Linux distro pro Pentium III

zafann

Linux distro pro Pentium III
« kdy: 01. 05. 2018, 22:51:04 »
Zdravím,

nenapadá vás nějaké distro pro Pentium III 800 Mhz s 1GB RAM, nepotřebuji žádné DE, ale co jsem tak hledal tak toho moc nezbývá...
Archlinux už ani 32 bit není, DSL skončil, Puppy linux je live, Gentoo by mi trvalo dost dlouho a hodně zápolím s USE flagy, Slackware není úplně easy to use...

Máte nějaká doporučení? Dříve jsem tam míval XP posléze Haiku OS, ale to nebylo to pravé ořechové...

Re:Linux distro pro Pentium III
« Odpověď #1 kdy: 01. 05. 2018, 23:08:09 »
Alpine Linux, psal jsem tu o něm i článek.

tuxan

• *
  • 16
  • Audi, vide, tace, si tu vis vivere in pace.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 05. 2018, 23:08:54 »
Třeba toto, používám to na T60 a nějakém atomu
https://www.linuxliteos.com/download.php

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 05. 2018, 23:21:37 »
Asi by sly MX Linux nebo Sparky. To druhe je rolling release. Na podobnem CPU jsem kdysi mel Manjaro (rovnez rolling release) - treba jeste delaji 32 bitu. A jinak tu furt je Debian, ktery podporuje kde co.

MX mam na 32 bitovem Atomu s 2 GB RAM. Facha dobre a vyhovuje mi, ze to nemusim porad updatovat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 05. 2018, 23:26:05 »
Třeba toto, používám to na T60 a nějakém atomu
https://www.linuxliteos.com/download.php

Tomu bych se vyhnul, stavi to na Ubuntu, i kdyz aspon LTS. Nicmene i s LTS jsem narazil na radu problemu, ktere nikdo neresil, navic po prechodu na MX mi muj stroj pripada vyrazne zivejsi. Ubuntu a light distro mi nejak nejdou dohromady.

P.S.: Kritici moji kritiku Ubuntu, mate prilezitost!

Ravise

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 05. 2018, 23:26:24 »

zafann

« Odpověď #6 kdy: 01. 05. 2018, 23:36:25 »
Hledal jsem to, co jsem tak nějak znal a přišlo mi na paměť, co se mé konfigurace týče, tak Lubuntu je nepoužitelné, s tiny core jsem kdysi experimentoval a je to opravdové minimum a docela rád bych se vyhnul *buntu distribucím, nemám na ně moc dobré vzpomínky (uživatelské), tak nějak hledám něco, co půjde ihned použít (moje hlavní distro je Fedora).

MX a Sparky vypadají rozhodně zajímavě a stojí za vyzkoušení, rovněž Alpine, se kterým mám zkušenost jen z kontejneru, což je něco jiného.

LinuxLITE jsem taky zkoušel kdysi na nějakém atomu a měl chudák co dělat, ale je možné, že to bylo hardwarem resp. jeho podporou.

No, mám co vyzkoušet, děkuji Vám za tipy.

puffy

« Odpověď #7 kdy: 01. 05. 2018, 23:49:17 »
Což takhle OpenBSD, NetBSD

zafann

« Odpověď #8 kdy: 01. 05. 2018, 23:54:56 »
Což takhle OpenBSD, NetBSD

Popravdě, také mě to napadlo, konkrétně OpenBSD.

« Odpověď #9 kdy: 01. 05. 2018, 23:58:29 »

Nekříží se to trochu s tvrzením, že i Slackware je moc složitý? OpenBSD je IMHO ještě náročnější na instalaci či správu, ne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 05. 2018, 00:02:49 »
Jak moc jsi hledal:)

Tinycore bych se vyhnul kvuli netypickemu balickovacimu systemu. Clovek to oceni, kdyz zjisti, ze nejaky balicek v distru neni. Treba na MX si ho pujcim z debu pro Debian nebo Ubuntu, ktere patri k tem, ktere lidi nabizeji ke stazeni.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 05. 2018, 00:05:02 »
NetBSD bezi i na remosce, ale ta instalace je asi porad ponekud (hodne) mene pohodlna, nez ty linuxove.

zafann

« Odpověď #12 kdy: 02. 05. 2018, 00:10:02 »

Nekříží se to trochu s tvrzením, že i Slackware je moc složitý? OpenBSD je IMHO ještě náročnější na instalaci či správu, ne?

Do manuálu jsem se ještě nepodíval, mé růžové brýle doufaly, že to bude podobné FreeBSD, s kterým už jsem si trochu hrál, ale předpokládám, že to byl mylný dojem.

NetBSD bezi i na remosce, ale ta instalace je asi porad ponekud (hodne) mene pohodlna, nez ty linuxove.

On ten notebook od té remosky nemá moc daleko, bylo mi ho líto a tak jsem si řekl, že ho nějakým způsobem oživým (má úžasně pohodlnou a odolnou klávesnici), na co jsem ale trochu zapomněl, je, že jsem už hodně zhýčkaný Fedorou.
Co čert nechtěl ani nemám mechaniku na vypálení CD s OS, takže jsem odkázán na PXE boot, takže předpokládám, že kdo nastartuje první, tak nakonec vyhraje.

Ravise

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 02. 05. 2018, 00:10:49 »
Tinycore bych se vyhnul kvuli netypickemu balickovacimu systemu. Clovek to oceni, kdyz zjisti, ze nejaky balicek v distru neni. Treba na MX si ho pujcim z debu pro Debian nebo Ubuntu, ktere patri k tem, ktere lidi nabizeji ke stazeni.

Taky bych po něm asi dobrovolně nesáhl, ale vzhledem k tomu, že autor zmiňoval DSL, jsem ho zařadil. Nakonec kdo ví k čemu ten počítač má sloužit, jestli je to ssh terminál, tak úplně v pohodě :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 02. 05. 2018, 00:54:35 »
On ten notebook od té remosky nemá moc daleko, bylo mi ho líto a tak jsem si řekl, že ho nějakým způsobem oživým (má úžasně pohodlnou a odolnou klávesnici), na co jsem ale trochu zapomněl, je, že jsem už hodně zhýčkaný Fedorou.

Na ThinkPad x40 jsem nahodil Sparky s LXDE a svete div se, ono se to da dost dobre pouzivat. A to je v tom Pentium M, coz je tusim mobilni verze Pentia III. Samozrejme, Javu by v tom asi nikdo nevyvijel.

Citace
Co čert nechtěl ani nemám mechaniku na vypálení CD s OS, takže jsem odkázán na PXE boot, takže předpokládám, že kdo nastartuje první, tak nakonec vyhraje.

To to ani neumi boot z USB? To je tedy bida, mozna by bylo jednodussi vyndat disk, strcit jinam, nainstalovat, strcit zpet a udelat potrebne upravy.