotreba= elektriku platim ja, ne firma.
nejaky CPU od AMD, protoze diletantu od Intelu uz zacinam mit plny zuby.....
Existuje vubec neco takovyho ??
Predem diky za tipy
Neexistuje, ITX s SOC od AMD jsou do 4 jader (embedded jaguary), serverove desky s tim nejsou vubec, industrial desky ano, ale nemaji psanou podporu pro ECC (procik to umi, ale na kabini to bylo vypnute, na embedded dle pozadavku "vyrobce") a SATA porty by jsi musel resit radicem ve slotu.
Pokud trvas na miniITX a AMD, muzes koupit miniITX desku na AM4 a do ni 8-core Ryzen (jsou i modely s nizsim TDP, a nebo proste normalni podtaktujes), maji podporu pro ECC RAM, 4x SATA +m.2 (prinejhorsim do toho strcis redukce z m.2 na SATA konektor
ci opet externi kartu do PCIe. Ale nepouzijes svoje RAM, nebot AM4 uz jede na DDR4.
Ja sem to svyho casu par let nazpet resil primo s AMD (pres partnersky kontakty) a krom kontaktu na jejich evropske partnery vyrabejici embedded (R a G serie) jsem take nepochodil (v planu to sice meli ale jak znamo, plany se jim v te dobe zmenili). A ty kontakty me stejne nepomohli protoze nemeli ve vyrobe nic s mnoha SATA porty a stejne to bylo uz drahe.
Take mi AMD nabidlo semi-custom reseni, ale $ milionar nejsem
(reference u Sony a MS).
Nakonec jsem tedy skoncil taky u Avotonu od AsRocku (2550) a radeji nechcu myslet na tu debilni chybu (me AsRock potvrdil ze preventivni vymeny skrz tu chybu nedelaji a ze v pripade problemu se mam obratit na dodavatele - v tomhle pripade e-shop, kterej se se mnou po zaruce bavit nebude ze...).
Nastesti ten NAS zapinam jen kdyz z nej/ na nej neco potrebuju takze nebezi 24/7 a USB tam vetsinou nepouzivam, tak muzu jenom doufat ze se to za zivotnost neprojevi.
Ale az se to projevi, vezmu take neco od AMD, Intel a jeho partneri me timhle pristupem odradili.
Nastesti system (debian) a RAID pole jsou na rozdilnych discich, takze o data se nebojim a prechod nebude problemovej.