Data na SSD v nebezpečí v případě výpadku?

jiwopeneGrhfghtrtdflhfsd

Re:Data na SSD v nebezpečí v případě výpadku?
« Odpověď #15 kdy: 20. 04. 2018, 21:49:41 »
Blesk může HW dost výrazně poškodit -- shořel (asi doslova, protože kryt zevnitř zčernal) set-top-box na satelit, když uhodilo do stromu poblíž antény, ale k němu připojená CRT televize přežila. Já raději při silnější bouřce odpojuji počítače, nabíječky a TV. Odpojuji toto: Kabely do zásuvek (JEDNOTLIVĚ, tedy tak, aby nic nebylo spojeno), anténa na TV, všechny kabely Ethernetu vč. toho, co vede "ven", případně některé USB (externí HDD).

Miky

« Odpověď #16 kdy: 20. 04. 2018, 22:03:37 »
Pozor! Na baráku nemusí být hromosvod. Pozor! Další kutil!
Procetl jsem si vlakno a trosku googlil. Elektroinstalace a jeji projektovani neni muj obor.
Par veci si ale jeste pamatuji od lidi, kteri v okoli staveli RD v rozestupu par let. Menily se a porad meni predpisy.
Napriklad v blizkosti vedeni VN bylo definovane ochrane pasmo, ktere se vsak v prubehu let zkracovalo.
Docela jsem koukal jak blizko od VN se dnes staveji RD a vydavaji stavebni povoleni. Z toho pramenilo i to zda ma mit objekt hromosvod nebo ne. Od vrcholu vedeni VN se vypocitala ochrana plocha a pokud RD byl v teto plose pak to bylo na majiteli. Jak je to s predpisy ted netusim. Pokud jsem uvedl nepresnosti pak me prosim nekdo opravte.

Protoze nemam novostavbu a instalace v RD vychazi ze starsich norem tak jsem patral (hromosvod mame).
Narazil jsem na neco co me docela vydesilo https://elektrika.cz/data/clanky/proc-chalupar-zemrel-zasahem-blesku

CoffeeMan

« Odpověď #17 kdy: 20. 04. 2018, 22:16:00 »
Procetl jsem si vlakno a trosku googlil. Elektroinstalace a jeji projektovani neni muj obor.
Par veci si ale jeste pamatuji od lidi, kteri v okoli staveli RD v rozestupu par let. Menily se a porad meni predpisy.
Napriklad v blizkosti vedeni VN bylo definovane ochrane pasmo, ktere se vsak v prubehu let zkracovalo.
Docela jsem koukal jak blizko od VN se dnes staveji RD a vydavaji stavebni povoleni. Z toho pramenilo i to zda ma mit objekt hromosvod nebo ne. Od vrcholu vedeni VN se vypocitala ochrana plocha a pokud RD byl v teto plose pak to bylo na majiteli. Jak je to s predpisy ted netusim. Pokud jsem uvedl nepresnosti pak me prosim nekdo opravte.

Protoze nemam novostavbu a instalace v RD vychazi ze starsich norem tak jsem patral (hromosvod mame).
Narazil jsem na neco co me docela vydesilo https://elektrika.cz/data/clanky/proc-chalupar-zemrel-zasahem-blesku

Blesky jsou prostě nevyzpytatelné. Asi jako žena, co si má objednat něco k večeři. Každopádně ten hromosvod tam není pro zadek.

Divis

« Odpověď #18 kdy: 20. 04. 2018, 22:18:06 »
U závěrka první části dotazu, nyní už se o blesku nediskutuje
8)   8):-X
Kód: [Vybrat]
* * * * * ** * * :(
U závěrka první části dotazu, nyní už se o blesku nediskutuje
 *  * * * ** * * ** * 8) :P  :-X
:-* > :-*:-*

Dobře, teď mě zajímá druhá část dotazu, co když dojde jen k prostému odpojení napájení. Filesystém je konstruovaná jako odolný ,tedy by měl mít journaling, a ty barrier tuším co má ext4 například. Tedy že se maximálně přijde o zapisovaná data, ale zbytek by měl zůstat.

Zajimá mě, zde SSD to přežije. Jakou roli hraje například 512 MB LPDDR3 buffer disků ? Jakou roli hraje tzv. host memory buffer, jakou roli hraje "SLC cache? jakou roli hraje "nový typ cache" "Smart cache" samsungu, kdy (Asi část) buněk může měnit "pohlaví" mezi SLC a TLC?

