Jak spouštět na serveru příkazy jako root když nejsem root?

Re:Jak spouštět na serveru příkazy jako root když nejsem root?
« Odpověď #15 kdy: 13. 04. 2018, 23:15:23 »
Kód: [Vybrat]
-bash: sudo: command not found

Mozna by bylo vhodne si nainstalovat sudo.
vdebianu sudo je baj default ne??? musíš bej v systému veskupině mezitěma správnejma lidma abysho viděl 8) 8) 8)
su;hacker
co když není Moravák?
musísi udělat symlink su na jsem neasi 8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
8) 8) 8)  hoši víc jak 50% těch smajlů jsou v rámci gender equality příslušníci LGBDSM minority  8) 8) 8)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

« Odpověď #16 kdy: 13. 04. 2018, 23:31:42 »
vdebianu sudo je baj default ne???

Není, má prioritu optional:

# apt show sudo
Package: sudo
Version: 1.8.19p1-2.1
Priority: optional
Section: admin

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 14. 04. 2018, 00:02:02 »
musíš bej v systému veskupině mezitěma správnejma lidma abysho viděl 8) 8) 8)

Kecas. Jestli se nepletu, plati neco takoveho pro su, alespon tomu tak byvalo. Sudo u mne vidi kazdy, ovsem pokud je nainstalovane, coz zjevne neni, kdyz bash rve, ze ho nenasel.

Opravneni pouzit sudo se resi jinak nez pres clenstvi v nejake skupine, ale mozna mame kazdy jiny Linux.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 14. 04. 2018, 16:17:19 »
je divne ze debian 9 nema automaticky nainstalovane sudo

pokud ne tak apt get install sudo nebo tak nejak

mozna jen chybi heslo rootovi

pak by stacilo

sudo passwd root
a zadat heslo

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 14. 04. 2018, 17:03:54 »
je divne ze debian 9 nema automaticky nainstalovane sudo

A proc by mel? Me neschazi, mam su.

David

« Odpověď #20 kdy: 14. 04. 2018, 17:45:00 »
Používám
su -, zadám heslo a jsem root.

Nezmar

« Odpověď #21 kdy: 14. 04. 2018, 17:51:18 »
Debian 9 jsem si otestoval a včetně několka distribucí z něj vycházejících..... . nelíbí se mi. Všechno je jinak a obvzlášť co se týká přístupových práv. Abych mohl nainstalovat grafiku tak jsem se na tom málem utrápil. Možná i několik lidí na několika fóŕech. Nakonec jsem rozchodil Mint 18.3. ale přesně furt nějakej problém, jako su to nejde spustit a sudo neexistuje .... tak ho nějak nainstaluješ ( nepamatuju si přesně, ale měl jsem potíže ) Až rozchodíš sudo bude to po tobě chtít, aby ses připsal na sudo list . Nainstaloval jeden program, kterej potřebuju v novější verzi a jinak jedu moje milované Kubuntu 14.04. 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 14. 04. 2018, 18:17:59 »
@Nezmar: Kdyz vam dela potize nainstalovat sudo, tak asi Linux pro vas neni optimalni volba a mel jste zustat na Widlich 98.

Kit

« Odpověď #23 kdy: 14. 04. 2018, 18:26:19 »
@Nezmar: Kdyz vam dela potize nainstalovat sudo, tak asi Linux pro vas neni optimalni volba a mel jste zustat na Widlich 98.

Ne. Když má potíže nainstalovat sudo do Debianu, tak si nainstaluje Kubuntu a je vyřízeno. Jak prosté...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 14. 04. 2018, 19:07:19 »
Ne. Když má potíže nainstalovat sudo do Debianu, tak si nainstaluje Kubuntu a je vyřízeno. Jak prosté...

Tak jiste, kdyz neumim do terminalu napsat apt-get install sudo, tak si nainstaluju jine distro, ktere ma sudo defaultne. Tim si tedy usetrim spoustu prace. Aby si pak ale zase nestezoval, ze mu nechodi su.

Kit

« Odpověď #25 kdy: 14. 04. 2018, 20:08:31 »

Tak jiste, kdyz neumim do terminalu napsat apt-get install sudo, tak si nainstaluju jine distro, ktere ma sudo defaultne. Tim si tedy usetrim spoustu prace. Aby si pak ale zase nestezoval, ze mu nechodi su.

Každý si vybere takovou distribuci, která mu vyhovuje nejlépe a do ní si doinstaluje potřebné doplňky. Už jsem si kolikrát říkal, že zkusím Debian, ale většinou před sebou nemám dostatečnou časovou rezervu pro potřebné experimenty. Nakonec jsem došel k závěru, že Debian nepotřebuji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 14. 04. 2018, 20:21:53 »
Jak se rika, ubuntu je jihoafricke slovo, ktere znamena "neumim nainstalovat Debian".

nobody(ten pravej)

« Odpověď #27 kdy: 15. 04. 2018, 04:53:32 »
je to proste:
- debian pri instalaci se jasne (ocividne jak pro koho) pta na zadani hesla pro root, s tim ze pise pokud se nezada zustane root deaktivovan

- pokud se debianu pri instalaci NEnastavi heslo roota, automaticky instaluje sudo a automaticky prida uzivatele do skupiny pro sudo

- *buntu/mint se na heslo roota pri instalaci neptaji, nechavaji ho deaktivovane a automaticky instaluji sudo a davaji uzivatele do skupiny pro sudo

- pokud je root deaktivovan (jak v debian,buntu,mint) aktivuje se snadno jen nastavenim hesla roota pomoci:
sudo passwd root

David

« Odpověď #28 kdy: 15. 04. 2018, 08:36:04 »
Ještě je třeba po nastavení hesla roota povolit:
sudo passwd -u root

Nezmar

« Odpověď #29 kdy: 15. 04. 2018, 10:53:47 »
No vono to spíš vypadá, jako kdyby se k vývojářum Debianu dal někdo z Windows a prostředí KDE taky snad dělaj už Mrkvosofti, protože každá nová verze je horší než předešlá..... Protože i na takovou věc jako je apt install sudo ti to napíše že nejde a jste root? Hele už si to nepamatuju přesně ale i s takovodle volovinou jsem trávil alespoň hodinu.
Ono totiž se Debian vyvíjí rychleji, než dokumentace, takže cokoliv najít je peklo. A spousta lidí co radí ve fóru Debian9 nemají a přes veškerou snahu poradit to nejde protože Debian9 se chová fakt na..... jinak.