Levné zařízení s Androidem jako GPS

GPS

Levné zařízení s Androidem jako GPS
« kdy: 02. 04. 2018, 20:31:57 »
Co nepotrebuju:

• telefonovat s tim nebudu

Pozadavky:

• primarne pro pesi turistiku, mozno pouzit i na kole
  • vydrz alespon den v terenu (tzn 12+h)
  • plne fcni bez sim (tzn nahravani app, gps, wifi)
  • alespon s nakou folii slusna viditelnost za slunecnyho dne
Nice to have:

• LineageOS (nicmene si nedelam iluze a proste preziju se stock androidem)
  • offline zaloha nagivace do auta (tzn pouzitelny vyjmecne v aute bez minutovych vypadky signalu)
Mate nekdo zkusenost s podobnym zarizenim, fungujicim bez sim karty? Velikost je me celkem jedno mezi 4 - 6''.

Primarni pouziti mapy.cz + jednorazove regionalni appky pro oblast kam jedu.

Rad bych to drzel na dany tema, takze reakce, at si poridim sim s netem nechte od cesty, predem dik.
« Poslední změna: 02. 04. 2018, 21:15:11 od Petr Krčmář »

Sluníčkář sedminetečný

Re:Levny Android zarizeni jako GPS only.
« Odpověď #1 kdy: 02. 04. 2018, 21:12:51 »
Jestli najdeš, tak prosím dej vědět. Taky by mě podobné zařízení lákalo ale o žádném nevím.

Já osobně nevěřím, že najdeš zařízení s takovou výdrží. Ono GPS a displej s velkým jasem skoro nepřetržitě holt spotřebují hodně.
A jelikož vím, jak zařízení v přírodě dostávají zabrat, tak chápu, že powerbanky jsou polovičaté a velmi nešikovné zařízení.

Good luck, v dobrém smyslu.

milujiApple

Re:Levné zařízení s Androidem jako GPS
« Odpověď #2 kdy: 02. 04. 2018, 21:34:11 »
Co popisuješ zvládne jakýkoliv telefon. Ale je tu jeden problém. Zapomeň na dvanáct hodin zapnutého LCD s vysokým jasem a GPS. To je totální utopie.

Jose

« Odpověď #3 kdy: 02. 04. 2018, 21:38:52 »
Mám Garmin etrex Legend HCx, do toho mapy z OpenStreetMap, až na otevřený OS to splňuje to co chceš.

milujiApple

« Odpověď #4 kdy: 02. 04. 2018, 21:59:10 »
Mám Garmin etrex Legend HCx, do toho mapy z OpenStreetMap, až na otevřený OS to splňuje to co chceš.
No jo, ale on chce mapy od seznamu ... umí ten OpenStreetMap turistické trasy a aktuální body zájmu?

Jose

« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2018, 22:00:38 »
Neumí, musel by si je tam nacpat ručně, nic není úplně dokonalé :D

GPS

« Odpověď #6 kdy: 02. 04. 2018, 22:01:45 »
No jo, ale on chce mapy od seznamu ... umí ten OpenStreetMap turistické trasy a aktuální body zájmu?
Nejde jen o mapy od seznamu, ale i ruzne androip app pro danou oblast.

GPS

« Odpověď #7 kdy: 02. 04. 2018, 22:07:00 »
Co popisuješ zvládne jakýkoliv telefon. Ale je tu jeden problém. Zapomeň na dvanáct hodin zapnutého LCD s vysokým jasem a GPS. To je totální utopie.
12+h mozna vyznelo spatne - pro turisticky nasazeni neni urcite potreba mit zapnutej displej extra casto, mrknu kam jdu a az netusim overim, kam dal. U kola bude spotreba energie vetsi (v lese; na silnici taky neni potreba porad koukat do mapy).

Jose D

• 909
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 04. 2018, 22:15:49 »
U kola bude spotreba energie vetsi (v lese; na silnici taky neni potreba porad koukat do mapy).
No já jezdím na kole s locusMaps v lenovuP70 v pouzdře na řídítkách. V lese to mám puštěný prakticky neustále, protože typickej usecase pro mě jje jízda v neznámém lese kde jsou neznámý cesty. A zastavovat na každé druhé křižovatce, probouzet telefon, chytat GPS fix (což bez dat trvá o dost dýl (!) ) pouštět/obnovovat mapovou aplikaci je opruz.