CoffeeMan

« Odpověď #19 kdy: 20. 04. 2018, 22:32:48 »
No já jsem zrovna konstruktér disků. Mám mzdu, že si každý měsíc kupuji v ČR nový dům. Ale že jste to vy... ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 20. 04. 2018, 23:42:06 »
@CoffeeMan: To musi byt desna otrava, kdyz musis porad letovat ty brouky a sroubovat ty soucastky....

Miky

« Odpověď #21 kdy: 21. 04. 2018, 00:21:04 »
@CoffeeMan: To musi byt desna otrava, kdyz musis porad letovat ty brouky a sroubovat ty soucastky....
Neni disk jako disk. Navrhovat konstrukci neceho takove nemusi byt nudne
https://www.cgtrader.com/free-3d-models/vehicle/part/brake-disc-brembo

;-)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 21. 04. 2018, 07:06:05 »
@Miky: Jo, ale umis si predstavit, jak porad vrtas vsechny ty dirky?

tatra v6

Re:Data na SSD v nebezpečí v případě výpadku?, of topic, zase jarda
« Odpověď #23 kdy: 22. 04. 2018, 10:58:36 »
dětě se vycpat na autofórum

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 22. 04. 2018, 20:55:55 »

Tam maji zkusenosti se spolehlivosti SSD?

Petr

« Odpověď #25 kdy: 22. 04. 2018, 23:31:13 »

Tam maji zkusenosti se spolehlivosti SSD?

Jj, maji specialni SSD. Je celkem zname pod nazvem tachograf ....

j

« Odpověď #26 kdy: 23. 04. 2018, 00:12:58 »
To je tak, kdyz je nekdo negramotnej trotl jako ty a neumi si tu normu precist vid?

Na RD musi byt ochrana pouze v pripade, ze jde o samostatne stojici objekt v otevreny krajine. A pokud mas a nedelas revize, je to mnohem horsi nez kdybys nemel, coz plati o 99,999% RD. Protoze nefunkcni svody = idealni zpusob jak ten barak zapalit.

Jinak musi byt ochrana na budovach kde se nachazi vetsi pocet lidi (skoly a pod) ale u zbytku je to ciste na rozhodnuti majitele. Nadto (to trotl jako ty taky nemuze tusit) v pripade ze v nejaky vzdalenosti stoji budova s ochranou a je aspon stejne vysoka, ochrani i tu budovu, na ktery svody nejsou. Protoze (to imbecil nepochopi) blesk jde vzdy cestou nejmensiho odporu.

J.V.

« Odpověď #27 kdy: 23. 04. 2018, 11:28:38 »
Hele lidi uvedomte si ze jakykoli HDD je jen docasne uloziste. Tak byl vymyslen a na to ma byt pouzivan. To ze dnes technologie umoznila terabajty neznamena ze na to mame zapominat. Ti z vas co zazili SMEP, VAX tak vedi co to byl HDD - 5MB plotna velikosti LP desky co se pouzivala primarne na swap.

Petr

« Odpověď #28 kdy: 23. 04. 2018, 12:11:06 »
Hele lidi uvedomte si ze jakykoli HDD je jen docasne uloziste. Tak byl vymyslen a na to ma byt pouzivan. To ze dnes technologie umoznila terabajty neznamena ze na to mame zapominat. Ti z vas co zazili SMEP, VAX tak vedi co to byl HDD - 5MB plotna velikosti LP desky co se pouzivala primarne na swap.

https://youtu.be/CVIKk7mBELI

;)

.

« Odpověď #29 kdy: 23. 04. 2018, 14:15:43 »
Je tady hodně spekulací a dojmů, takže přidám jeden skutečný zážitek.

Přímý zásah blesku do malého rodinného domu s bleskosvodem spojeným s anténou. Nikdo to nepředpokládal, protože v okolí je mnoho podstatně vyšších domů. Část blesku sjela po sedlové střeše a "tancovala" po asfaltové silnici (vyjádření sousedů, kteří to viděli od naproti). Byla to obrovská rána, v první chvíli jsem myslel, že spadla část domu.

Kupodivu škody nebyly tak velké, jak jsem se v první chvíli obával. Když pominu detaily jako nalezené plastové krytky od antény na opačné straně ulice nebo upálená plastová krytka zdroje anténího zesilovače na opačné straně podkroví, tak odešla (kromě anténího zesilovače) jen síťová karta do PC (kabelové vedení UPC) a naprosto nepochopitelně AV zesilovač (poměrně kvalitní, odešly VF obvody na výstupu). To co bych očekával (modem, router, televize, aj.) fungovalo bez problémů. Dům byl vybaven proudovou ochranou, která okamžitě vypla napájení v celém domě.

Nevím, jestli jsem měl štěstí, nebo to byl jen malý blesk, každopádně jsem byl moc rád, že to nedopadlo hůř.