Takže prakticky ti na to stačí jakýkoliv android, ale problém bude napájení.

Při turistickým použití si dej bacha že voda je schopná zablokovat dotykový displej.

Jose D

• 909
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2018, 22:18:40 »
(..) Garmin (..) mapy z OpenStreetMap (..)
a funguje tam nějak skrývání různejch detailů při různým zoomu?
garmina mám taky, ale shánět (aktuální) mapy pro některá území je někdy problém..

Jose

« Odpověď #10 kdy: 02. 04. 2018, 22:56:42 »
Já si tahám mapy z http://garmin.openstreetmap.nl/, předpokládám že tam jsou aktuální. Skrývání detailů v závisloti na zomu jakžtakž funguje.

milujiApple

« Odpověď #11 kdy: 02. 04. 2018, 23:10:04 »
12+h mozna vyznelo spatne - pro turisticky nasazeni neni urcite potreba mit zapnutej displej extra casto, mrknu kam jdu a az netusim overim, kam dal. U kola bude spotreba energie vetsi (v lese; na silnici taky neni potreba porad koukat do mapy).
Pak nechapu co resis a muzes vzit jakykoliv telefon. Neni zadny vhodnejsi a min vhodny. I kdyz osobne bych se pozastavil nad faktem, ze chces navigaci jako oddelenou krabicku a telefon tahat zvlast. Pokjd smarta uz mas tak to nahraj do nej a pokud ho nemas tak na nej stejnd prejdes.

GPS

« Odpověď #12 kdy: 03. 04. 2018, 08:18:33 »
Pak nechapu co resis a muzes vzit jakykoliv telefon. Neni zadny vhodnejsi a min vhodny. I kdyz osobne bych se pozastavil nad faktem, ze chces navigaci jako oddelenou krabicku a telefon tahat zvlast. Pokjd smarta uz mas tak to nahraj do nej a pokud ho nemas tak na nej stejnd prejdes.
Smart nemam a nechcu (za prejdu, mi tvrdi okoli uz nejmin 5 let).

Takze vsechny telefony dnes jedou bez sim karty a maji stejne kvalitni GPS? Jde mi o konkretni zkusenosti, protoze napr koleguv telefonu pulku cesty autem hledal signal, coz opravdu nechci.

Fernet

« Odpověď #13 kdy: 03. 04. 2018, 08:35:42 »
Takze vsechny telefony dnes jedou bez sim karty a maji stejne kvalitni GPS? Jde mi o konkretni zkusenosti, protoze napr koleguv telefonu pulku cesty autem hledal signal, coz opravdu nechci.

Všechny smartfouny s Androidem jedou bez SIM karty, ale nemají stejně kvalitní GPS.  Pokud chceš kvalitní GPS a rychlý fix bez GSM signálu a připojení k internetu, tak je vhodné, aby měl smartfoun CPU Qualcomm (Snapdragon).

civilista Pihrt

« Odpověď #14 kdy: 03. 04. 2018, 08:40:53 »
Smart nemam a nechcu (za prejdu, mi tvrdi okoli uz nejmin 5 let).

Nejsem expert na GPS v mobilech, ale mám nějaké zkušenosti s používáním.
Dříve platilo, že telefony s čipem MediaTek měly GPS příjem, co stál hodně za h.... Na internetu flamovaly dva tábory, jeden tvrdil, že Je to těmi čipy a že MediaTek prostě nebrat, druhý tábor tvrdil, že Mediatek je v pohodě, stačí si stáhnout tenhle patch a do rootnutého  telefonu nahrát tenhle konfigurák. A stahování almanachu přesměrovat odsud, atakdále.

Pak jsem měl starší Sony xperia, která měla příjem GPS signálu průměrný, výborný a zase průměrný. Takto chronologicky, jak jsem instaloval postupně vydávané oficiální updaty.

Teď mám něco, co má lepší GPS, než ta xperia, ale že mi to za čelním oknem auta občas ztratí signál i jinde než pod výškovými budovami, to se taky stane.

Podle mě ani dnes nejsou všechny smartfouny s GSP stejně dobré, ani dost dobré a je relevantní se ptát, který bude tvému použití vyhovovat. Já ti to bohužel neřeknu, milujiApple také ne, tak snad někdo.